Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Repülőjegyet az internetről

Nyaralás előtt repülőjegyünket érdemes az interneten megrendelni, mert egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb. Nemcsak a diszkont, a hagyományos légitársaságok is kedvezményes tarifákkal ösztönzik ezt a megoldást.

A repülés ma már nem státuszszimbólum. A kemény piaci verseny miatt rosszabb esetben alig változnak, jobb esetben zuhannak a jegyárak. Szemléletes példa London, ahová két-három évvel ezelőtt még 50 ezer forint volt egy jegy, mára pedig a klasszikus társaságoknál 30 ezer alá esetek az árak. A fapadosokról nehéz mit mondani, hiszen jól csengő ajánlataik járatonként csak néhány székre érvényesek. A szemfülesek persze akár a 12 ezer forintért is utazhatnak, sőt, volt olyan különleges akció, ahol egy irányba mindössze 2 forintot kértek a helyekért. A Germanwings rendszeresen, a SkyEurope alkalmanként szervez ilyen kiárusításokat; mindkét társaság elektronikus hírlevélben értesíti az érdeklődőket ezekről a lehetőségekről. A jegyvadászoknak tehát érdemes minél több listára feliratkozniuk!

Aki egy picit is ismeri az angol főváros magyar turista számára időnként mellbevágó árait, tudja: már egy hosszú hétvége költségei között sem a repülés jelenti a legnagyobb érvágást.

Általánosságban elmondható, hogy a repülőjegyet érdemes az interneten megrendelni, mert egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb. Nemcsak a diszkont, a hagyományos légitársaságok is kedvezményes tarifákkal ösztönzik ezt a megoldást, mivel a cégek számára kevesebb költséggel jár, mint a hagyományos és telefonos ügyfélszolgálatok fenntartása, vagy az utazási irodák megbízása. Mégis, a magyar utasok minden igyekezet ellenére egyelőre idegenkednek ettől a megoldástól. A SkyEurope elmúlt fél éves tapasztalatai azt mutatják, hogy majd minden hetedik budapesti utas még utazási irodában váltott jegyet; az értékesítés nagyobb részét azonban már – közel fele-fele arányban – az internetes és telefonos eladás jelentette.

Mi kell az internetes helyfoglaláshoz? Egy, a világhálóra kötött számítógéppel és megfelelő fedezettel bíró bankkártyával miénk a világ! Mindegy, hogy Dubrovnikba, Londonba vagy épp Chicagoba készülünk, az internetes helyfoglalási rendszerek szinte minden légitársaságnál azonosan működnek (jobb esetben magyarul). Konkrét úti cél kereséséhez első lépésként érdemes végigböngészni a „desztinációk" menüpontot, ahol – többnyire grafikus formában – ábrázolják a Budapestről elérhető városokat. Az ajánlatokat akkor is érdemes átnézni, ha nincs konkrét útitervünk; a légitársaságok az egyes városokról gondolatébresztőként rövid, fényképes leírásokat tesznek közzé. Mindezeket gyakran hasznos információkkal egészítik ki: hogyan lehet eljutni a belvárosba a reptérről, mennyibe kerül a tömegközlekedés, az autókölcsönzés, hol érdemes megszállni, stb.

Ha sikerült kiválasztanunk a célállomást, akkor már csak a megrendelés van hátra: első lépésként meg kell adni az indulás és érkezés helyét, az utazás időpontját, illetve azt, hogy egy, vagy oda-vissza útra szóló jegyről van-e szó. A rendszer ezt követően kiírja az ajánlatokat: többnyire a keresetthez képest egy nappal korábbi és egy nappal későbbi járatok adatait nézhetjük át. Az árak közlése segít a választásban, eldönthetjük például, hogy a jobbára magasabb áron kínált péntek helyett ne utazzunk-e egy nappal korábban, vagy később. Ha sikerült dűlőre jutni, akkor jönnek a személyes adatok, illetve a bankkártyaszám megadása. Sokan ugyan tartanak e bizalmas információ kiadásától, de ma már biztonságos technikák léteznek a csalások elkerülésére. Megtehetjük, hogy a hagyományos bankszámlánk mellé elektronikus számlát nyitunk, melyre mindig csak annyi összeget utalunk, melyre várhatóan szükségünk lesz. A repülőjegy megrendelésekor aztán a virtuális számlaszám megadásával elkerülhetjük, hogy egy internetzsonglőr az „éles" számlánkat dézsmálja meg. Mindazonáltal tény, hogy a cégek hatalmas összegeket fordítanak az elektronikus biztonságra, így a netkalózkodás veszélye ilyen esetekben valójában minimális (az sokkal reálisabb veszély, hogy valamilyen tranzakciós hiba miatt a társaság esetleg háromszor emeli le a számlánkról ugyanazt az összeget. Reklamáció esetén ezt természetesen visszatérítik, de a kellemetlenségért nem kárpótol semmi.)

Ha mindezen túl vagyunk, kényelmesen hátradőlhetünk, és tervezhetjük az utunkat. A diszkont társaságok nem fáradnak a jegykiállítás nyűgével, így elég azt a kódot megjegyeznünk, melyet a foglalás visszaigazolásakor közöl a rendszer. A klasszikus társaságoknál ez némileg másképp van: a tőlük megrendelt jegyet valamely városi irodában, vagy a repülőtéri képviseleten lehet átvenni.

Az igazi e-utasok a Lufthansánál elemükben érezhetik magukat: a társaság számos reptéren – így Budapesten is – chek-in gépeket állított fel, melyek megkönnyítik a bejelentkezést az egyes járatokra. A rendszer csoportok kezelésére is képes, így az együtt utazók a fedélzeten is egymás mellé ülhetnek. Már csak azt kell eldönteni, hogy ki üljön az ablak mellé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utazási és Idegenforgalmi Szakkiállítás- Programok

2004- ben már ötödik alkalommal kerül megrendezésrea kiállítás. A látogatók rangos résztvevőkkel,… Tovább olvasom