Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Repülhetnek-e a betegek?

A korszerű utasszállító repülőgépek biztonságosak és kényelmesek, ennek ellenére utasként kismértékben még ma is számolni kell bizonyos szokatlan hatásokkal.
Ma már szinte bárki bárhová elrepülhet, azonban az idült betegségben szenvedők vagy betegségből lábadozók mindig kérjék ki kezelőorvosuk véleményét az utazással kapcsolatban.

A gyógykezelésre, műtétre repülőeszközzel (repülőgép, helikopter) szállított súlyos betegre nem vonatkoznak az alábbiak. Ők a kockázat-haszon mérlegelése alapján megfelelő orvosi kíséret és műszerezettség mellett saját felelősségükre szállíthatók. A repülés során leginkább az alacsonyabb utastéri oxigéntartalom, a légnyomásváltozások, a kisebb változó irányú gyorsulások, a minden repüléssel együtt járó izgalom, valamint a hosszabb ülés az, ami esetleg ronthatja a betegek állapotát. A teljesség igénye nélkül néhány egyértelmű repülési ellenjavallatra szeretném felhívni a figyelmet az alábbiakban.

Ki ne repüljön?

– Szív- és érrendszeri betegségek

Egy hónapnál nem régebbi szövődménymentes vagy két hónapnál nem régebbi szövődményes szívinfarktus. Ezután is csak akkor repülhetnek, ha az állapotuk stabil és a tünethatárolt terheléses EKG negatív volt. Súlyos instabil koszorúér-betegség, szívelégtelenség, kritikusan magas vagy alacsony vérnyomás, kontrollálatlan szívritmuszavarok, szívelégtelenséggel járó szívbillentyű-betegségek. Mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia hat hónapon belül. A későbbiekben is csak akkor, ha vérhígító -kezelésük megfelelően beállított.

A pacemakeres betegek és a szívműtéten átesettek, ha állapotuk stabil, repülhetnek. Bizonyos esetekben a tengerszinten panaszmentes betegeknél a kezelőorvos az esetleges komplikációk megelőzése miatt az utazás alatt folyamatos oxigénbelégzést javasolhat. Ezt előre kell igényelni, és némelyik társaság ezért pluszdíjat számít fel.

– Tüdőbetegségek

Idült tüdőbetegség miatt csökkent artériás oxigén- vagy emelkedett szén-dioxid-szint, pl. tüdőtágulás, idült hörghurut, szilikózis esetén. Súlyos, labilis vagy a közelmúltban kórházi kezelést igénylő tüdőasztma. Aktív fertőző tüdőbetegségek, pl. tbc, influenza, tüdőgyulladás. Légmell (pneumothorax) egy hónapon belül. A tüdő csonkolásos műtétjei után a kivizsgálás eredményeképpen az elbírálás egyéni.
Általános alapelvnek tekinthető, ha egy beteg nem tud megtenni kb. 100 métert vagy egy emeletet komolyabb nehézlégzés nélkül, akkor biztosan nem alkalmas a repülésre.

– Egyéb problémákról röviden

Súlyos vérszegénység, mivel az oxigént szállító hemoglobin mennyisége csökken, repülésből kizáró ok. A műtéten átesetteknél a repülőalkalmasság függ a műtét típusától, ezért mindig kérjék ki az operáló orvos véleményét. Olyan hasi műtét után, ahol a gyomor-bél rendszer megnyitásra került, a minimálisan javasolt várakozási idő két hét.

A nagy trombóziskockázat miatt gipszrögzítés esetén még a legrövidebb repülőút is csak injekciós „vérhígító"- (heparin)védelemben javasolt. A heparint öninjekció formájában – ugyanúgy, mint az inzulint – bőr alá kell adni. Vastagbéltükrözés (colonoscopia) után 24 órán belül ne üljenek repülőre, mert ilyenkor még a vastagbélben nagy mennyiségű gáz van. Középfül- vagy orrmelléküreg-gyulladás gyógyulásáig nem tanácsos repülni. Az olyan szemészeti beavatkozások után, ahol rosszul felszívódó gáznemű anyagot juttatnak a szemgolyóba, egy hónapig tilos gépre szállni.

Az egyébként egészséges mozgássérültek utazhatnak, de előzőleg érdemes felvenni a kapcsolatot a repülőtérrel és az illetékes légitársasággal. Ők segítséget tudnak adni a repülőtéren való mozgáshoz, a gépre jutáshoz és a mozgáskorlátozottságot az elhelyezésnél is figyelembe vehetik.

Egyéb banális megbetegedéseknél általában igaz, ha a beteget keresőképesnek nyilvánítják, akkor a repülésre is alkalmas.
Kezelt, jól beállított magasvérnyomás-betegség mellett biztonsággal repülhet, de gyógyszereit mindig a kézipoggyászban vigye magával.

Terhesség esetén

A szövődménymentes terhes a 36. hétig repülhet, de vigye magával terhesgondozási könyvét. A terhesség korai szakaszában egyébként is gyakori émelygés, hányinger, hányás a repülőúton fokozódhat, ez általában nem jelent nagyobb veszélyt. A légi utazás kerülését tanácsolom ikerterheseknek és akiknek kórelőzményében koraszülés szerepel, illetve azoknak, akiknek bármilyen komplikációjuk volt korábbi, vagy van aktuális terhességük alatt.

Dr. Strényer Ferenc
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyaralást szerveztünk az interneten

Alapszintű angolnyelv-tudással, közepes internetezési gyakorlattal és jó adag kalandvággyal egy… Tovább olvasom