Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Reptérzár: Lassan helyreáll a közlekedés a Liszt Ferenc Repülőtéren

A tervezettnél három órával korábban, szombat reggel hét órakor újra megnyílt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér.
Szombat:

19:20 - Lassan helyreáll a közlekedés a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Lassan helyreáll a menetrend szerinti forgalom a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, amelyet a kitűzött határidőnél három órával korábban, szombat reggel hét órakor nyitottak meg újra. A repülőteret pénteken délben műszaki hiba miatt zárták le.

Hardy Mihály, a repteret üzemeltető Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója szombaton elmondta: az alapos ellenőrzés után a repülőtéri rendszerek ismét megbízhatóan működnek.

A szombat esti órákban az érkező járatok többsége negyed óránál kevesebb késéssel, az induló járatok nagyobb része pedig fél óránál rövidebb késéssel közlekedett a Liszt Ferenc-repülőtéren a Budapest Airport járatinformációi szerint.

Az Airportal.hu repülésszakmai oldal információi szerint egy hővezeték törött el pénteken a repülőtéri irányítótoronyban, ennek következtében sérült meg az elektromos rendszer. Emiatt a rádiókommunikációs, informatikai és az egyéb vezérlő rendszerek működésképtelenné váltak.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) szerint a repteret üzemeltető Budapest Airport kártérítési felelősséggel tartozik a több ezer érintett utasnak.

Szombati közleményük szerint a bezáráshoz vezető műszaki hiba nem minősül vis maiornak: a szövetség álláspontja, hogy a hővezeték megóvása egyértelműen a reptéri üzemeltetés körén belül eső alapfeladat és kötelezettség. A szövetség felszólította a Budapest Airportot, hogy a fentiek szerint vállalja és ismerje el felelősségét, és erről megfelelően tájékoztassa az utasokat. Ennek elmaradása esetén a FEOSZ megteszi a jogi lépéseket - írták.

15:30 - A járatok többsége legfeljebb félórás késéssel közlekedik

Szombat délután az érkező és az induló járatok többsége is legfeljebb félórás késéssel közlekedik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Budapest Airport járatinformációi szerint.

Délután 15 órakor 5 érkező és 4 induló járat esetében lehetett fél óránál hosszabb késésre számítani.

Az MTI kereste, de nem érte el a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatóját. Hardy Mihály korábban elmondta: délutánra, kora estére állhat helyre a menetrend szerinti forgalom a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren. Hangsúlyozta: a gépek indítása attól is függ, hogy a légitársaságok gépei mikor érkeznek, illetve hogy küldenek-e mentesítő járatokat.

A pénteken délben műszaki hiba miatt lezárt Liszt Ferenc-repülőtéren szombat délelőtt 10 óra előtt indult meg a forgalom.

11:20 - Hardy Mihály: a repülőtér ismét stabilan, megbízhatóan működik

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ismét stabilan, megbízhatóan működik - közölte a repülőteret működtető Budapest Airport szóvivője.

Hardy Mihály szombat reggel nem sokkal 7 óra után nyilatkozott a repülőtéren a Hír Tv stábjának, ám telefonon a reggeli, délelőtti órákban már nem volt elérhető.

A szóvivő a televíziónak úgy nyilatkozott, hogy egész éjszaka dolgoztak a repülőtéri szolgálatok és a katasztrófavédelem szakemberei, majd 7 óra előtt néhány perccel született a döntés a reptér újranyitásáról.

Hozzátette: a nyitás előtt valamennyi rendszert, azok megbízhatóságát, stabilitását ellenőrizték a szakemberek.

Elmondta, még egy ideig eltart, amíg az utasokat fel tudják venni a járatok, illetve amíg megérkeznek külföldről az első járatok, de mint fogalmazott, "a repülőtér ismét stabilan, megbízhatóan működik".

Közölte azt is, hogy az ország felett átrepülő gépeket egy másik központból irányítják, így annak működését nem befolyásolta az előző nap keletkezett műszaki hiba. Jelezte: a reptéri torony kizárólag az ide érkező és innen felszálló gépekkel foglalkozik.

Elmondta azt is, hogy a műszaki hiba miatt alapos vizsgálat lesz az érintett szakterületek bevonásával arról, hogy pontosan mi történt. Azt mondta, ez egy meglehetősen ritka meghibásodás volt, és hasonló még nem történt a budapesti repülőtéren. Ahol számítógépes rendszerek, elektromos hálózatok működnek, egymástól nagy függésben, egymásra épülve, ott egy-egy hiba okozhat ilyen típusú leállást - mondta.

Hardy Mihály a kártérítésre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, arról még korai lenne beszélni.

A szóvivő közölte, azt javasolja az utasoknak, hogy a saját légitársaságukkal vegyék fel a kapcsolatot indulás előtt.
Elmondta, azt várják, hogy fokozatosan, délutánra vagy kora estére állhat helyre a reptér normális menetrendje.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret műszaki hiba miatt pénteken dél előtt nem sokkal zárták le.

A forgalom szombat délelőtt 10 óra előtt indult meg, a repülőtér azóta indít és fogad is járatokat.

Reggel 7 óra óta folyamatosan érkeznek a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre az utasok. A 2A terminálon nincs komolyabb torlódás, de a 2B terminálon több check-in pultnál is száz felett van a várakozók száma az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint.

7:01 - A kitűzött határidőnél három órával korábban, szombat reggel hét órakor újra megnyílt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér - tájékoztatta az MTI-t Hardy Mihály, a repülőteret működtető Budapest Airport szóvivője.

Hangsúlyozta: az alapos ellenőrzés után a repülőtéri rendszerek ismét megbízhatóan működnek.

A Budapest Airport arra kéri az utasokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal, tőlük kérjenek információkat a járatuk indulásáról. A légi forgalom várhatóan fokozatosan tér vissza a normális ütemhez a nap folyamán - közölte Hardy Mihály.

A szóvivő tájékoztatása szerint szombaton 8600 utas indult volna a budapesti repülőtérről, a megnyitást követően szombaton 6000 utas el tud menni, és az érkezők száma is hasonló nagyságrendű.
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret műszaki hiba miatt pénteken dél előtt nem sokkal zárták le.

A repülőtér bezárása pénteken összesen 103 induló és 84 érkező járatot érintett.

Péntek:

20:13 - A rendőrség nem vizsgálódik a Liszt Ferenc-repülőtér pénteki lezárásával kapcsolatban - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata az MTI-vel.

Kovács Viktória sajtóügyeletes az MTI megkeresésére cáfolta azt a sajtóinformációt, amely szerint a rendőrség nyomozást, adatgyűjtést végezne a műszaki hibából eredő reptérzárás miatt.
A repülőteret műszaki hiba miatt pénteken nem sokkal dél előtt lezárták, törölve az összes érkező és induló járatot. A tervek szerint szombat délelőtt 10 órakor indulhat újra a forgalom.

19:20 - A Budapest és Nagy-Britannia között járatokat közlekedtető légitársaságok péntek esti közlései szerint számos járatot kellett törölni a Liszt Ferenc-repülőtéren történt műszaki hiba és a repülőtér ezt követő lezárása miatt.

A Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül négy - Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton - indít és fogad napi több budapesti járatot.
A British Airways járatinformációs szolgálatának tájékoztatása szerint a légitársaság péntek esti, BA870-es számú járata nem indult el Heathrow-ról Budapestre.

Lutonon az easyJet és a Wizz Air egy-egy járatát, Stansteden a Ryanair két budapesti járatát törölték.

Gatwickre az easyJetnek lett volna egy esti járata a Liszt Ferenc-repülőtérről, de péntek este ez sem közlekedett.

A Jet2 brit légitársaság arról tájékoztatta utasait, hogy Manchesterből Budapestre tartó járata Pozsonyban szállt le, és onnan is indul vissza. A cég közölte, hogy a manchesteri járat utasait Budapestről autóbuszok szállítják a pozsonyi repülőtérre.

18:50 - A Liszt Ferenc-repülőtér műszaki okok miatt történt bezárása vis maiornak számít a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke szerint. Molnár Gabriella azt mondta pénteken az MTI érdeklődésére, hogy az uniós szabályok erre vonatkozó előírását kell alapul venni.

Az Európai Parlament és Tanács vonatkozó rendelete kimondja, hogy a légitársaság nem köteles kártérítést fizetni, ha bizonyítani tudja, hogy a járat törlését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni.

Az utazási irodák segítik az ügyfeleiket a hazajutásban, illetve az átfoglalásban - tette hozzá az elnök.

Az uniós jogszabály szerint a légitársaságnak is kötelessége az utast segíteni az átfoglalásban, ha az új légijárat indulási időpontja - ésszerű számítás szerint - legalább a törölt járat tervezett indulását követő nap.

Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-nek korábban azt mondta, hogy a reptér péntek éjfélig biztosan zárva tart, várhatóan szombat délelőtt 10 órakor indulhat újra a forgalom.

Hozzátette: az irányítótorony elektromos ellátórendszerében keletkezett műszaki hiba elhárításán dolgoznak, a repülés biztonságának garantálása és az irányítótorony műszereinek megbízhatósága elsődleges, ezért döntöttek a bezárás mellett.

Hardy Mihály hangsúlyozta: azok az utasok, akiknek péntek délutánra, illetve estére szól a jegyük, semmiképpen ne menjenek ki a reptérre, érdeklődjenek légitársaságuknál, és a repülőtér weboldalán keressék a legfrissebb információkat.

18:21 - Pénteken kora estig három, a Liszt Ferenc-repülőtér zárlata miatt átirányított repülőgép szállt le a Bécs melletti schwechati repülőtéren - közölte az MTI érdeklődésére az osztrák légi irányítási hatóság.

Az Austro Control sajtóügyeletesének közlése szerint nehéz előre megbecsülni, hogy hány repülőt kell fogadnia a schwechati légi kikötőnek, ugyanis sok múlik azon, hogy miként döntenek az egyes légitársaságok. Az Austro Control kora este azt a tájékoztatást adta, hogy három gép landolt Budapest helyett Schwechaton, több egyelőre nem kért leszállási engedélyt. Az ügyeletes arról nem rendelkezett információkkal, hogy mely járatokról van szó.

A bécsi illetékes úgy vélekedett, hogy hasonló, valamely reptér tartós kiesésével járó helyzetekben a legtöbb légitársaság általában nem indítja el a járatait. Azokat, amelyek már a levegőben vannak és leszállási engedélyt kérnek, természetesen fogadják más repterek - mondta.

A reptérzárlatban szintén érintett Austrian Airlines (AUA) két Bécs-Budapest és három Budapest-Bécs járatát törölte. Ez összesen 299 utast érint - közölte a légitársaság az MTI érdeklődésére. Bécsből Budapestre két busz szállítja az utasokat, hasonlóan a magyar fővárosból is autóbuszos összeköttetést szerveznek Bécsbe. Wilhelm Baldia szóvivő felhívta az utasok figyelmét arra, hogy a társaság honlapján folyamatosan frissítik a repülőjáratok indulásáról, illetve esetleges törléséről szóló információkat.

A Budapest Airport kommunikációs igazgatója, Hardy Mihály korábbi közlése szerint a British Airways, a Lufthansa, a Ryanair, a TAP, a Jet2.com és a Norwegian légitársaság egy-egy gépe kényszerült Bécsbe. Kérte, hogy az utasok a légitársaságoknál érdeklődjenek.

A Liszt Ferenc-repülőtér irányítótornyában jelentkezett hiba miatt a reptér pénteken éjfélig zárva tart, járatokat nem fogad és indít. Péntek délutáni tervek szerint szombaton délelőtt 10 órakor nyit ki újra, de az időpont változhat - közölte Hardy Mihály.

16:52 - A Liszt Ferenc-repülőtér lezárása miatt elmarad Isabelle Druet szombatra tervezett koncertje a Művészetek Palotájában - tájékoztatta az intézmény az MTI-t pénteken.

Isabelle Druet a Rising Stars sorozatban lépett volna fel Shakespeare-dalok című műsorával. A fiatal francia mezzoszoprán a világ legrangosabb megmérettetésének tartott brüsszeli Erzsébet Királyné Versenyen második helyezést ért el 2008-ban - Brickner Szabolcs mögött -, azóta sorra kapja a meghívásokat.

A Művészetek Palotájának közlése szerint a szombati koncertre megváltott jegyek december 24-ig visszaválthatók vagy az eredeti értéken becserélhetők a 2012/2013 évad bármely, az intézmény által szervezett előadására.

A budapesti Liszt Ferenc-repülőteret péntek dél előtt tíz perccel zárták be az irányítótorony elektromos ellátórendszerében keletkezett műszaki hiba miatt.

16:26 - Négy repülőtársaság összesen hat - a Liszt Ferenc-repülőtér irányítótornyában keletkezett hiba miatt átirányított - járata landolt pénteken délutánig a pozsonyi Milan Rastislav Stefánik (BTS) repülőtéren - közölte az MTI pozsonyi irodájával Dana Madunická, a repülőtér szóvivője.

A Pozsonyban leszállt gépek utasai számára rendkívüli autóbuszjáratokat indítanak Budapestre a járatokat üzemeltető repülőtársaságok.

"A rendkívüli helyzet miatt Pozsonyban landolt gépek utasainak nagy része az e célból indított autóbuszokkal utazhat Budapestre, egy részük viszont tudomásunk szerint saját maga szervezte meg hazautazását" - mondta Dana Madunická.

A pozsonyi repülőtéren dél körül a Jet 2 légitársaság manchesteri járata, a Ryanair Karlsruhéból és Londonból érkező gépe, a Lufthansa hamburgi járata, valamint a TAP Portugal lisszaboni repülőgépe szállt le. Később, fél három körül szintén Pozsonyban landolt a Ryanair Theszaloníkiből érkezett gépe is.

A pozsonyi repülőtér illetékesei délután úgy tudták, hogy a légi kikötő péntek éjfélig kapott felkérést az átirányított járatok fogadására.

16:17 - Nyolcvan induló és érkező járatot érint még a pénteki napon a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér műszaki hiba miatti lezárása - derül ki a repülőtér honlapján lévő adatokból. A Wizz Air néhány gépe Debrecenben száll le, többet pedig töröltek.

Összesen 36 érkező és 44 induló járatot érint a zárás, a Ryanair göteborgi járata a svéd repülőtér adatai szerint késik, a Wizz Air norrkopingi járata Pozsonyban, a malmöi pedig Debrecenben szállt le. A Wizz Air légitársaság honlapján szereplő adatok szerint szintén Debrecenben száll le a nápolyi és a 2205-ös, London-Lutonból érkező járat, a Róma-Fiumicinóról induló gép pedig Pozsony-Stefanik reptéren landol. A 2210-es lutoni, a milánói, a brüsszeli, a madridi és eindhoveni járatokat a légitársaság törölte.

A német és az osztrák légitársaság képviselője az MTI-nek azt mondta, utasaiknak transzfert, és igény szerint szállodát is biztosítanak, és a jegyüket átfoglalják olyan járatokra, amelyek a jelenlegi tervek szerint szombaton elindulnak.

A repterek adatai szerint a Swiss zürichi, az Air France mindkét párizsi, a Lufthansa berlini és frankfurti járata az induló reptérről sem szállt, vagy száll fel. A nap folyamán több gép Bécsben, illetve Pozsonyban szállt le.

Hardy Mihály, a repteret üzemeltető Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy a reptér péntek éjfélig biztosan zárva tart, várhatóan szombat délelőtt 10 órakor indulhat újra a forgalom.

Hozzátette: az irányítótorony elektromos ellátórendszerében keletkezett műszaki hiba elhárításán dolgoznak, a repülés biztonságának garantálása és az irányítótorony műszereinek megbízhatósága elsődleges, ezért döntöttek a bezárás mellett.

Hardy Mihály hangsúlyozta: azok az utasok, akiknek péntek délutánra, illetve estére szól a jegyük, semmiképpen ne menjenek ki a reptérre, érdeklődjenek légitársaságuknál, és a repülőtér weboldalán keressék a legfrissebb információkat.

16:00 - Pénteken kora délutánig három, a Liszt Ferenc repülőtér zárlata miatt átirányított repülőgép szállt le a Bécs melletti schwechati repülőtéren - közölte az MTI érdeklődésére az osztrák légi irányítási hatóság.

Az Austro Control sajtóügyeletesének közlése szerint nehéz előre megbecsülni, hány repülőt kell fogadnia a schwechati légikikötőnek, ugyanis sok múlik azon, hogy miként döntenek az egyes légitársaságok. Az Austro Control délután három órakor azt a tájékoztatást adta, hogy három gép landolt Budapest helyett Schwechaton. Az ügyeletes arról nem rendelkezett információkkal, hogy mely járatokról van szó.

A bécsi illetékes úgy vélekedett, hogy a hasonló - valamely reptér tartós kiesésével járó - helyzetekben a legtöbb légitársaság általában nem indítja el a járatait. Azokat, amelyek már a levegőben vannak és leszállási engedélyt kérnek, természetesen fogadják más repterek - mondta.

A Budapest Airport kommunikációs igazgatója, Hardy Mihály korábbi közlése szerint a British Airways, a Lufthansa, a Ryanair, a TAP, a Jet2.com és a Norwegian légitársaság egy-egy gépe kényszerült Bécsbe. Kérte, hogy az utasok a légitársaságoknál érdeklődjenek.

A Liszt Ferenc-repülőtér irányítótornyában jelentkezett hiba miatt a repülőtér pénteken éjfélig zárva tart, járatokat nem fogad és indít. Péntek délutáni tervek szerint szombaton délelőtt 10 órakor nyit ki újra, de az időpont változhat - közölte Hardy Mihály.

15:55 - Nagy a tömeg a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren, miután a légi kikötőt műszaki okok miatt pénteken nem sokkal dél előtt bezárták - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A kint tartózkodó embereket hangosbemondón is tájékoztatták arról, hogy éjfélig zárva lesz a repülőtér, és pénteken már nem indítanak és nem is fogadnak járatokat. Az információk továbbításában a Budapest Airport váróban lévő munkatársai is segítenek.

A magyarok többsége hazament, a külföldiek a légitársaságok reptéri irodáiban próbálják az átfoglalásokat elintézni és szállást találni. Vannak olyan légitársaságok, amelyek buszokkal viszik más repülőtérre az utasokat. Azok, akik már feladták a poggyászukat, az érkezési oldalon visszakapják azokat.

Műszaki hiba miatt zárva a Liszt Ferenc Repülőtér: több száz utas ragadt a várókban. Fotó: MTI (galéria)

Hardy Mihály, a repteret üzemeltető Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-nek azt mondta, a reptér péntek éjfélig biztosan zárva tart, várhatóan szombat délelőtt 10 órakor indulhat újra a forgalom.

Hozzátette: az irányítótorony elektromos ellátórendszerében keletkezett műszaki hiba elhárításán dolgoznak, a repülés biztonságának garantálása és az irányítótorony műszereinek megbízhatósága elsődleges, ezért döntöttek a bezárás mellett.

Hardy Mihály hangsúlyozta: azok az utasok, akiknek péntek délutánra, illetve estére szól a jegyük, semmiképpen ne menjenek ki a reptérre, érdeklődjenek légitársaságuknál, és a repülőtér weboldalán keressék a legfrissebb információkat.

14:55 - A Liszt Ferenc-repülőtér irányítótornyában jelentkezett hiba miatt a reptér pénteken éjfélig biztosan zárva tart, járatokat nem fogad és indít; a nyitás időpontja még változhat, a péntek délutáni tervek szerint várhatóan szombaton délelőtt 10 órakor indulhat újra a forgalom - mondta Hardy Mihály, a repteret üzemeltető Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-nek.

Hozzátette: a műszaki hiba elhárításán dolgoznak, a repülés biztonságának garantálása és az irányítótorony műszereinek megbízhatósága elsődleges, ezért döntöttek a bezárás mellett.

Hardy Mihály hangsúlyozta: azok az utasok, akiknek délutánra, estére szól a jegyük, semmiképpen ne menjenek ki a reptérre, érdeklődjenek légitársaságuknál, és a repülőtér weboldalán keressék a legfrissebb információkat.

Műszaki hiba miatt zárva a Liszt Ferenc Repülőtér: több száz utas ragadt a várókban. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán (galéria)

A reptéren ragadt - nem tömeges számú - utasok ellátásáról a légitársaságok és a Budapest Airport gondoskodik - tette hozzá.

Hardy Mihály korábban azt mondta, hogy a repülőteret pénteken nem sokkal dél előtt tíz perccel zárták be az irányítótorony elektromos ellátórendszerében keletkezett műszaki hiba miatt.

Az Airportal.hu repülésszakmai oldal információi szerint egy hővezeték törött el a repülőtéri irányítótoronyban, annak következtében sérült meg az elektromos rendszer. Emiatt a rádiókommunikációs, informatikai és az egyéb vezérlő rendszerek működésképtelenné váltak.

Az IHO.hu úgy értesült reptéri forrásoktól, hogy jelenleg a víz kiszivattyúzását végzik, ez után ki kell szárítani a termeket, mivel az elektromos rendszereket csak teljesen száraz, páramentes környezetben lehet újra üzembe állítani.

Napközben több, Budapestre tartó járat Bécsben és Pozsonyban szállt le.

14:22 - Bár a ferihegyi repülőteret lezárták, azok a járatok, amelyeknek a menetrend szerint az elkövetkezendő órákban Budapestre kellene érkezniük, elindultak a különböző repterekről.

Az Air Berlin berlini, a Wizz Air malmöi, a Ryanair göteborgi és az Air France párizsi járata is már a levegőben van, a Swiss Zürichből induló járata pedig felszálláshoz készülődik - derül ki a flightradar24.com online radarképéből.

A budapesti Liszt Ferenc-repülőteret péntek dél előtt tíz perccel zárták be az irányítótorony elektromos ellátórendszerében keletkezett műszaki hiba miatt, a honlapon lévő információk szerint a gépeket Bécs-Schwechat repülőtérre irányítják át.

Műszaki hiba miatt zárva a Liszt Ferenc Repülőtér: több száz utas ragadt a várókban. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán (galéria)

Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója azt mondta, eddig a British Airways, a Lufthansa, a Ryanair, a TAP, a Jet2.com és a Norwegian légitársaság egy-egy gépe kényszerült Bécsbe. Kérte, hogy az utasok a légitársaságoknál érdeklődjenek.

Az Airportal.hu repülésszakmai oldal információi szerint egy hővezeték törött el a repülőtéri irányítótoronyban, amelynek következtében megsérült az elektromos rendszer. Emiatt a rádiókommunikációs, informatikai és az egyéb vezérlő rendszerek működésképtelenné váltak, így a repülőteret be kellett zárni - írták.

13:48 - Eddig hat, Budapestre tartó járat repült át Bécsbe, mert a Liszt Ferenc-repülőteret péntek délben műszaki hiba miatt bezárták - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója.

13:44 - A debreceni repülőtéren szállt le a Wizzair légitársaság egyik Londonból Budapestre tartó járata pénteken, miután műszaki hiba miatt bezárták a budapesti Liszt Ferenc-repülőteret - mondta el az Airport-Debrecen Kft. ügyvezetője az MTI-nek.

Műszaki hiba miatt zárva a Liszt Ferenc Repülőtér: több száz utas ragadt a várókban. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán (galéria)

Sápi Tamás hozzátette: a gépet megtankolják, az utasokat pedig az egyik váróban helyezik el. Azt egyelőre nem tudni, hogy később milyen módon fognak a géppel utazók eljutni Budapestre.

Korábban:

Műszaki hiba miatt bezárták a budapesti Liszt Ferenc-repülőteret pénteken nem sokkal dél előtt - közölte a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója.

A repülőteret dél előtt tíz perccel zárták be az irányítótorony elektromos ellátórendszerében keletkezett műszaki hiba miatt - mondta el Hardy Mihály.

Közölte, nem indítanak és nem fogadnak járatokat.

Műszaki hiba miatt zárva a Liszt Ferenc Repülőtér: több száz utas ragadt a várókban. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán (galéria)

A teljes repülőtéri szolgálat dolgozik a hiba elhárításán. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez meddig tart.

Az Airportal.hu repülésszakmai oldal információi szerint egy hővezeték törött el a repülőtéri irányítótoronyban, amelynek következtében sérült az elektromos rendszer, emiatt kellett a repülőtér lezárása mellett dönteni.

Olvasóink írták

 • 7. Valaki 2012. december 09. 09:10
  „Van ám színvonal: hardi a moszkvai tudósító! :)))”
 • 6. agoston1754@freemail.hu 2012. december 08. 07:59
  „"Szombat:
  7:01 - A kitűzött határidőnél három órával korábban, szombat reggel hét órakor újra megnyílt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér - tájékoztatta az MTI-t Hardy Mihály, a repülőteret működtető Budapest Airport szóvivője.
  Hangsúlyozta: az alapos ellenőrzés után a repülőtéri rendszerek ismét megbízhatóan működnek."

  Most végig olvastam az egész cikkt. Olyat nem olvastam, hogy a reptér ekkor és ekkor bezár és ejjor és ekkor kinyit. Igytehát akkor mihez képest lett 3 órával elöbb vége a munkának???”
 • 5. Pikulics 2012. december 08. 03:37
  „Legszebb öröm a káröröm: kirugták a müszakiakat, spóroltak 10-20 milliót, most naponta 100 millió feletti a kár.

  Maradok a Vienna-Airport-nál.”
 • 4. nEMO 2012. december 07. 20:26
  „Majd valaki ócsón megveszi az egész kócerájt és újra fellendül minden.”
 • 3. vera2012 2012. december 07. 18:24
  „Manka, repülni jó!”
 • 2. Mankapunka 2012. december 07. 17:29
  „Azt hittem,egész évre legalább.”
 • 1. monkeybusiness 2012. december 07. 15:18
  „Még mindig jobb mint a magyar vasút, ott egész évben üzem zavar van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízbe fulladt egy férfi Gyulán

A 62 éves férfi beleesett a csaknem egy méter mély csatornába és nem tudott kijönni onnan. Tovább olvasom