Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Reprezentációra több-kevesebb, de jut

Egyre több önkormányzat gondol arra, hogy a településre látogatókat a vendéglátókra emlékeztető tárggyal bocsássa haza. Az ajándékokra a költségvetéstől függően ki többet, ki kevesebbet szán, ám ha a büdzsé hiánnyal küszködik, óhatatlanul a reprezentáció szorul háttérbe.
A győri polgármesteri hivatal raktárában számos reprezentációs tárgyat őriznek. Alkalomadtán Győr szépségeit bemutató igényes, többnyelvű könyvek kerülnek a különleges vendégekhez, de akadnak a polcokon egyebek mellett városcímeres nyakkendők, korsók, tálak, kulcstartók is. A reprezentációs összegek az idei költségvetésben egy 15 millió forintos rubrikában képviseltetik magukat – melynek csak egy részét költik ajándéktárgyakra –, az erre szánt pénz adóköteles.
Saját reklámkiadványokra 2 millió forint áll rendelkezésére a soproni önkormányzatnak. A város vendégei ajándékba elsősorban Sopronról szóló könyveket kapnak ajándékba, valamint a Különc borvidék című kötetet, és természetesen a város kékfrankosát, amelyet minden évben külön borversenyen választanak ki. A visszatérő vendégek videókat és CD-ket vihetnek haza, amelyek valamilyen módon kötődnek Sopronhoz.
Helyi középületek képeivel díszített porcelántányérok, négy hatdarabos készlet vár ajándékozásra a győrsövényházi polgármesteri hivatal egyik szekrényében. A különlegességeket azután készíttették, hogy elfogyott a templomot ábrázoló kerámiatányér-sorozat. A település költségvetésében még sosem különítettek el pénzt külön erre a célra, ahogy azonban az anyagiak engedik, mindig tartalékolnak.
Gyarmat minden évben megpróbál egy szerény, 100 ezer forint alatti összeget kiszorítani ajándékvásárlásra. Néhány évig a településre emlékeztető képeslapot és kulcstartót készíttettek, ám Gyarmaton s még jó néhány településen, ahol a büdzsé hiánnyal küszködik, menthetetlenül a reprezentációs költségek szorulnak háttérbe.
Agyagosszergény ebben az évben ünnepli fennállásának 750. évfordulóját, ezért az idén 500 ezer forint reprezentációs kiadást terveztek. A telepü-

lés vendégei a falu történetét feldolgozó Szénás–Szergény– Zsupp–Agyagos című, hamarosan megjelenő kiadványt kapják ajándékba.

Mit mond a protokollszakértő?

A protokoll pontos szabályokat ír elő az ajándékokkal kapcsolatban. Értékük attól is függ, milyen rangú, beosztású vendégnek szánják. Némethné Józsa Ágnes protokollszakértő szerint hivatalos körökben a személyes ajándékoknak – például parfüm, ruhadarabok – nincs semmi keresnivalójuk. A hölgyvendégeknek lehet kedveskedni egy különleges virágokból összeállított élő csokorral, ám a leggyakoribb és a protokoll szerint legelfogadhatóbb ajándék – települések esetében – például a tájegység jellemző bora a pincészet alkalmi címkéjével, könyv, album, művészeti naptár, különleges alkalmakra kiadott érmék, esetleg a településen élők művészi alkotásai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes gyógyszerteszt

Lapzártánkig életveszélyes állapotban volt egy nagy-britanniai gyógyszerkísérletnek a két… Tovább olvasom