Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Répássy az első legitim alkotmánynak, Bárándy illegitimnek tartja az új alaptörvényt

A két politikus szombaton, a Pécsi Tudományegyetemen tartott Az információszerzés, felhasználásuk és jogi szabályozásuk című nemzetközi konferencián vitázott az alkotmányról.

Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára szerint az idei volt Magyarország első legitim alkotmányozása. Bárándy Gergely szocialista parlamenti képviselő azonban úgy gondolja, hogy a társadalmi és a tartalmi legitimitása nincs meg az új alaptörvénynek.

A két politikus szombaton, a Pécsi Tudományegyetemen tartott Az információszerzés, felhasználásuk és jogi szabályozásuk című nemzetközi konferencián vitázott az alkotmányról. Répássy Róbert azt mondta: kizárólag a 2011-es alkotmányozás legitim, mert szabad választásokon létrejött országgyűlés fogadta el; ez sem 1949-ben, sem 1989-ben nem volt így. "1949-ben egy pártállami törvényhozás alkotott sztálinista alkotmányt, negyven évvel később pedig az utolsó nem szabadon választott pártállami országgyűlés alkotott átmeneti alkotmányt" - jegyezte meg. Hangsúlyozta, hogy az új alaptörvény egy minden előírást, minden szabályt betartó folyamat végén született meg április 18-án. Kifejtette: azért volt rá szükség, mert az 1989-es demokratikus átmenet idején az Országgyűlés nem végleges alkotmányt fogadott el.

Magyarország az elmúlt huszonkét évben demokratikus szabályok szerint működött, de korábbi alkotmánya az azt megalkotó parlament legitimációjának hiánya miatt nem volt legitimnek tekinthető. Az államtitkár az új alaptörvény tartalmáról szólva kiemelte, hogy nagyon különleges és preambuluma más alkotmányokhoz képest hosszú. A Nemzeti hitvallás című bevezetőnek másodlagos jogi jellege van, az alaptörvény rendelkezéseit a preambulummal összefüggésben kell értelmezni. "A Nemzeti hitvallásban olyan különleges és fontos mondatok vannak, mint például az, hogy nem ismerjük el az 1949. évi kommunista alkotmányt, ezért kinyilvánítjuk érvénytelenségét. Vagy, hogy tagadjuk a magyar nemzet és polgárai ellen a nemzetiszocialista és kommunista diktatúrák uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését" - mutatott rá Répássy Róbert. Hozzátette, az utóbbi világos szakítást jelent a nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal, és azt is, hogy az alaptörvény egyenlőségjelet tesz e diktatúrák és bűneik közé. Az államtitkár különlegesnek nevezte az új alaptörvényben a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés lehetőségét szándékos, erőszakos bűncselekmények esetére.

"A tényleges életfogytiglani büntetés nem újdonság, egy évtizede alkalmazható Magyarországon, s tudomásom szerint jelenleg tizennyolcan állnak e büntetés hatálya alatt. Az újdonság az, hogy ezt a törvényhozás az alaptörvény szintjére emelte" - jegyezte meg Répássy Róbert újdonságnak nevezte azt is, hogy az önvédelemhez való jog is bekerült az alkotmányba. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mivel a közrend és a közbiztonság fenntartása állami szervek feladata, ez nem egyenlő az önbíráskodással, amely továbbra is tilos.

Bárándy Gergely azt hangoztatta: lehet, hogy a formális legitimitása megvan az új alaptörvénynek, a társadalmi és tartalmi azonban biztosan nem; ez egy párt alkotmánya, nem Magyarországé. "Preambuluma elfogadhatatlan szemléletet tükröz. A két világháború közötti időszakot idézi, amikor király nélküli királyság, kormányzóság volt Magyarországon. Az alaptörvényben a köztársasági elnök helyett a szent korona testesíti meg a nemzet egységét, benne szó van a kereszténység nemzetmegtartó szerepéről, a történeti alkotmány fontosságáról, de egy szó sem esik a köztársasági államformáról, a polgárosodás vívmányairól, s a köztársaságot száműzi hazánk megnevezéséből" - mondta a politikus. Bárándy Gergely azt mondta: 1989-ben a társadalmi és tartalmi legitimáció megvolt az alkotmányozáshoz, mert az akkori döntéshozók egyetértettek, hogy kell új alkotmány és az az új alkotmány kell. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz választási programja "egy hangot sem tartalmazott" az alkotmányozásról, így arról sem, hogy a párt milyen tartalmi változásokat szeretne. "A Fidesz az 1989-es alkotmány legitimitását húsz évig nem vitatta. Szóba sem került, hogy ne lenne legitim, csak arról volt szó, hogy bizonyos szempontok miatt új alkotmány megalkotása lehetséges" - közölte a képviselő. Hozzáfűzte: a kormánypárt az alkotmányozás szükségességének indoklásakor mindig az 1949-es kommunista alkotmányról beszélt, pedig az 1949-es alkotmányból 1989-re nem maradt más, mint az, hogy az ország fővárosa Budapest. Répássy Róbert válaszában arra szólította fel a hallgatóságát, ítéljék meg, hogy az új magyar alkotmány egy európai állam alkotmánya vagy valamilyen erőszaktevés.

Példaként hozta fel, hogy az egyik legsúlyosabb állítás, amelyet az alaptörvényben megfogalmaznak, miként kerülhet isten neve egy jogi dokumentumba. Rámutatott: a német alaptörvény készítői is istenre hivatkoznak. "Hiszem, hogy egy alkotmány erejét a tartalma adja. Az, hogy milyen demokratikus rendszert valósít meg, mennyire lesz tartós az abban lefektetett rendszer. Térjünk vissza húsz év múlva arra, hogy vajon maradandót alkotott-e az országgyűlésünk!" - mondta. Bárándy Gergely reagálásában úgy fogalmazott, hogy amit mondott, az nem egy sértett kisebbség véleménye.

A folyamat hiányosságaira, a társadalmi, szakmai egyeztetés elmaradására hívta fel a figyelmet. "Nem vagyok rá büszke és nem érzem a saját hibámnak, hogy ezt a véleményt osztja az Európa Tanács Velencei Bizottsága, amely megfogalmazta kritikáját, és május 18-án újra Magyarországra jön az alkotmányt vizsgálni" - közölte. Hozzátette: arra sem büszke, hogy az alkotmányozás folyamata miatt az Európa Tanácsban kezdeményezték a raportőri eljárás lefolytatását Magyarországgal szemben.

Olvasóink írták

 • 15. machers 2011. május 08. 23:12
  „13. rommel 2011.05.08. 22:42
  Várom megtisztelő válaszodat!”
 • 14. machers 2011. május 08. 23:09
  „13. rommel 2011.05.08. 22:42
  Ez a lista sem kutya:
  Matolcsy György volt MSZMP tag és III/2-es ügynök, Martonyi János MSZMP tag, III/2-es ügynök, Pintér Sándor MSZMP titkár, Smici, Vitya, Kövér, Varga Mihály, Rogán, Áder, Stumpf, Mikola, stb.
  Tovább is van. Mondjam még?
  Ja, ők ráadásul abba a tányérba sz...@rtak, ahonnan ettek. A fene a gusztusukat.
  Remélem, el tudod olvasni, mielőtt a modi törli!”
 • 13. rommel 2011. május 08. 22:42
  „A NÉVSOR : KÁROLYI , KUN , SZAMUELYI , KÁDÁR , RÁKOSI , BISZKU , GRÓSZ , HORN , KOVÁCS , GYURCSÁNY , BAJNAI
  ÉS MÉG SOKAN MÁSOK . MINDEN NÉV EGY KÖTELET ÉR !
  A VÁD : HAZAÁRULÁS , LOPÁS , CSALÁS , SIKKASZTÁS , 10 MILLIÓ EMBER ÁTVERÉSE
  AZ ITÉLET : ÉLETFOGYTIGLANI
  AZONNAL VÉGRE HAJTANDÓ !”
 • 12. machers 2011. május 08. 21:06
  „7. rommel 2011.05.08. 11:44
  "UGYAN OLYAN KORRUPTAK VOLTAK , MINT A MAI ELVTÁRSAIK ! EGY-KÉT MILLIÓÉRT A SAJÁT ANYJUKAT
  IS ELADNÁK !"
  Látod, ebben teljesen egyetértünk! Csak mindketten más névsort nézünk. Szívesen megosztok veled néhány nevet az enyémből.”
 • 11. machers 2011. május 08. 20:53
  „7. rommel 2011.05.08. 11:44
  Csak egy mondatot kérek tőled, ami arra utal, hogy "lázítok"! Türelmetlenül várom! Viszont vannak tények, amikkkel nem érdemes vitatkozni. Ilyen például az elmúlt egy év statisztikája. Csak egy példa: 2011. januártól 2011. márciusig 871 milliárddal nőtt az az államadósság, amit te is állandóan felemlegetsz. Ez időarányosan lényegesen nagyobb, mint az előző kormányoké volt. Ha ezt lázításnak veszitek, ám legyen! Gondolom, te ennek örülsz, és büszke vagy rá! Hát ezért nem fogok ennek a dilettáns rablóbandának tapsikolni, még ha fizetnek, akkor sem.”
 • 10. dorombolok 2011. május 08. 19:54
  „9. asvel ,igaz de a választók bizalmát így még egyik kormány sem használta ki ( élt vissza vele) mint a fityesz.A levelezéssel kapcsolatban a véleményemet továbbra is fenntartom.A végeredmény nincs auditálva , ilyen egyszerű!
  Emlékezz , a fityeszre 2 700 000 szavazó voksolt ebből az alkotmánnyal kapcsolatos kérdőívet visszaküldte 920 000.
  Cka. 1/3 -a . Erre mondjátok , hogy 2/3-ad.Ugyanez a sors várhat minden kérdőívre. A 300 Ft.-os vizitdíjóől pedig népszavazást kellett tartani.”
 • 9. asvel 2011. május 08. 18:49
  „8. dorombolok 2011.05.08. 15:11

  A 2006-os Öszödi beszéd óta az MSZP-nek kb 10 %-a van mégis 4 évig azt hangoztatták, hogy többségük van!!!”
 • 8. dorombolok 2011. május 08. 15:11
  „Egy biztos , az alkotmány elfogadásakor már messze nem volt a szavazásra jogosultak között a megfelelő többség ,a parlament kisajátította magának az országot.A levelezés pedig kabaré!”
 • 7. rommel 2011. május 08. 11:44
  „machers : 8 ÉVET NEM LEHET 1 ÉV ALATT LEDOLGOZNI !
  EZT TI IS TUDJÁTOK , DE A NÉP LÁZITÁS AZ EGYETLEN CÉLOTOK !
  madarász : ÉN ELVBŐL GYŰLÖLÖM A "BAL-OLDALT" ÉS A MOCSKOS , HAZUG , KORRUPT POLITIKÁT , AMIT LÉTEZÉSE ÓTA FOLYTAT ! A LUMPEN PROLETÁROK , AKIKBŐL MEGALAKULTAK AZ ELSŐ "SZOCIALISTA" PÁRTOK ,
  UGYAN OLYAN KORRUPTAK VOLTAK , MINT A MAI ELVTÁRSAIK ! EGY-KÉT MILLIÓÉRT A SAJÁT ANYJUKAT
  IS ELADNÁK !”
 • 6. machers 2011. május 08. 00:00
  „4. asvel 2011.05.07. 23:40
  Egyébként az, hogy a helyzet (gazdasági, politikai, stb) egyre rosszabb, az nem az ellenzéknek köszönhető. Azért már egy év eltelt a kormányváltás óta.”
 • 5. machers 2011. május 07. 23:50
  „4. asvel 2011.05.07. 23:40
  Feltételes módban írtam. Egyébként ismerve a magyar "mentalitást", soha nem lesz nyugalom. Amikor emberek képesek tescos paradicsom és egyéb hasonlóan komoly horderejű dolog miatt a fórumokon mocskolódni, akkor én sem várom, hogy az új svéd Alkotmányhoz hasonló összefogás legyen nálunk.”
 • 4. asvel 2011. május 07. 23:40
  „1. machers 2011.05.07. 20:02

  Te nem Magyarországon élsz???
  Azt írod: "Konszenzussal és normális előkészítő munkával akkor is átmehetett volna."
  Te is pontosan tudod, lehetett volna ez a világ legjobb Alkotmánya, egyenként mind a 10 millió emberrel személyesen egyeztethettek volna, az ellenzék akkor is belekötött volna, mert ez a politikai érdekük!
  Gyurcsány a választások után megmondta, akármit is csinál a kormány, legyen az jó vagy rossz, teljesen mindegy akkor is nekimennek!!
  Sajnos ma a teljes ellenzéknek az a politikai érdeke, hogy az embereknek minél rosszabb legyen, mert különben ők nem erősödhetnek meg!”
 • 3. Madarász 2011. május 07. 23:25
  „Rommel!

  Te mi a frásznak üvöltözöl mindig!?

  A 2/3 már rég a múlté, lassan mindenki letagadja, hogy a fideszre szavazott. A ciklus végéig sem nagy valószínűséggel fogják kihúzni.

  Persze gondolom téged a szerződés kötelez, hogy ilyeneket írkálj és gondolom jól megfizetnek érte, akár a kopogtató cédulákat gyűjtó "önkénteseket".

  A mi utcánkban is lakik egy házaspár, a jeges úton csoszogott a tata kopogtató cédulát gyűjteni, az ablakból néztük, sajnálkoztunk. Aztán egyszer megkérdeztük, mire fel ez a nagy rajongás és kiderült, hogy jó pénzért gyűjtögettek, nem pedig meggyőződésből.

  Az egész fidesz úgy szánalmas, ahogy van a Tákolmánnyal, mutyival és a népnyúzó politikájával együtt. Viszont ez a nép előbb-utóbb igazi forradalmat csinál, nem mondvacsináltat és akkor még a rendőrség sem fogja megvédeni őket.”
 • 2. rommel 2011. május 07. 21:34
  „A LIBERÁLIS BÁRÁNDY A KISEBBSÉG !
  A 2/3 MEG A TÖBBSÉG !
  AKKOR EBBŐL LEVONHATÓ A KONZEKVENCIA !
  AKI PEDIG NEM FOGADJA EL AZ ÚJ ALKOTMÁNYT , AZ HÚZZA EL A CSIKOT !
  GYURCSÁNNYAL PEDIG A BAL-OSOK NE VITATKOZZANAK , MERT EZ AZ Ő MONDÁSA !
  NA WEG GEH ! RICHTUNG JERUSALEM ! LOS.............LOS.............LOS MACHEN !”
 • 1. machers 2011. május 07. 20:02
  „"Kifejtette: azért volt rá szükség, mert az 1989-es demokratikus átmenet idején az Országgyűlés nem végleges alkotmányt fogadott el."
  Szerencsére most már minden normális ember tisztán látja, hogy nem erről van szó. Ez a helyzet állt fenn az előző Orbán-kormány idejében is. Akkor miért nem lépték meg? Konszenzussal és normális előkészítő munkával akkor is átmehetett volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszabadultak a ˝flakonba zárt lelkek˝ - Graffitisek napja Szolnokon

Legálisan ˝fújhattak˝ graffitiket szombaton Szolnokon mindazok, akiknek szenvedélye ez a fiatalok… Tovább olvasom