Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Rendszerváltáshoz vezethet Kelet-Európa elöregedése

Kelet-Európában és a volt Szovjetunió országaiban harmadik rendszerváltás zajlik: a következő másfél évtizedben gyorsul az öregedés folyamata. Ennek kezelését nehezíti, hogy ez időben egybeesik a politikai és gazdasági rendszerváltásával.
2025-ben több mint minden ötödik bolgár állampolgár 65 év feletti lesz - ez a mutató 1990-ben még csak 13 százalék volt. Ukrajna népessége több mint egyötödével csökken 2000 és 2025 között. Az átlag szlovén 47,4 éves lesz 2025-ben - az egyik legidősebb a világon. Magyarország a lakossága 8 százalékos csökkenésére számíthat. Fiatalodás csak Albániában, Törökországban és a térség legkeletibb végein várható, a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságokban: Tádzsikisztán lakossága például várhatóam 42 százalékkal nő 2000 és 2025 között.

Ez a harmadik átmenet - a vörösből a szürkébe - teljesen egyedi, írták a Világbank elemzői. A népesség más országokban is gyorsan öregszik, és már 2010-re a népességszám csökkenése várható olyan iparilag fejlett országokban is, mint Franciaország, Olaszország és Japán. De csak a keleti térségben van kettős hatás: a népesség gyorsan öregszik, ugyanakkor viszonylag szegény is. Az öregedő népességű országok közül Grúzia a legszegényebb: az előrejelzések szerint népessége 800 ezer fővel csökken a következő húsz év során, és 2004-ben az egy főre jutó bruttó hazai összjövedelem mindössze 1060 dollár volt. A világ többi országának nem kell azzal a kettős kihívással szembenéznie, hogy népessége gyorsan öregszik, ugyanakkor az érett piacgazdaságra való átmenet nem zárult le, ami lehetővé tenné, hogy felvegyék a harcot az öregedés negatív gazdasági hatásaival.

Az elöregedés mégsem okozza feltétlenül a gazdasági növekedés lassulását. A szokásos nemzetközi mérési adatokra rácáfolva, néhány kivételtől eltekintve, az új közép-európai EU tagállamokra igaz az állítás, hogy a megtakarítások demográfiai okokra visszavezethető csökkenését ellensúlyozza a gyors gazdasági növekedés korábbi éveiből származó magasabb jövedelem, és a cégek képessége, hogy a nemzetközi tőkepiacokról elégítsék ki beruházási igényeiket. Nem fenyeget a munkaerő-utánpótlás csökkenésének veszélye sem, mert egyértelmű politikai ráhatással megnövelhető a térség legtöbb országára jellemző, nemzetközi összehasonlításban alacsony munkapiaci részvétel. A mennyiségi hiányt bőven ellensúlyozhatja a munkaerő termelékenységének fejlődése, és ha a politika megengedi, a munkaerő mennyiségi hiányát könnyen pótolhatja a térségen belüli migráció - nagyjából úgy, ahogyan ma a közép-európai EU tagállamokból érkező munkavállalók hozzák azt a tudást és készségeket, amelyekre néhány nyugat-európai országban szükség van.

A térség számos országában szembe kell nézni azzal, hogy lényegesen megnőnek az egészségügyi és nyugdíjkiadások és az idősgondozás költségei. De a tanulmány szerint három tényező mérsékelheti ezt a hatást: az öregedés közvetlen hatása az összkiadásokra amúgy is kis mértékű, mert az egészségügy költségeinek nagy része olyan technológiai tényezők következménye, amelyek nem függnek össze az életkorral; a népesség öregedése következtében csökkennek az oktatási költségek; a legtöbb országnak van ideje, több mint két évtized, hogy olyan reformokat indítson el, amelyek racionalizálják az egészségügy szerkezetét és kiadásait, olyan rugalmas politikai eszközöket alkalmazzon, amelyekkel kezelhetővé válik a megromlott egészségű idősek hosszú távú gondozása, és olyan nyugdíjreformot valósítson meg, amely fenntartható nyugdíjrendszer mellett megfelelő jövedelmet biztosít a nyugdíjas évekre.

A térség országainak népessége eltérő ütemben öregszik, de óriási különbségek vannak a “második" (gazdasági) rendszerváltás haladásának ütemében is. Az öregedés sebessége és az intézményi átalakulás szélessége és mélysége fogja meghatározni azt, hogy az egyes országok hogyan tudnak megfelelni a gazdasági kihívásoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérgező növények szezonja

Itt a nyár, a nagy kirándulások, vidéken, nagyszülőknél töltött vakáció ideje. A néhány éves… Tovább olvasom