Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Rendőrségi szakember: változnak az illegális migráció jellemzői

Mások és máshogy próbálnak Győr-Moson-Sopron megyében átszökni a zöldhatáron, mint korábban; Koszovó helyett most már Afganisztánból érkezik a legtöbb illegális migráns.
Az ukrán és a moldovai illegális munkavállalók olaszországi vagy spanyolországi, esetleg portugáliai mezőgazdasági idénymunkára induló hada már nem erre, hanem Szlovénia felé indul - közölte a őrnagy. A szakember hozzátette, hogy a néhány balkáni országra vonatkozóan december közepén életbe léptetett vízummentesség nem hagyott eddig nyomot statisztikáikon: egyetlen érintett állam polgárával szemben sem kellett eljárást indítaniuk az elmúlt egy hónapban.

Közlése szerint napjainkban az jellemző, hogy a szerb - vagy ritkábban a román - határ átlépése után felfogadott embercsempészek viszik Bécsig az öt-hatfős csoportokat. Borsa Csaba elmondta: az afgánoknak van egy külön útvonaluk, mégpedig Görögországon keresztül, ahol egyes rendőri becslések szerint mintegy 200 ezer honfitársuk várja, hogy illegálisan folytathassa útját nyugatra. Az afgánok, akik 10-12 ezer dollárt fizetnek az útért, rendszerint társ nélkül indulnak el Nyugat-Európába.

Õk középosztálybeli családok gyermekei vagy olyan falusiak, akiknek a közösség adja össze a pénzt abban a reményben, hogy európai keresményéből visszakapják azt. Ezzel szemben a koszovóiaknak rendszerint a már nyugaton élő rokonok küldik az embercsempészek által fejenként kért 4-5 ezer eurót, s ők általában családostul jönnek, nemegyszer hat-nyolc gyerekkel.

Esetükben néha felmerül a kérdés, hogy minden kicsi az övék-e - jelezte Borsa Csaba, aki új jelenségnek nevezte, hogy - főleg Koszovóból - felnőtt kísérő nélkül indulnak neki 10-12 éves fiatalok szerencsét próbálni. "Õk a legkiszolgáltatottabbak, hiszen esetükben a legnagyobb az esélye annak, hogy a prostitúcióban, a kényszermunkában vagy éppen a szervkereskedelemben érdekelt bandák valamelyikének áldozatává válnak" - mondta az őrnagy.

Kitért arra, hogy továbbra is Hegyeshalom a Magyarországról illegálisan kilépők körében a legnépszerűbb átkelő, a "második helyezés" Soproné. Míg korábban a legtöbben közúton próbálkoztak, például kamionba bújva vagy épp taxit fogadva, manapság egyre több migráns száll vonatra. Sokuknak semmiféle irata nincs, de akadnak olyanok is, akik fényképcserés vagy hamisított dokumentumokkal a zsebükben vágnak neki az útnak.

A rendőrség okmányszakértője látott hamis belga és olasz munkavállalási engedélyt, de volt olyan afgán is, aki egy rá abszolút nem hasonlító dán férfi személyi igazolványával próbálkozott. Az osztályvezető kiemelte, hogy a magyarországi ellenőrzéseken fennakadókkal eddig minden esetben szót tudtak érteni a győri rendőrök, akiknek - ha a két helyi albán tolmács nem ér rá - egy pesti szakember is segít, míg egy Afganisztánból elszármazott, az egyik közeli faluban élő háziorvos pastu nyelvtudását kamatoztatja tolmácsként.

Hozzátette, hogy 52 állam polgáraival szemben intézkedtek tavaly, s a ritka nyelvek ismerői alaposan megkérik a tolmácsolás árát, órabérük akár a 12-15 ezer forintot is elérheti, ami - ha a rendőrök több tucat illegális migránsból álló csoportot fognak el - igen komoly summát jelenthet.

A közelmúltban számolt be arról a megyei napilap, hogy kétszer annyi illegális migránst fogtak el tavaly Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök, mint egy évvel korábban, és triplázódott az embercsempészés miatt indított eljárások száma is; utóbbiak száma 17-ről 52-re, előbbieké 257-ről 494-re nőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két nőt rabolt ki egy férfi Egerben

Két nőt is kirabolt egy férfi szombaton este Egerben. Tovább olvasom