Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Rendőrséghez fordultak a Kunigunda úti demonstrálók

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) határozottan visszautasította azt az állítást, hogy biztonsági szolgálatának munkatársai a kültéri kiállítást előkészítendő területrendezés során fizikai erőszakot alkalmaztak volna a demonstrálókkal szemben.
Büntetőfeljelentést tettek a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda úti gyártóbázisa előtt demonstrálók a hétfői események miatt, s most már a helyszínre kihívott rendőrök intézkedésének elmaradása miatt is panaszt fognak tenni - mondta Nagy Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.

A szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint a gyülekezési szabadság megsértésének alapos gyanúja, személyi szabadság korlátozásának alapos gyanúja, önbíráskodás alapos gyanúja miatt, valamint fizikai erőszak, kényszer alkalmazása és garázdaság miatt fordultak a rendőrséghez, miután állításuk szerint erőszakosan léptek fel ellenük a biztonsági emberek.
Nagy Navarro Balázs azt is elmondta: eljárást fognak kezdeményezni a hatóságok tétlensége miatt is, miután a rendőrök nem intézkedtek a helyszínen.

A TFSZ alelnöke arról is beszámolt, hogy felhívást intéztek a magyar újságíró társadalomhoz, s arra kérték a sajtót: "egyértelműen mondjon nemet a sajtószabadságért békésen harcolók ellen elkövetett erőszakra" és követelje a bűnösök felelősségre vonását. Az érdekképviseleti vezető határozottan visszautasította az MTVA azon kijelentését is, mely szerint nem történt erőszak az óbudai gyártóbázis előtt.

Az MTVA hétfőn közleményben tudatta, hogy kültéri fotókiállítást rendez be az épület B portájánál, ott, ahová másfél hete költöztek át a demonstrálók. Ezt követően a tiltakozók a rendőrség segítségét kérték, mert állításuk szerint több tucat biztonsági őr lépett fel ellenük.

Korábban

Az MTVA Sajtóirodája az MTI-t arról tájékoztatta, hogy két demonstráló volt a területen, akik önként hagyták el a helyszínt. Később pedig az egyiküket vissza is engedték a demonstrációs területre. Semmiféle fizikai erőszak nem történt - tudatta az MTVA sajtóirodája.

Az MTVA hétfőn közleményben számolt be arról, hogy Böjte Csaba ferences szerzetes 20 éves munkássága előtt tisztelgő kültéri fotókiállítás nyílik a Kunigunda útján, az MTVA budapesti székháza előtt. Az MTVA közterület-használati engedély birtokában a kiállítást azon az utcaszakaszon nyitotta meg, ahol korábban a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) tüntetői állítottak sátrakat.

A Kunigunda úti MTVA székház előtt a demonstrálók és a rendőrök. Fotó: MTI/Lakatos Péter (galéria)

Mint írták, az MTVA úgy véli, hogy a választott - szándékaik szerint békés megoldással - a demonstrálók és a kiállítási terület egyértelműen elhatárolódik majd egymástól. Így "jóval esztétikusabb látvány fogadja a dolgozókat és a látogatókat, mint a jelenleg ott látható néhány szedett-vedett sátor" - fogalmaztak.

A III. kerületi önkormányzathoz október 31-én adták be a közterület-használati engedély iránti kérelmet. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata november 12-én jogerőre emelkedett határozatában összesen 900 négyzetméteres területre adott területhasználati engedélyt az MTVA-nak - hívták fel a figyelmet.

Nagy Navarro Balázs, a TFSZ alelnöke az MTI-nek azt mondta: rendőrséghez fordultak, mert állításuk szerint a békés demonstrálók ellen több tucat biztonsági erőszakosan lépett fel.

A Kunigunda úti MTVA székház előtt a demonstrálók és a rendőrök. Fotó: MTI/Lakatos Péter (galéria)

Az MTVA Kunigunda útján található gyártóbázisa előtt tavaly év végén kezdtek tüntetni a TFSZ demonstrálói, köztük a szakszervezet alelnöke, Nagy Navarro Balázs. Az MTVA idén november 2-án közölte, hogy a gyártóbázis elé egy, a budai hegyek vonulatát mintázó műalkotás kerül, az építéshez szükséges engedélyek már megvannak, így a munkálatokat elkezdték. Mint kiemelték az MTVA "tiszteletben tartja a magukat tüntetőknek nevezők álláspontját és véleményét, de biztosítani kívánja mind dolgozói, mind vendégei számára ingatlanjai akadálymentes megközelítését".

A demonstrálók akkor tiltakoztak sátraik szerintük jogtalan arrébb vitele és az ellen, hogy kordont építettek eddigi gyülekezési helyükre. Az MTVA viszont hangsúlyozta: a törvények betartásával, jogszerűen jártak el.

Korábban:
A rendőrséghez fordultak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda úti gyártóbázisa előtt demonstrálók, mert állításuk szerint erőszakosan léptek fel ellenük a biztonsági emberek.

Ezt Nagy Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke közölte az MTI-vel, azt követően, hogy az MTVA közleményben tudatta: kültéri fotókiállítást rendez be az épület B portájánál, ott, ahová másfél hete költöztek át a demonstrálók.

A Kunigunda úti MTVA székház előtt a demonstrálók és a rendőrök. Fotó: MTI/Lakatos Péter (galéria)

Nagy Navarro Balázs azt mondta: a békés demonstrálók ellen több tucat biztonsági őr lépett fel.

A szakszervezeti vezetőt elmondása szerint "fizikai erőszakkal akadályozták meg", hogy a demonstráció helyszínére lépjen, egyik aktivistájukat pedig szerinte a szabad mozgásában is akadályozzák. Nagy Navarro Balázs elmondta, hogy az akcióban résztvevő biztonsági őrök közül többen eltakarták az arcukat, míg egy másik kamerával rögzíti az eseményeket. Szerinte mindez jogszabályellenes.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vették Kasza Józsefet, a VMSZ volt elnökét

Hivatali visszaélés gyanújával őrizetbe vette a szerb rendőrség Kasza Józsefet, a Vajdasági Magyar… Tovább olvasom