Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Rendőrség: Udvarnál ismét átengedik a kamionokat

A horvát hatóságok vasárnap délutántól átengedik azokat a kamionokat, amelyek már két napja vesztegelnek a határon a szomszédos országban kialakult hóhelyzet miatt.
A horvát hatóságok vasárnap délutántól átengedik azokat a kamionokat, amelyek már két napja vesztegelnek a határon a szomszédos országban kialakult hóhelyzet miatt – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI-t.

Garamvölgyi László elmondta: mintegy félszáz kamionos rekedt az Udvar-Dubosevica határátkelőnél, számukra megnyitották Udvar település művelődi házát, hogy a sofőröknek a hidegben ne kelljen járműveikben várakozniuk, ugyanis fogytán az üzemanyaguk.

A rendőrség, az udvari önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével a kultúrházban meleg étellel, itallal és fekhellyel is fogadta volna a kamionstop miatt veszteglő mintegy ötven sofőrt, de a horvát hatóságok időközben úgy döntöttek, délutántól engedélyezik számukra a határátlépést, így a kamionosok tovább indulhatnak - mondta az ORFK szóvivője.

Garamvölgyi László közlése szerint a horvát hatóságok kora délután az összes átkelőt megnyitották a kamionok és a teherautók előtt, amelyek a személyautókkal együtt már várakozás nélkül tudnak belépni Horvátországba. Ugyanakkor a horvát hatóságok ellenőrizhetik, hogy a járművek rendelkeznek-e hólánccal - hívta fel a figyelmet a szóvivő.

ORFK: megnyitották az udvari művelődési házat a határon rekedt kamionosoknak

A rendőrség kérésére megnyitották Udvar település művelődési házát a közeli határátkelőnél rekedt kamionsofőrök számára, hogy a hidegben ne a járműveikben várakozzanak; a sofőröknek teát osztanak – tájékoztatta Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője vasárnap délelőtt az MTI-t.

A mintegy félszáz kamionos azért vesztegel már második napja a horvát határ magyar oldalán, mert a szomszédos ország hatóságai az ottani hóhelyzet miatt a 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú járműveket nem engedi belépni az országba.

A kamionok és a teherautók kizárólag Letenyénél tudnak belépni Horvátországba, a személygépkocsik forgalmát viszont nem korlátozták. Az ORFK szóvivője az MTI-nek azt mondta: a horvát hatóságok rendelkezése miatt az Udvar-Dubosevica közúti határátkelőhelyen 45-50 kamion rekedt az úton, üzemanyaguk fogytán van.

A rendőrség ezért arra kérte az udvari önkormányzatot, nyissa ki a sofőröknek a helyi művelődi házat, ahol melegedhetnek, és kivárhatják a közúti forgalomkorlátozás feloldását.

A sofőröknek a rendőrök meleg teát is biztosítanak – tette hozzá a dandártábornok. Garamvölgyi László közlése szerint az ország valamennyi határátkelője nyitva van, a ki- és belépés zavartalan, hosszabb várakozásokra egyetlen helyen sem kell számítani. Hozzátette, mintegy félórás csúszással, de megnyitott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Lónya időszakos határátkelőhely is. Az átkelőt vasárnap reggel azért nem tudták megnyitni, mert a szolgálatba érkező határőrök Barabás település közelében a nagy hóban elakadtak, és ki kellett őket szabadítani.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra: bár a személygépkocsik forgalmát az ország déli határszakaszain sehol nem korlátozzák, a horvát hatóságok ellenőrizhetik, hogy a járművek rendelkeznek-e hólánccal. Magyar oldalon sehol nincs szükség a járművek belépésének korlátozására, az átkelőkhöz vezető utak mindenütt jól járhatóak, könnyen megközelíthetőek – tette hozzá.

Veszélybe került embereket szállíttat kórházakba a BRFK

A hideg idő miatt veszélybe került embereket szállíttat közterületekről kórházakba, krízisközpontokba a rendőrség a karitatív szervezetek és az Országos Mentőszolgálat közreműködésével - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint a BRFK munkatársai az elmúlt napokban a főváros több kerületében is intézkedtek, hogy a rászorulók mielőbb szakszerű segítséget kapjanak. A fővárosi rendőrök a karitatív szervezetekkel közösen - különösen a késő esti és az éjszakai órákban – felkeresik a hajléktalanok ismert tartózkodási helyeit, és "intézkednek a hideg elől biztonságos helyre történő szállításukról".

A BRFK a mentési feladatok megkönnyítésére két gépjárművet is forgalomba állított, amelyeket civil önkéntesek segítségével működtetnek. Közölték azt is, Budapest rendőrfőkapitánya intézkedett arról, hogy hétvégén a főváros közlekedésrendészeti járőrei, illetve baleseti helyszínelői dupla létszámmal lássanak el szolgálatot, a hideg és havazás okozta megnövekedett feladatok ellátására.

Korábban:

Összesen 152 embert mentettek meg eddig a rendőrök a kihűléstől azzal, hogy segítséget nyújtottak a számukra - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője vasárnap reggel az MTI-nek.

Garamvölgyi László közlése szerint az elmúlt 24 órában a legtöbben Győr-Moson-Sopron és Pest megyében szorultak segítségre, a rendőrök közterületekről 16-16 embert vittek melegedőkbe, hajléktalanszállókra.

Szombat reggel óta összesen 114 emberen segítettek, összességében eddig 152 ember életét mentették meg a fagyhaláltól azzal, hogy segítséget nyújtottak nekik – hangsúlyozta.

A rendőrség továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy mindenki kísérje figyelemmel a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket, és ha segítségre szoruló hajléktalant látnak, azonnal értesítsék a hatóságokat, mert ezzel a bajba jutott életét menthetik meg.

A dandártábornok tájékoztatása szerint továbbra is változatlanul nagy létszámmal, 8 ezer fős szolgálattal dolgozik a rendőrség, az ORFK-n pedig egy folyamatosan működő operatív törzs kíséri figyelemmel a helyzetet. A szóvivő elmondta, hogy a havazással összefüggésben vasárnapra virradó éjszaka 14 baleset történt a közutakon, míg az elmúlt 24 órában 131 közúti baleset történt. Közülük egy volt halálos kimenetelű: Kisvárdánál egy gépkocsi az árokba csúszott, s a sofőr a helyszínen életét vesztette.

Garamvölgyi László - utalva arra, hogy az országban több mellékút is járhatatlan, illetve a Borsod megyei Girincs megközelíthetetlen a hótorlaszok miatt, és napközben az erős szél miatt hófúvásokra kell számítani - azt mondta, ahol kritikusak az útviszonyok, kizárólag azok induljanak útnak, akiknek feltétlenül szükséges, de ők is csak abban az esetben, ha utazásuk előtt tájékozódtak, és ha kifogástalan műszaki állapotban van az autójuk.

Olvasóink írták

  • 1. myastheniagravis 2012. február 05. 10:40
    „Nem csak a rendőrség kiséri figyelemmel a hajléktalanok és öregek, egyedülélők , magányosok,rászorulók állapotát.
    például a Polgárőrök! Mentősök! Tűzoltók stb. Garamvölgyi Úr Őket megsem említi!!! Erről ennyit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készenlétben a jégtörő hajók

Készenlétben állnak a jégtörő hajók: a Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen… Tovább olvasom