Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Rendőrökkel csaptak össze a WTO-ellenes tüntetők Hongkongban

Hongkong utcáira több ezer globalizáció-ellenes tüntető vonult ki, tüntetők egy csoportja az értekezlet színhelye közelében rendőrökkel csapott össze. Két koreai farmer nyilvánosan öngyilkosságot követett el, hogy így tiltakozzon a koreai gazdák anyagi támogatásának csökkentése ellen.
Több ezer globalizációellenes tüntető vonult fel kedden Hongkong utcáin a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) miniszteri értekezletének megnyitójával egy időben; tüntetők egy csoportja az értekezlet színhelye közelében rendőrökkel csapott össze, mások tiltakozásképpen a kikötő vízébe vetették magukat.

A felvonulás után több tucatnyi tüntető - főként dél-koreai gazdálkodók - bambuszbotokkal támadt a konferenciaközpont közelében felállított útzárlatnál a rendőrökre, akik gázsprayvel válaszoltak a támadásra. A tüntetők ennek ellenére megpróbáltak áttörni a pajzsos rohamrendőrök sorfalán és felgyújtottak egy koporsót, amelyet előzőleg a felvonuláson vittek végig a városon.

A tüntetők, akiknek a száma helyi médiajelentések szerint 2000 és 4000 között mozgott, más források szerint a tízezret is elérte, WTO-ellenes feliratokkal, jelszavakat skandálva vonultak végig Hongkong utcáin. A gazdálkodók WTO elleni haragját az a félelem váltotta ki, hogy nem lesznek versenyképesek a behozatallal szemben, ha az agrárpiacukat megnyitják a külföldi versenytársak előtt.

Tiltakozásképpen mintegy hetven, narancssárga mentőmellényt viselő tüntető a hongkongi kikötő koszos vízébe vetette magát, azt jelképezve ezzel, hogy - mint egy dél-koreai tüntető kiáltotta - "a WTO a halálba kerget bennünket". Egy férfi megsérült a fején, neki a rendőrök próbáltak orvosi segítséget szerezni.

A hongkongi rendőrség a korábbi WTO-találkozókon tapasztalt heves tüntetésekből okulva hónapok óta készült az értekezletre. Dél-Koreából a szervezettségükről és az erőszakosságukról ismert tüntetők százai érkeztek.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szaúd-Arábia a WTO tagja

Szaúd-Arábia tegnap hivatalosan a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 149. tagországa lett. A WTO… Tovább olvasom