Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Rendőrök az árvíznél: a védekezés az első, a körülmények mellékesek

Árvíz, illetve veszélyhelyzet esetén első az életmentés, a veszélyeztetett települések védése, és csak utána következik a védekezésben közreműködők ellátása, ezt mindenki, a szakszervezetek is megérthetik - mondta Sipos Gyula, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) gazdasági főigazgatója a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ónodon kedden.

A gazdasági főigazgató a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) azon kifogására reagált, hogy a védekezésben részt vevő rendőrök elhelyezése, ellátása sok helyütt problémás.

A Sajó és a Hernád találkozása melletti Ónodon, ahol a két folyó soha nem látott vízmennyiséget hoz magával, a gáton tartott rögtönzött beszélgetésen ott volt a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) ügyvivője, Demján Zsolt is, aki megismételte a nap folyamán tett kijelentéseit, melyek szerint az árvízi védekezésre Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe vezényelt rendőrök, katonák fogadására nem készült fel a logisztika. A beszélgetés éles vitába torkollott.

Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kijelölt miniszteri biztos szóvivője úgy fogalmazott: tudomásul kell venni mindenkinek, hogy itt rendkívüliek a körülmények, olyan körülmények között alszanak az emberek, amilyen lehetőséget biztosítani tudnak. Ha matracon, akkor matracon, ha két napig nincs lehetőség aludni, akkor azt is el kell fogadni, mint ahogyan azt is, ha egy napig nincs meleg étel.

Az a lényeg, hogy az árvízzel fenyegetett településeket megvédjük - tette hozzá, megjegyezve: teljesen jogos, hogy a védekezéshez szükséges elemi feltételeket megkapják a védekezők, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a körülmények nem a megszokottak.

Tömegszálláson lakunk, élünk - mondta, megjegyezve: az árvízzel fenyegetett települések lakosai mindenben segítik a rendőröket, tűzoltókat, katonákat, mindazokat, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy megvédhessék házaikat, a falvakat.

Sipos Gyula azt mondta: az árvízi helyzet a múlt hét végén vált minden korábbinál komolyabbá, akkor kellett megszervezni mindent. Szombaton, vasárnap ez a rendvédelmi szerveknek sem volt könnyű.

Mint mondta: amikor rendkívüli a helyzet, az ellátás természetesen nem a normális színvonalú.

A veszélyhelyzetben több mint hétezer rendőr mozdult meg, jött, segített, és segít. A riadó elrendelésekor ugyanakkor nem lehetett tudni, hol pihennek majd az emberek, hogyan oldható meg az ellátásuk, ezt útközben, időközben kellett megszervezni - tette hozzá.

A gazdasági főigazgató azt is elmondta: valóban igaz, hogy az első napokban nehezek voltak a feltételek, de ide életet "menteni jöttünk, amikor rendkívüli a helyzet, rendkívüliek a megoldási lehetőségek is", az árvíznél a viszonyok rendkívül gyorsan változnak, és ez nem tervezhető.

Ugyanakkor az emberi problémákat kezelni kell, mindenki elfáradt, mindenki feszült, ideges, türelem, higgadtság kell, az ellátás a helyére került - jegyezte meg.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. falikar001 2010. június 09. 23:19
  „Az ellátásról nem a rendőrség gondoskodott! Köszönet a ott lakóknak és a szállást adó iskolának valamint az önkormányzatnak, hogy gondoskodtak arról hogy ételünk és fekhelyünk legyen, ami nem az ő feladatuk lett volna. Megmagyarázni meg lehet mindent! Gondolom az asztal mögül nem okoz nehézséget egy két döntés meghozása, valamint párnak a visszavonása sem! Még egyszer köszönet a gondoskodásért!”
 • 22. Tommm 2010. június 09. 21:36
  „15. hozzászólás sup7ra 2010.06.09. 11:18
  Szinte teljes egészében egyetértek Veled. Én is voltam a hét elején, hasonlókat láttam és tapasztaltam. Azért csak ´szinte teljesen´ értek Veled egyet, mert a mi "cégünk" (VPOP) korrektül megszervezett mindent, szállítást, ellátást, ezzel minden rendben volt. Azonban a helyszínen... na igen. Nem volt senki (illetve nagyon kevesen) aki meg mondta volna hogy mit kell csinálni. Ha volt zsák, homok és szállítóautó, nem volt lapát zsákot tölteni. Ha lett kellő számú lapát, nem volt szállítójármű. A vízzel elárasztott utcákon a traktorosok tőlem kérdezték, hogy hová vigyék a zsákokat... a lakosok nekünk szóltak hogy kéne zsák az udvarukba, mert nem volt senki akinek szólhattak volna... volt olyan míg az egyik utcában vagy 100 ember ácsorgott dolog híján, míg 2 utcával odébb 15 ember akart épp megszakadni, mert nem tudtak szólni senkinek, hogy kellene még ember. Szóval szervezésből kettes alá...”
 • 21. TBK 2010. június 09. 19:55
  „egó, nyugodtan helyettesítsék csak a tiltott szót, tudja mindenki kikről van.
  Az igazság elhallgatása odáig fajult, hogy meg kell fontolni most már a -moderálva- szó moderálását is. Hisz tudja minden olvasó, hogy ha megjelenik a -moderálva szó, akkor kiket is hallgat el a szabad sajtó :)))

  Sőt ez szokás szerint a visszájára sült már el, hisz most már minden -moderálva- szó helyébe azt a szót helyettesítik az emberek, noha eredeti környezetben lehet nem is róluk van szó :)))
  Szóvaj hajrá kisalföld :)))”
 • 20. egó 2010. június 09. 19:10
  „Moderátor! 15. sup7ra hozzászólónál miért kellett kimoderálni a cigány, vagy roma lakosságot? Igaza van, én láttam, a sok zselézett hajú lézengő senkit, míg a mi embereink megszakadtak az ő védelmükben?”
 • 19. Jerry 2010. június 09. 17:50
  „Néztem a parlamenti közvetítést.Meglepően sokan voltak bent.A fideszes fikusz gyülekezet minden kormányszót megszavazott.Szó volt ott mindenről,csak éppen a jelenleg legsúlyosabb problémáról,az árvízről nem.Egy másik csatornán mutatták közben az adományvonalat,ahol a betelefonálók 200 Ft-onként több milliót hoztak össze az árvízkárosultaknak.Kicsit elgondolkodtam,.ha a parlamentben üldögélő képviselők átérezve a nép gondját csak fejenként 1000 Ft-ot dobnának be, az ugye már 386000 Ft.Ebből már szépen el lehetne ásványvízzel, kenyérrel látni a védekezésben részt vevőket. Tudjuk, hogy gy havonta kb 2,5 millát keres, és gondolom,a többi irodai fikusz is ennyiért imádja a narancsot.Hát így akár fejenként akár 100.000 Ft ot is feldobhatnának az árvízkárosultaknak.Ebből akár több falut is újjá lehetne építeni.Erre azonban a nép választotta képviselők nem hajlandók, de megszavazzák a minimál bér adóztatását, a közalkalmazottak elbocsátását, stb. Elgondolkodtak mostanában a fideszre szavazók,hogy kiket is küldtek a t.házba?Mert az látszott, hogy a kósát meg a forint leértékelését megtapsolták,de a gátakra már nem akartak áldozni.”
 • 18. xkata 2010. június 09. 14:57
  „Ez borzalom...hogy várják el, hogy dolgozzanak mint egy robot élelem és víz nélkül??? Az egyik közeli rokonomat is berendelték, és tényleg nem kaptak enni-inni, tényleg csak a 2 db zsemlét elég hosszú idő után, ami ilyen fizikai munkánál nem ér szinte semmit. Még a pihenési körülmények a legkevesebb, mert fáradt ember bárhol elalszik, ha van rá ideje, és engedik.
  Ezek a nagyszájúak sose voltak ott, vagy mennének segíteni.”
 • 17. Jandex 2010. június 09. 12:26
  „Keresztfather megüzente nekik,hogy "pofa szoros" vagy "takarodö" !”
 • 16. sup7ra 2010. június 09. 11:19
  „14.Fióka szerintem ponta rról beszélt,amiről te.”
 • 15. sup7ra 2010. június 09. 11:18
  „JerryMivel az éjjel jöttem haza onnan, kijelenthetem,hogy katonák is voltak,nem kevesen kétéltüvel.
  Beszélhet Dobson össze-vissza, nem csak az a lényeg,hogy ha lakosság nem ad enni,akkor 3 napig nem eszünk meleget,hanem az is,hogy szervezetlen volt az egész védelem.A falu,ahol voltunk kért 60 embert,küldtek 250 rendőrt és honvédeket X fővel.Közben Felsőzsolcán meg átszakadt a gát.

  Egy másik cikkhez hozzászóló kollégámhoz hasinlóan:Köszönöm Méra falu lakosainak,hogy elláttak minket meleg étellel,ásványvizzel,mostak ránk,lesték minden kívánságunkat és lehetőségeikhez képest segítettek.
  Ez nem mondható el a <moderálva> lakosságról,akik mutogattak,beszólogattak,gázolajat próbáltak lopni a kétéltüből,és vakaróztak egész nap.

  12.
  "települések lakosai mindenben segítik a rendőröket, tűzoltókat, katonákat"”
 • 14. tosa2 2010. június 09. 10:44
  „fióka ! Menj oda , aztán nézd meg, vagy beszélj a barátoddal, hogy mit adnak és mennyit
  dogoznak !!”
 • 13. sopronilakos55 2010. június 09. 09:11
  „bocs egó,
  Fussaley-nak ment az üzenet!”
 • 12. sopronilakos55 2010. június 09. 09:10
  „egó, nem csak a rendőrökről van szó, bár a cikk konkrétan ezt taglalja.
  Tűzoltók, katonák, BV-sek, semmilyen alap ellátásban nem részesülnek. ( Tudom, mert a fiam ott van)
  Te voltál valahol segíteni zsákot pakolni? Próbáld meg napi 12 órában, víz és kaja nélkül, aztán majd az 5. napon jogod lesz írni a baromságokat.”
 • 11. fióka 2010. június 09. 08:52
  „erdekes az ott dolgozo rendörök valahogy mäshogy nyiltakoztak ,de mär megszokhattuk a tenyek elferditeset a kisalföldtöl kezd hasonlitani egy utolso ploitikai szennylapra.”
 • 10. egó 2010. június 09. 08:44
  „Nusinéni Igaz minden szavad”
 • 9. Fussaley 2010. június 09. 08:27
  „Egyszerübb ülni a légkondis autóban, és traffipaxozni.....”
 • 8. nüs 2010. június 09. 06:47
  „A fő, hogy a nagy vezetők mehessenek jutalomra a kitűnő helytállás, helyzetfelismerés és szervezés miatt.”
 • 7. TBK 2010. június 09. 06:39
  „Ja, és elég szomorú hogy önöknek ez természetes dolog.
  Hát ne legyen az, "tisztelt" légkondis irodákban ülő illetékesek!”
 • 6. TBK 2010. június 09. 06:37
  „Nem az első napokban voltak nehezek a feltételek, hanem még most is azok.
  Víz nincs, étel 1 konzerv /gyíkhús/+2 zsemle, parlamenti f*** vakaráshoz lehet elég.
  De itt 12 óra kemény fizikai munkát kell végezni.”
 • 5. tódi 2010. június 09. 05:55
  „Jerry !

  Teljesen igazad van.”
 • 4. Nusinéni 2010. június 08. 22:34
  „Nagyon szomorúan szinte könnyeimet vissza tartva nézegettem az interneten milyen borzasztó világ van, az ország másik felén a víz az Úr.De azt is lehetett látni hogy az eggyenruhások védték a bajbajutottakat hogy segítették kedves nem idén barnult emberke?zsebre tett kézzel cigizve stírőlte hogy dolgoznak a Rend Őrei Sőt majdnem ők vezényeltek.De a segélyért biztosan elsőnek jelentkezne. Annyit legalább megtehettek volna hogy a a sajátjukat megvédjék.Ezeknek minden természetes??? Várják a sült galambot vagy a döglött tyúkot????? Tisztelet a kivételnek! Nem sok van!!!!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OGY: akcióprogram, csökken a képviselők száma

Az Országgyűlés keddi ülésnapján Orbán Viktor ismertette 29 pontos gazdasági akciótervét.… Tovább olvasom