Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Rendőrből lett polgármester

Az Abdát négy cikluson át vezető és nyugdíjba vonuló Somogyi Györgyöt nemrégiben Szabó Zsolt váltotta a polgármesteri poszton. A falu új első embere megválasztása előtt rendőrként dolgozott és úgy véli, tapasztalatait jól tudja kamatoztatni.
– Már négy éve is indultam a polgármesteri posztért, akkor is az motivált, ami baráti beszélgetéseken sokszor szóba kerül: a település földrajzi és gazdasági adottságai alapján gyorsabb ütemben fejlődhetne. Változásra van szükség – mondta el Szabó Zsolt, akit Abda lakosai október 1-jén polgármesternek választottak. Húsz éven át hivatásos rendőrként dolgozott, körzeti megbízottként szolgált szülőfalujában is, azaz Abdán, majd magasabb beosztásba került. Alosztályvezetőként több település önkormányzatával kellett kapcsolatot tartania, így megismerte munkájukat, össze tudta hasonlítani fejlődésüket.

Három jelentős projekt

Nem új számára mostani feladata, polgármesterként is emberekkel, problémáikkal kell foglalkoznia, s tudja, hogy számukra egyéni bajaik és a helyi történések a legfontosabbak. Régi igényük például szerinte egy sportcsarnok. A kivitelezés költségeihez pályázati támogatást keres az önkormányzat, ahogy az új polgármesteri hivatal megépítéséhez is. A harmadik jelentős terv a falut Győrrel összekötő kerékpárút kialakítása. Azt az új faluvezető az 1-es főút mellett képzeli el. Igaz, hogy a turizmusnak jobban kedvezne a töltéseken vezető nyomvonal, de a helyiek munkába járásához célszerűbbnek tartja a legrövidebb útvonalat, ami az Elvis-park, a Kaiser Food húsüzeme, a virágkertészet mellett vezetne el, az ott dolgozók közlekedését könnyítené meg.

Számít a helyi

szakemberekre


Hasonló célokat az előző községvezetés is megfogalmazott, jelentős változást Szabó Zsolt a dinamizmus, a gyorsabb, olcsóbb feladatmegoldás terén ígér. Ezért számít a helyiek segítségére, szakértelmére. Mindenkit szeretne bevonni a település jövőjének alakításába, akinek van ötlete. Együttműködik a polgármesterségre a választásokon pályázó többi nyolc jelölttel, egyenrangú félként kezeli a civil szervezeteket. A közösség erősítését szolgálják a mostanában tartott, tervezett kulturális rendezvények és e cél érdekében egy új eszközt is bevet: e-maileket küld az aktuális eseményekről, friss hírekről a falubelieknek. A levelezőlistát Abda megújuló honlapján keresztül is szeretné bővíteni és lehet, hogy blogja, internetes naplója is lesz.

Állattartás, polgárőrség, építési telkek

Abdának gazdag a történelmi múltja, ezért a képviselő-testület kulturális bizottságot hozott létre, amelynek feladata többek közt egy, a Rákóczihoz kötődő emlékekre alapozott, hagyományteremtő szándékú programsorozat megtervezése. Az új polgármester tavaszra az állattartási rendelet betartatását is szeretné megoldani, hogy a családi házakban élőket a sertések, tehenek ne zavarják. Szeretne a polgárőrség hatékonyabb működésében segíteni, a településre munkahelyteremtő vállalkozásokat vonzani. Azért, hogy növekedjen a lakosok száma és a fiatalok Abdán telepedjenek le, szerinte úgy kellene telkeket kialakítani, hogy abból a helybeliek profitáljanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

győri eto

MTK

Győr, DAC-pálya, 13.30 ó. V.: Iványi Z. Tovább olvasom