Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Rendkívüli kormányülés - Takarékos költségvetés?

Bajnai úgy fogalmazott, hogy a jövő évi költségvetés több puszta takarékosságnál, az adócsökkentésről, a közbiztonságról és a munkáról szól.

Bajnai Gordon szerint a válságkezelés egyik legfontosabb állomásához értek, amit eddig tett a kormány, azt bele kell foglalni a jövő évi költségvetésbe, "be kell betonozni"; a miniszterelnök a 2010-es büdzsét első olvasatban tárgyaló rendkívüli kormányülés elején beszélt erről kedden.

Bajnai úgy fogalmazott, hogy a jövő évi költségvetés több puszta takarékosságnál, az adócsökkentésről, a közbiztonságról és a munkáról szól.

Mint mondta: a válság még tart, ezért folytatni kell a válságkezelést, az elért eredmények megszilárdításáért, a növekedés újraindításához további takarékosságra van szükség.

Bajnai Gordon miniszterelnök megérkezik a 2010-es költségvetést első olvasatban tárgyaló rendkívüli kormányülésre. Mellette ül Szigetvári Viktor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.MTI Fotó: Kos
Bajnai Gordon miniszterelnök megérkezik a 2010-es költségvetést első olvasatban tárgyaló rendkívüli kormányülésre. Mellette ül Szigetvári Viktor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Bajnai Gordon hangsúlyozta: takarékos költségvetést készítenek, ezt követeli meg a válság, a józan ész és ez Magyarország érdeke is.
A kormányfő kitért arra, hogy 2010 rendkívüli év lesz a világgazdaságban, rendkívüli helyzetet hoz Magyarország számára is, ezért a büdzsé is rendkívüli lesz.

Szavai szerint lesznek helyzetek, amikor az egyébként jogos igényekre is nemet kell mondani, mert nincs rá pénz, és sok részérdekek sérül, hogy összességében a közérdek érvényesüljön. Hozzátette: az ország érdeke ma takarékosságot kíván. "A ma takarékossága a holnap gyarapodásának alapja" - fogalmazott.

A magyar gazdaság teljesítménye a nemzetözi válság miatt idén és jövőre összesen mintegy 7,5 százalékkal csökken, ezért az állam feladataira nagyságrendekkel kevesebb pénzt lehet költeni - emelte ki a kormányfő, aki szerint a "közös torta kisebb lesz, amiből nem lehet nagyobb vagy ugyanakkora szeleteket osztani, mint eddig".

A 3,8 százalékos jövő évi hiánycél tartásához egyes területeken különösen vissza kell fogni a költekezést - közölte a miniszterelnök. Az ésszerű gazdálkodásból az önkormányzatoknak is ki kell venni a részüket, kevesebb pénzből, de nagyobb gazdálkodási szabadsággal és kevesebb feladattal dolgoznak majd - közölte.

Bajnai Gordon a takarékosságra szorított területek között említette meg a közösségi közlekedést is; azt mondta, elkezdik e terület több éven át tartó átalakítását.

A kormányfő kitért arra, hogy a válság megmutatta, az emberek életében mennyire fontos a biztonság, "a kormány hallja az emberek kiáltását" - fogalmazott. Jövőre a legnehezebb körülmények között is több pénz jut a biztonság növelésére - szögezte le a miniszterelnök. A cél az, hogy a "rendőrség közelebb legyen ez emberekhez, elérhető közelségben a polgárokhoz és elrettentő közelségben a bűnözőkhöz". A kormány 2010-es költségvetésében is minden lehetséges anyagi, szervezeti és erkölcsi támogatást megad a rendőrségnek ahhoz, hogy szavatolni tudja az ország és az emberek biztonságát - emelte ki Bajnai Gordon.
Az Út a munkához programról a miniszterelnök azt mondta, hogy jövőre még több pénzt fordít rá a kormány, kibővíti és kiegészíti közmunkaprogrammal.

A kormányfő kitért a jövő évi adócsökkentésre is, megismételte: 2010-ben "érdemben több" marad minden tisztességesen dolgozó magyar borítékjában.

Bajnai Gordon a jövő évi büdzsé tárgyalása során sok vitára számít, de mint mondta, a kormány továbbra is nyitott minden konstruktív javaslatra, amely a költségvetés kereteit és céljait tiszteletben tartja, és a válság idején az ország érdekét szolgálja.

Olvasóink írták

 • 11. Kukac40 2009. szeptember 04. 21:22
  „Lehetne takarékos költségvetést készíteni, de akkor először a felfogáson kellene változtatni. Az elmúlt húsz évben eltüntetett pénzeket vissza lehetne szolgáltatni. Nem csak a kormány tagjainak, hanem a vállalkozóknak is. Mindenkinek aki közpénzekhez hozzányúl.”
 • 10. szekist 2009. szeptember 04. 13:52
  „LOL!!!!!

  Ez tetszik valami vicc vagy hazugsag oldalra ki lehetne tenni:) De minden esetre egy ujabb probalkozas ami nem vezet sehova:) Kiadas csokkenteshez nem hinenm h evente ujabb luxus kocsik es utazasok kellenek meg holibilis oszegu vegkielegitesek es milliardok olyan dolgokra amiket kevesebbol is meg lehetne oldani. A penzt elszedik onnan ahol nagyobb szukseg lenne ra es oda teszik ahonnan konyebben ellehet lopni eza jo modszere s sulyedunk tovabb hajra:)

  Amugy meg lejar ez is es jone gy ujabb forma majd hatalomra kerul mas es lop tovabb. A fene se hisz ezeknek es en nem szavazok egyikre sem az oszes csak hazudik es lop. Ne ertem miert nem lehet egyszer oszinten megmondani h lopni akarok es hazudok aztan jol is van de ezek hazudnak a koltsegvetesuk es az egesz hozza allasuk eppugy minta nep hozza allasa is egy nagy valag szar es igy soha a budos eletbe nem lesz ez mar egy rendes orszag. Nekem nincs sok iskolam de ezeknel tobbe szem azert van sztem. Na mindegy szanalom ujra es ujr anem csalodtam semmiben.”
 • 9. load 2009. szeptember 03. 02:10
  „BsBe,

  Itt van az adó kalkulátor, amelyen a 2009-2010 évre kiszámíthatod a keresetedet, arra az esetre, ha nincs egyéb adókedvezményed.
  Ha beírod a bruttó keresetedet, egy kattintásra megkapod, hogy az adó változás következtében mennyivel kapsz többet.
  Érdemes eljátszani a számokkal. a minimálbér környékivel is, meg a több százezer forintossal is.

  http://apps.mon.hu/vis/v1_redaktion/links/redir.asp?url=http://www2.pm.gov.hu/php/adokalkulator1.php

  Mivel Magyarországon a több mint 5 millió foglalkoztatottból 1,2 millió a minimálbéres és ezek nagy részének tényleges jövedelme valójában nagyobb (zsebbe fizetés), ezért hiba volna az adókedvezményeket a minimálbéres kategória környékére adni, mert még többeket terelne a láthatatlan jövedelmek irányába.
  A ,,tisztességesen dolgozó" szerintem így értendő.
  Az étkezési jegyet a munkaadó adja, és ez a megadóztatása ellenére még mindig kedvezőbb, mint a bérjövedelem. Szerintem a munkaadók nagy része nem fogja megszüntetni.
  Néhány napja az ehhez a cikkhez

  http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/bajnai_pofatlansagnak_tartja_a_vegkielegitesi_ugyeket/2112149/#hozzaszolok

  írt kommentekben (12) megkérdeztem, hogy ha a törvényjavaslat benyújtásra kerül, vajon megszavazz-e azt a parlament. Senki nem reagált rá, csak jött a szokásos agyatlan libázás.
  A végkielégítéseket munkaszerződések szabályozzák.
  Ezek a munkaszerződések nem a Bajnai kormány idejében, hanem jóval előbb köttettek.
  Ha Bajnai a pofátlanul magasnak tartott végkielégítések törvényi szabályozását el akarja fogadtatni a parlamenttel, a képviselők nagy valószínűséggel el fogják utasítani - mint ahogy mondvacsinált érvekkel elutasították a költségtérítések adóztatását is - mert ez egyik parlamenti pártnak sem az érdeke. Egészen addig, amíg egy világos és átlátható pártfinanszírozási törvényt nem születik, a kormány az állami beruházásokkal és állami vállalatokkal, az ellenzék az önkormányzati beruházásokkal és az önkormányzati cégekkel mutyizik.
  A miniszteri fizetéseket nemrég csökkentették 15%-al, az állami vállalatok vezetőinek jövedelme néhány hét múlva kötelezően nyilvános lesz.
  Ezek, ha nem is nagy, de legalább jó irányba tett lépések.
  A választások után lehet folytani.”
 • 8. Csetneky 2009. szeptember 02. 11:17
  „300-400 ezer forintos utalványok természetesen.”
 • 7. Csetneky 2009. szeptember 02. 11:15
  „Takarékoskodás szocialista módra, néhány példával. Folyamatosan veszteséget termelő állami vállalatok vezető beosztású dolgozóinak - akik nyilván teljesen véletlenül kivétel nélkül elvtársak - évi 50-100 milliós fizetések. Minisztériumi dolgozóknak fejenként 300-400 forintos utalványok, a lenyúlt 13. havi kompenzálására. Ilyet mezei emberek nem kapnak, nyilván a szocialista igazságosság jegyében. Előzetes letartóztatásban lévő szocialista politikusoknak havi több százezer forintos juttatások, különböző felügyelő bizottságokban történő részvételért. A felügyelő bizottságok valamennyi tagja elvtárs, de hát ez nem meglepő. És akkor még nem említettem a 10-100 milliós végekilégítéseket, kivétel nélkül elvtársaknak. Köszi libás, hogy ennyire takarékoskodsz a mi pénzünkkel, de most már lassan elég lesz belőletek. Örökre!”
 • 6. BsBe 2009. szeptember 02. 05:43
  „Kedves load. Még igazad is lehetne. lehet, hogy Bajnai próbál valamit tenni a vég elkerülése érdekében. De tudod, az olyan kisember azt látja, hogy a takarékosságra szólítás mellett pontosan ők azok akik két kézzel szórják a mi pénzüket.
  Azt hirdeti i adócsökkentésre "érdemben több" marad minden tisztességesen dolgozó magyar borítékjában, csak azt felejti el, hogy az adócsökkentés érdemben annak számít, ami min. havi 200 eFt felett keres. íÚgy hiszem, nem ez a többség, és pontosan azoknak vannak anyagi gondjaik, akik ez alatt keresnek. (vagy csak én nem tudok bánni a pénzzel. és ezektől az emberektől jövőre megvon még további támogatást (pl. étkezési jegy és társai, mert ugye azt Ő is tudja, ha a cégeknek eztán adózni kell utána a tervezett mértékben, már nem fogjuk megkapni)
  A mi megszorításaink mellett azonban azt látjuk, hogy bizonyos körökben két kézzel adják az olyan összegű végkielégítést, a jutalmakat,amely egy emberre eső összege több családot hoznak ki sza...ból. és ezt abból a pénzből amit tőled és tőlem vesznek el. Nincs miből szórni, hát ez igaz, de akkor mégis miért teszik, tehetik meg?
  Értem én, hogy kakiban van az ország, de akkor annak terhét miért nem a teljes társadalomnak kell viselnie? miért van az, hogy arról kis rétegről, ami még nem csúszott teljesen le, még egy és még egy bőrt kell lehúzni, hátha belegebed. Utána kivel tehetik ezt meg?
  Szép a krizis alap, de kérdezem én, bajnai milyen jogon osztotta oda azt a pénzt, ami pl. neked és nekem visszajár az EON-tól
  Azért, hogy pl. az a szomszédom, aki hónapok óta villanyóra nélkül használ áramot, nem fizet lakbért, most még egy helyről is tudjon támogatást igényelni? mert neki jár, hisz életében nem dolgozott egy hétnél többet, de őt és a gyerekeit eltartjuk. Nem Ő (mint általában az emberek jó része) hanem mi. Mert az általa kapott segélyeket a mi pénzükből fizetik
  Szóval lehet, igazad van, nem lehet üres zsebből fizetni, de ha üres a zseben, nem csak a gyerekemnek mondom, hogy figyelj, most erre nem telik, és magam bulizok, hanem akkor én is zsiroskenyeret eszem.”
 • 5. load 2009. szeptember 01. 23:51
  „Helyesen: Akkor is, ha ez idő alatt egyszer sem ülnek vonatra.”
 • 4. load 2009. szeptember 01. 23:49
  „A legfontosabb dolog most a takarékos költségvetés, a további eladósodás megállítása.
  A GDP csökkenéssel csökkennek az adó és járulék bevételek is, az ország versenyképességének javításhoz meg egyébként is csökkenteni kellene a közterheket. Nincs miből és nincs miért szórni a pénzt.
  Például végig kellene gondolni, hogy a MÁV veszteségeinek pótlása évi 170 milliárd adóforintba kerül.
  Ez minden magyar lakosnak 17.000 forint terhet jelent, egy négytagú családnak 68.000 forintot évente.
  Akkor is, ha ez idő alatt ülnek vonatra.
  Ha ezzel mindenki számot vetne, talán meggondolná, hogy tiltakozzon-e a kisforgalmú szárnyvonalak megszüntetése ellen.
  Ha egy csepp esze van Orbánnak, a jelenlegi gazdaságpolitikán a választások után sem változtat és nem váltja be a ,,mindent visszacsinálunk" ígéretét.
  Gondolom, nehéz lehet beismerni, de ez a kormány legalább teszi a dolgát és válságot kezel. Ráadásul úgy tűnik, hogy a Fidesz csendes támogatásával.
  Nem tudom, feltűnt-e, hogy a Fidesz mennyire leállt az utcai demonstrációkkal, aláírás gyűjtésekkel, Gaskóék a MÁV sztrájkokkal, MAGOSZ a traktoros felvonulásokkal.
  Ezért a tolvajozást, fröcsögést abba kellene hagyni és figyelni, mert valami megint a fejünk felett történik és ha nem veszitek időben észre, jövőre lesz nagy csodálkozás.”
 • 3. xo17zy 2009. szeptember 01. 18:46
  „Gondolom véletlenül sem a segílyeken, a 400ezret kereső nyugdíjas "rend"őrökön, az állami intézmények pazarlásán, a korrupt hivatalnokokon, a százmilliós végkielégítéseken.... fognak spórolni, hanem a dolgozó, becsületes magyar kisembereken.
  De egyet mondok gordonka! Hosszú távra azért ne nagyon tervezzetek!”
 • 2. kolombela 2009. szeptember 01. 15:39
  „JA! Takarékos! Mármint a lakosság számára. Saját maguknak természetesen nem vezetnek be takarékosságot. MUTYIKORMÁNY!”
 • 1. Tapmancs 2009. szeptember 01. 14:17
  „"egyébként jogos igényekre is nemet kell mondani, mert nincs rá pénz"

  Ez természetesen rájuk nem vonatkozik, hiszen folytatni kell a minden eddiginél nagyobb volumenű lopásokat jövő májusig. Már a látszat sem fontos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem lehet fellélegezni

Az allergiától szenvedők nehéz időszak elé néznek, hiszen szeptember első heteiben a legnagyobb a pollenkoncentráció, köszönhetően a parlagfűnek. Tovább olvasom