Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Rendezvény az inkontinenciáról

Az Inko Klub Egyesület február 28-án a Petőfi Sándor Művelődési Központban tart előadásokat.

Az inkontinenciával kapcsolatos tájékoztatásra létrejött Inko Klub Egyesület február 28-án 17 órakor a Petőfi Sándor Művelődési Központban (Árpád út 44.) tart előadásokat. A rendezvénysorozat célja minél több érintett figyelmét felhívni arra, hogy az életminőséget jelentősen rontó inkontinenciával nem kell feltétlenül együtt élni, hanem léteznek olyan gyógyító módszerek, amelyekkel a probléma enyhíthető vagy gyógyítható.

Önkéntelen vizelet- vagy székletürítés

Az inkontinencia szó önkéntelen vizelet-, illetve székletürítést jelent, amelyhez a testi tünetek mellett az érintett személy számára társadalmi és pszichikai problémák is járulnak. Az inkontinencia mindig valamilyen mélyebben rejlő alapállapot tünete, ezért minden esetben lényeges a pontos orvosi diagnózis. A probléma ma Magyarországon mintegy félmillió embert sújt. Kiemelten veszélyeztetettnek számítanak a szülést követően lábadozó anyák, a negyven év feletti nők és az ötven év feletti férfiak. Terhesség alatt és a szülést követően a nők harmada válik inkontinenssé, van, aki meggyógyul, van, akinek állandóan együtt kell élnie a problémával. Az érintettek nagyobb része nem ágyhoz vagy kórházhoz kötött beteg, hanem aktívan részt vesz a mindennapi életben.

Ne szégyellje, kezelje!

Annak ellenére, hogy  a sajtóban egyre több szó esik erről a betegségről, sokan, főleg az enyhe inkontinenciában szenvedők, nem ismerik fel a betegséget, vagy nem mernek orvoshoz fordulni, mert szükségtelennek tartják, esetleg szégyellik azt. Ugyanakkor ha valaki időben megismerkedik a figyelmeztető tünetekkel és a terápiás lehetőségekkel, elkerülhetővé válik, hogy állapota súlyosbodjon, vagy akár teljesen meg is gyógyulhat.

A rendezvényen orvosok, szakápolók és intimtorna-trénerek ismertetik meg a hallgatóságot a betegség élettani és pszichológiai hátterével, valamint a kezelési módszerekkel. Az érdeklődők felvilágosítását az is segíti, hogy számukra az Inko Klub Egyesület inkontinenciával foglalkozó kiadványt is összeállított, amelyet a rendezvényen terjesztenek majd.

A győri rendezvény programja:

17.00 Az inkontinencia orvosi háttere. Előadó dr. Sarkady Tamás, a csornai Margit kórház urológus szakorvosa, az Inko Klub Egyesület elnöke.
17.30 Inkontinens betegek ápolása. Előadó Bednár Andrásné Fehér Gyöngyi szakápoló.
17.50 Intimtornával az inkontinencia ellen. Előadó Salgóné Kiss Mónika intimtorna-tréner (Kriston Andrea módszerével).

Az érdeklődők további információkat a www.inkoklub.hu honlapon találnak, inkontinenciával kapcsolatos kérdéseiket pedig az egyesület kékvonalán (06/40-321-321) és az info@inkoklub.hu címen e-mailben tehetik fel az egyesület szakembereinek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozihalál még nem fenyeget

Évek óta egyre kevesebben járnak moziba hazánkban – akárcsak a világon mindenhol. A… Tovább olvasom