Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Rendeletre várnak, akik vasárnap is kinyitnának

A törvény szerint március 15. után csak az nyithat ki vasárnap és éjjel, aki jelzi mentességét a jegyzőnél. Csakhogy még nincs mi alapján.
Március 8-án nemcsak nőnap lesz, hanem az utolsó olyan vasárnap is, amikor még minden üzlet szabadon nyitva tarthat. Egy héttel később, március 15-én, vasárnap már nem nyitnak ki az üzletek - hiszen nemzeti ünnep lesz.

A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényt tavaly decemberben megszavazták, és március 15-én lép hatályba. A törvény azonban több helyen is hivatkozik egy kormányrendeletre, amely a részletes szabályozást tartalmazza. A rendelet azonban még nem létezik, amely megengedné a kereskedőknek, hogy éjjel vagy vasárnap is nyitva legyenek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium múlt héten közölte, hogy a rendelet március közepére készül el, ennek tervezetét a múlt héten szerdán küldték véleményezésre.

Ebben szerepel például az is, hogy a törvény hatályba lépése előtt 15 nappal kell (kellene) jelezniük az illetékes önkormányzat jegyzőjénél a kereskedőknek, hogy ők megfelelnek a kötelező zárva tartás alóli mentesség rendeletben meghatározott feltételeinek. Február 27. (péntek) tehát a határidő.

A törvény szerint csak a tulajdonos (vagy segítő családtagja) szolgálhat ki a kötelező zárva tartási időszakban (alapesetben vasárnap egész nap, hétköznap és szombaton este tíz és reggel hat között) – és persze feltétel, hogy az üzlet 200 négyzetméternél kisebb legyen.

A kormányrendelet tervezete alapján néhány további könnyítés várható:
- a tulajdonos mellett négy alkalmazott is lehet az üzletben az éjjel-nappalik esetében (nyilván nekik nem kell a családjukkal lenniük), valamint szezonban a Tisza, a Velencei tó, és a Balaton partján fekvő településeken lévő üzletek esetén
- építőanyag-kereskedők és a kertészetek esetében eltörölnék a 200 négyzetméteres korlátot, március 15. és október 15. között lehetnek nyitva vasárnap, de a tulajdonosi korlát marad
- a kikötőkben korlátozás nélkül lehetne nyitva lenni

A NGM szerint a házhozszállítás zárva tartási időben (vasárnap és éjjel) tilos, most azonban ezt úgy egészítették ki, hogy azok kiszállíthatnak, akik egyébként is nyitva lehetnek. De azért leszögezték, hogy mivel a jogszabály értelmezésére nem rendelkeznek hatáskörrel, így csupán tájékoztatást adnak.

A végrehajtási rendeletben ugyanakkor az online kiskereskedelemre vonatkozó szabályokról nem esik szó, holott a Nemzetgazdasági Minisztérium korábban jelezte, hogy vasárnap az internetes áruházak sem szállíthatnak házhoz.

A tárca rendelete legkorábban a március tizenötödikét megelőző hetekben jelenhet meg. Glattfelder Béla, a tárca államtitkára a napokban úgy nyilatkozott: már ezen a héten megszülethet a kabinet döntése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak egy kigyulladt szajoli házban

A tűz áldozata a házban élő idős, mozgáskorlátozott férfi volt. Tovább olvasom