Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Rendbontás nélkül ért véget a Jobbik Horthy Miklósra emlékező

Rendbontás nélkül ért véget a Jobbik Magyarországért Mozgalom Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulójára szervezett vonulása vasárnap a főváros XI. kerületében; a rendőrség ugyanakkor nem engedte, hogy a feloszlatott Magyar Gárda tagjai alakzatba rendeződve kövessék a Jobbik menetét. A rendőrség nyolc embert állított elő a rendezvényről.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom vasárnap délutánra jelentett be fehér lovas vonulást a XI. kerületbe, a két világháború közötti kormányzó, Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulójára. A menet a Kosztolányi Dezső téren gyülekezett. A rendőrség felhívta a főszervező figyelmét, hogy a Magyar Gárdát a bíróság jogerősen feloszlatta, így a rendőrség intézkedni fog, ha azt tapasztalják, hogy "a feloszlatott szervezet egyenruhájában, alakzatban, vezényszavakra együtt mozognak".

A Jobbik főszervezője arról tájékoztatta a rendőröket, hogy nem fognak a menetben gárdaegyenruhában, alakzatban vonulni, csak civilek csatlakoznak a menethez, illetve a formaruhát viselők pedig csak magánemberként vesznek részt a rendezvényen. Délután három óra körül indult el a Kosztolányi Dezső térről a Szent Gellért tér felé a menet, amelynek élén egy fehér lovat vezettek, mögötte pedig hagyományőrző huszárok lovagoltak. A rendezvényen megjelent a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg egy szakasza is, egyenruhában.

A menet indulásakor a feloszlatott Magyar Gárda tagjai alakzatba rendeződtek, s a vezényszavak elhangzását követően a Jobbik menete után indultak. A rendőrök azonban ekkor sorfalba rendeződve megállították a gárda menetét, felszólították az embereket a helyszín elhagyására, majd igazoltatni kezdték őket és nyolc embert előállítottak. Mialatt várakoztak, a rendőri sorfallal körbezárt gárdisták a székely és a magyar himnuszt, valamint a Horthy-korszak indulóit énekelték.

Bodrog László, a Nemzeti Őrsereg főkapitánya beszédet mond a főváros XI. kerületében a Szent Gellért téren, a Jobbik Magyarországért Mozgalom lovas felvonulásán, amelyet Horthy Miklós budapesti bevonu
Bodrog László, a Nemzeti Őrsereg főkapitánya beszédet mond a főváros XI. kerületében a Szent Gellért téren, a Jobbik Magyarországért Mozgalom lovas felvonulásán, amelyet Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulója alkalmából rendeztek a Kosztolányi Dezső tér és a Szent Gellért tér között. MTI Fotó: Honéczy Barnabás


Az MTI tudósítója úgy látta, hogy a gárdisták a Kosztolányi tér felé próbálták meg elhagyni a lezárt területet, de csak igazoltatásuk után mehettek tovább. A rendőrség tájékoztatása szerint a Jobbik Magyarországért Mozgalom rendezvényén a Szent Gellért téren nem történt rendkívüli esemény.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szombaton azt közölte: azt várja a parlamenti pártoktól, hogy határolódjanak el a vasárnapi rendezvénytől. Mint fogalmazott, most már Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének is tudnia kell: nem tudja úgy elfordítani a fejét a Jobbiktól, hogy közben összekacsint vele. "Van még mindenkinek ideje, hogy bebizonyítsa, nemcsak nem ő ül a fehér lovon, de nem is ő adja alájuk a lovat" - fogalmazott. Lendvai Ildikó szerint ennek a hétnek, a provokáció hetének lehet a betetőzése a vasárnapi "újfasiszta parádé", a lovas menet.

A Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András erre úgy reagált: "A fehér lovat a "díszzsidózó" Pásztor Tibor belvárosi MSZP-s politikus adta, de adott egyet a zsidózó és cigányozó XIII. kerületi MSZP-s képviselő: Döry Miklós, és Gyurcsány Ferenc is, aki minden nap egy olyan villából indul pénzt osztogatni az MSZP-s holdudvarnak, amelyet kétszeresen, előbb a nyilasok aztán a kommunisták koboztak el zsidó tulajdonosától".

Hozzátette: egy fehér lovat adott Teleki László is, akinek a dolgozata szerint "meg kell találni az egyensúlyt, hogy a rasszista MSZP-szavazók körében se legyen szavazatvesztés".

Az SZDSZ vasárnap tiltakozott a felvonulás ellen, mint közleményükben írták, "Horthy Miklós és a darutollas nemzeti hadsereg" 90 évvel ezelőtti budapesti bevonulása a XX. századi történelem "szomorú pillanata". "Horthy Miklós és a különítményesek terrorja egy olyan korszak kezdete volt, ami Horthy diadalittas bevonulásától egészen a fehér terroron keresztül a korlátozott parlamenti demokrácia kialakulásáig vezetett" - írták, és arra kértek mindenkit, hogy lovasfelvonulás helyett emlékezzen "a fehérterrorra, majd a kisiklott korszak utolsó bűneire, a zsidótörvényekre, a világháborúra" - olvasható a szabad demokraták közleményében.

A Magyar Egyesült Baloldal Mozgalom vasárnap közölte, hogy szégyenteljes provokációnak tekinti a Jobbik lovas felvonulását, és felhívta a társadalmat, a demokratikus parlamenti pártokat, hogy tiltakozzanak "a Horthyt dicsőítő neofasiszta megmozdulás ellen".

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. lótusz 2009. november 25. 08:34
  „magar vagy! és csak egy hazád lehet.
  e hon mely élned halnod ád helyet.
  e hon hol ezer évvel ezelőtt,
  magyar láb érinté a hegytetőt
  lehel kürtjének harsogó szavát
  félték alvó pusztaságon át
  s egy fél világ reszketve rótt adót
  hallván a magyar harciriadót!

  és lám mennyire igaz most is a vers. a vörösfátylasok reszketnek mert megjelent a gárda és a jobbik. kínjukban a népet uszítják ellenük hogy ezek nácik. pedig rágalom. horthymenet lendvai szerint fasisztamenet volt. mit szól ahhoz a vörös hogy horthy nyughelyén a zsidók is tiszteletüket rótták:hálás zsidóság felirattal. ugyanis a budapesti zsidókat horthy mentette meg. ezt szépen eltitkolta a kommunizmus.”
 • 41. lótusz 2009. november 25. 08:22
  „én is inkább megveszem a biztos kolbászt mint az uniós kitudja mit. még a kutya is rosszul lett a kolbásznak nevezett akármitől, olyan íze volt. pedig nem vagyok teli lével dolgozó ember létemre de ehetetlen volt és muszáj volt eldobni. vonlichtofen neked küldöm:
  Magyar zászló,nemzetnek lobogója
  Van -e nálad szebb,dicsőbb mult hordozója
  büszke láng gyúl a szivemben, hogyha látlak
  Büszke vére forrva pezsdül hős apánknak.

  ujra ő a magyar honvéd földet rázó
  vérviharban ott lobog az ősi zászló
  ott lobog a három szent szín...hogyha látja
  énekelve ront a honvéd száz halálba.

  és mikor a poshadó láp csőcseléke
  a dicső jelt meggyalázta és letépte
  akkor lett e szép nagy ország csonka rommá
  elszakított ősi földje bús vadonná.

  csonka földön,félárbócon leng azóta
  nemzetünknek ezeréves lobogója
  hogy hirdesse nemcsak zord és néma gyászunk
  de törhetetlen dacos élni-akarásunk.

  magyar zászló,színeidben egybeolvad
  a dicső múlt,bús jelen és büszke holnap
  ősi földjét,melyet Árpád kardja szerzett
  ősi daccal visszavívja ez a nemzet.

  most szívünkben ősi dacnak láza forrjon.
  most a vérünk, mint a láva úgy daloljon
  vagy lobogjunk üstökösként fenn az égen
  uj időknek, uj viharnak jósaképpen.”
 • 40. vonLichthofen 2009. november 25. 01:17
  „lotusz36,

  a verseidet jobban szeretem, mint egy kolbászt Szombat reggel /vagy Szerdán/ a Dunakaputéren.

  Pedig azokért is beutaznék nagy távolságokat.

  Üdv”
 • 39. lótusz 2009. november 24. 14:42
  „IGEN, SZEBB JÖVŐT!!! A JOBBIK NEM PROFIT ÉS PÉNZ HANEM EMBERKÖZPONTÚ PÁRT. AZT NÉZI MI A JÓ A NÉPNEK NEM A HATALOMNAK. PÉLDÁUL AZ EU. UNIÓ SEM JÓ A NÉPNEK, MERT BEHORDJÁK A MOCSKOT, MINŐSÉGTELEN ÉLELMISZERT, KÖZBEN A MAGYAR GAZDA NINCS MIT ELADJON MERT KISEMMIZIK FÖLDJEIRŐL. EL KELL OLVASNI A JOBBIK PROGRAMJÁT NEM CSAK HINNI A FÉLREVEZETŐ SAJTÓNAK. AZ IS A HATALOM KEZÉBEN VAN.”
 • 38. load 2009. november 23. 22:03
  „37. Szebb_jovot
  Ez púder.
  Süket duma.”
 • 37. Szebb_jovot 2009. november 23. 13:29
  „...Az üzenetem az, hogy ébredjetek fel, Magyarok! Legyetek újra nemzet,váljatok nemzetté,
  ahol nem az a fontos, hogy ki mennyi pénzt hoz az országba, hanem hogy ki mennyi jót,
  szépet és hasznosat tud cselekedni a magyar közösségért! "

  Ez az ami mindent elmond..”
 • 36. lótusz 2009. november 23. 13:17
  „nem tudom miként szólítsalak
  a méltóság melyik fokán álltok
  én szerintem a rablók és hóhérok
  megszólítás illik reátok. drága mszp és szdsz meg a fideszből akik álarcot hordanak.”
 • 35. lótusz 2009. november 23. 13:12
  „a keblünkről letiltották,
  leszaggatták a három színt
  keblünkről beljebb vándorolt befogadták szíveink.

  ameddig piros lesz a vér
  ameddig fehér lesz a hó
  amíg zöldel a rét füve
  lesz jel eszünkbe juttató

  letéphetik ruhátokat, büntethetnek a gazok, de törhetetlen a jobbik és a gárda!!!!”
 • 34. Szebb_jovot 2009. november 23. 13:03
  „Én igazából azt nem értem, hogyha ez a Hazátok, miért nem jobbá tenni próbáljátok, ha nem ez, akkor meg mit kerestek itt..
  Nyilván jobbá tenni relatív, de azon kívül, hogy fikázzátok a Jobbikot és a Gárdát, csináltok mást is?
  Mondjuk számíthat rátok egy Sajóbábonyi vagy máshol lakó idős ember, ha a "megélhetési bűnözők" folyamatosan betörnek hozzá?
  Vagy egy dolgos ember, akinek ellopják a vaskerítését, az esőcsatornáját, a termését, a munkája gyümölcsét, és megfélemlítik őt és a családját?”
 • 33. pancser 2009. november 23. 12:51
  „32! Nem bírtad tovább? Inkább rúgjál be jóféle kóser szilvától. Az csak válogatott gyümölcsből készülhet egészséges és tágítja a látóköröd!”
 • 32. vonLichthofen 2009. november 23. 12:39
  „pancser laca21,
  már nem csodálkozom a rövidlátásodon és beszükült gondolkodásmódod sem ujdonság számomra.
  De könyörgöm áruld már el, honnan vetted ezt a titkos Iráni kapcsolatot?

  <moderálva>
  Nézzük csak, hogy ki uszít Irán ellen, kinek érdeke Irán befeketítése - az világos a te esetedből, hogy kit pénzelnek a piszkos propaganda terjesztéséért.
  Az egyetlen zavaró kérdés az, hogy felbujtóid miért nem választottak egy intelligens, magát világosan kifejező valakit.”
 • 31. pancser 2009. november 23. 11:36
  „30-hoz! Vass Albert is tévedhetett, sőt életműve sem hibátlan. Petőfi is akasztani akart, királyokat, nagyurakat, de ugyebár ez akkor sem nagyon ment már ma meg pláne nem. Az idézetekkel az a baj, hogy mindenki talál a valós, vagy vélt igaza bizonyításásra megfelelőt!
  Való igaz, a 20-as évek elején szinte elképzelni sem lehetett hogyan tovább. De látod van MO és működik, élünk!”
 • 30. lótusz 2009. november 23. 11:03
  „pancser ha tudni szeretnéd Wass Albert verséből egy részlet. címe üzenet haza

  bár mit érdekel ez téged. gratulálok kiss róbert beszédéhez!!!!! ez igen! nemcsoda hogy lendvai ildikó imádkozik a vörösördöghöz. árpád népe felébred talán.

  Árpád büszke népe soha ne feledd:
  csonka rab hazában élned nem lehet
  Szégyen lenne sorsod,becstelen halál
  hogyha szolganépként láncot hordanál.”
 • 29. Szebb_jovot 2009. november 23. 09:44
  „Moderálva? Mi a baj a bodzaszedéssel? becsületes szakma.. :)”
 • 28. Szebb_jovot 2009. november 23. 09:38
  „Szerintem ne provokálj, ha ennyi a véleményed, és nem tudsz értelmesen hozzászólni valamihez, inkább oszd meg a <moderálva> közben..”
 • 27. janika 2009. november 23. 09:11
  „Markos-Nádas kabaréjában a"Hugyos Józsi", aki annak ,idején felvonult a Horthy fehér lova után csupán azért, hogy nyerítsen! No mai is vannak efféle felvonulok! Egy banánköztársagában ilyenek <moderálva>!”
 • 26. 13.István 2009. november 23. 08:04
  „janika ! Kérdezem ?
  Ki nyerített a ló helyett ?
  Többeknek! Horthy Miklós-nak tanulmányozzák életét sok-sok igazságot tudnak meg!
  A viághálón való böngészés sok értelmes dolgot tár föl , amit nem oktatnak a mai napokban sem!
  Reméllem nem keltettem gyűlöletet és nem uszítottamm ?”
 • 25. Robusto 2009. november 23. 07:35
  „A magyar nép üdvözli nagy vezérét, őfőméltóságúnagyméltóságosméltóságosságát, derék vitéz kőbányait! Sajnos a pórnép nagy része nem tud részt venni az ünnepségen, mert valahol a Don-kanyarnál lemaradtak! (Hofi után szabadon.)”
 • 24. janika 2009. november 23. 07:31
  „Felvonulás!- valakinek a ló helyett nyeríteni is kell!”
 • 23. Szebb_jovot 2009. november 23. 07:15
  „Adjon az Isten! :)

  "A menet indulásakor a feloszlatott Magyar Gárda tagjai alakzatba rendeződtek, s a vezényszavak elhangzását követően a Jobbik menete után indultak."
  Egy apróságot hozzátennék..
  - az, hogy kettesével állunk, mint pl. a velünk szemben álló rendőrök, még nem alakzat, de miután a csapat második fele már teljesen szétszóródva, a cikkben sérelmezett, úgymond "magánemberként" sétált, ugyanúgy útját állták.
  - nem léptünk egyszerre
  - vezényszó pedig annyi volt maximum, hogy indulás.. aki enélkül el tud indítani egy tömeget, annak gratulálok.

  Tudtommal a rendőrség engedélyezte a megemlékezést, de 3 órával előtte "meggondolták" magukat, és visszavonták az engedélyt.. köze nincs ennek az egésznek ahhoz, hogy a Gárdisták mit tettek vagy mit nem..
  Egész egyszerűen féltik a bársonyszéküket, a seggüket, és hogy a 20 évnyi lopásért végre felelősségre vonja valaki őket , ezért mindent megtesznek, hogy rossz színben tűntessék fel ezt az egészet..

  Arra is kíváncsi lennék, hogyha arra van pénz, hogy több száz rendőrt vonultassanak fel egy békés megmozdulás ellen, miért nincs arra, hogy a bűnözést visszaszorítsák..”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai levélben köszönte meg az ORTT lemondott elnökének munkáját

Bajnai Gordon levélben köszönte meg a lemondott ORTT-elnök, Majtényi László munkáját. A… Tovább olvasom