Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Rémhírkeltés zajlik a dohányzás szigorítása kapcsán

Bodrogi József egészségügyi közgazdász szerint rémhírkeltés zajlik Magyarországon a dohányzás tervezett szigorítása kapcsán. A szakember az MTI-nek pénteken nyilatkozva kifejtette: semmiféle nemzetközi tendencia nem igazolja, hogy a korlátozás az államnak drámai adóbevétel-csökkenést okozna, illetve a kocsmák tömegesen lehúzhatnák a rolót.

Heintz Tamás fideszes képviselő múlt pénteken jelentette be, hogy több kormánypárti képviselő aláírásával benyújtották azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében a jövőben minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lenne a dohányzás.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár erre reagálva elmondta, hogy a kormányzat támogatja a javaslatot. Mint hozzátette: azokban az országokban, ahol már bevezettek hasonló szigorítást, a vendéglátó-ipari egységek bevétele nem csökkent, egy éven belül viszont javult a lakosság egészségi állapota.

Bodrogi József az állítást példákkal alátámasztva azt mondta, hogy Új-Zélandon, Írországban, Angliában, Spanyolországban, Németországban, illetve az Egyesült Államok 38 államában "raklapnyi" publikációval igazolták, hogy a kereskedelmi forgalom rendje nem változott a tilalom bevezetését követően.

"A kocsmába azért megy az ember, hogy igyon, és nem azért, hogy dohányozzon" - fogalmazott az egészségügyi közgazdász, hozzátéve: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy aki dohányozni akar, az ki fog menni az utcára.

Bodrogi József szerint vélhetően lesz majd egy átmeneti, egy-két hónapos visszaesés, utána azonban visszaáll a vendéglátó-ipari egységek forgalma a korábbi szintre. A témában 2008-ban az egészségügyi világszervezet (WHO) is megjelentetett egy átfogó tanulmánykötetet, de ebben sem igazolódnak azok a csőddel riogató írások, amelyeket Magyarországon olvasni. Azok mögött egyébként a közgazdász a dohányipari lobbit sejti.

"Arra sincs semmilyen nemzetközi evidencia, hogy az állam számára drámai adóbevétel-csökkenést eredményezne a dohányzási tilalom bevezetése" - fejtette ki Bodrogi József. Véleménye szerint, ha ez bizonyos idő múlva elterel fogyasztókat a dohányzástól, az az állam hasznára válna, mert lényegesen csökkennének az állam egészségügyi kiadásai. Jelen pillanatban ugyanis az a helyzet, hogy az ország direkt és indirekt egészségügyi költségei "toronymagasan" meghaladják az adóbevételeket - szögezte le az egészségügyi közgazdász.

Bodrogi József hangsúlyozta továbbá, ezt a témát arról az oldalról kellene megközelíteni, hogy Magyarországon évente nagyjából 28 ezer ember hal meg a dohányzás következményei miatt. Passzív dohányzás miatt évente mintegy háromezren vesztik életüket Magyarországon. Köztük sok pincér is van, akinek a fizetésében nincs benne, hogy órákon keresztül a füstben kell dolgoznia - tette hozzá Bodrogi József.

A Magyar Dohányipari Szövetség múlt pénteken a törvényjavaslatra úgy reagált: a javaslat társadalmi egyeztetés nélkül jött létre, az súlyos gazdasági, valamint foglalkoztatási következményekkel jár, és társadalmi feszültségeket szül. A tervezet - jelenlegi formájában - a vendéglátóipar forgalmát akár 25 százalékkal, a költségvetés jövedéki adó és áfa bevételeit pedig mintegy 50 milliárd forinttal csökkentheti, és hasonló nagyságrendben érinthet más ágazatokat is - közölte a szervezet.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint az ország gazdasági érdekeivel ellentétes lenne, ha a kocsmákból és éttermekből kitiltanák a dohányosokat.

Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke e hét kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a dohányzás miatt kialakuló betegségek által legjobban érintett orvosi társaságok támogatják a dohányzást tiltó javaslatot.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. antinikotin 2011. március 05. 23:38
  „Minden iskolában be kell tiltani. Nálunk a suliban a tanári mellett van "tanári dohányzó" kb.20 tanár kedvéért a 100-ból. Utáljuk, mert oda kell járnunk, ha el kell intézni valamit. A 18 éven felülieknek a termünk ablaka alatt lett dohányzóhely kijelölve. Aláírást gyűjtöttünk, de az igazgató a dohányos diákönkormányzatosokkal megszavaztatta, hogy ez így jó. Ez a marcalvárosi demokrácia:(”
 • 20. knifemaster 2011. március 05. 21:06
  „18. Cloeon_dipterum 2011.03.05. 19:59
  Akkor csukass le <moderálva>,ugyanis állampolgári kötelességed feljelentést tenni ha bűncselekmény jut a tudomásodra.

  Jó lenne már bevezetni a hülyeség adót...”
 • 19. Agent 2011. március 05. 20:22
  „18, egy frászt, egy szenvedély, amit zárt helyen sajnos más is elszenved, ha akarja ha nem, a fingás sem bűn, mégsem illik más orra alá fingani, sajnos ennek a megértése nehezen megy pár dohányosnak, de sebaj, remélem átmegy a törvény - nem nekik akarok rosszat, hanem magamnak jót, őket nem éri kár, hiszen a friss levegőn füstölhetnek ezentúl.”
 • 18. Cloeon_dipterum 2011. március 05. 19:59
  „Dohányzás = bűnözés!
  Fel kéne már fognia a 3,5 millió <moderálva>”
 • 17. anuvuk 2011. március 05. 19:16
  „2.knifemaster.
  7.meir.
  Füstszűrő nélküliről szoktam le, - becsülöm azt a pillanatot mikor az utolsót nyomtam el!
  Valóban, a legritkább esetben szívtam körömig, - de annak a csikkje nem marad meg évekig!
  A dohány gyárak, a dohány termelők, - igen mást fognak termelni, - azért lesz rá idő, hogy gondolkodjanak rajta!”
 • 16. _Ria 2011. március 05. 15:27
  „Itt nem arról van szó, hogy ki és mennyit dohányzik, mert azt lesz@rom, hanem arról, hogy kilépek a lépcsőházba (ahol ugyebár kint van, hogy nem lehet dohányozni) és füstöt szívok;bemegyek a melóhelyre (ahol megint csak kint van a tiltás), ott is füstölnek, még a retyón is; arról meg nem is szólok, hogy az emberek egyfolytában a képembe fújják a füstöt. Ja, az meg hogy hol dobja el a csikket...mindegy! Szóval, ha már egyszer cinyóznak, hajrá, de akkor legalább lenne benne egy kis kultúra, mert akkor ki nem sz.rja le!”
 • 15. sorriso 2011. március 05. 14:00
  „De attól hogy bizonyos helyeken nem lehet dohányozni, még ugyanúgy fognak máshol, mert függők. tehát nem fog kevesebb dohánytermék fogyni és nem is lesz kevesebb dohányzás miatti tüdőrákos akit gyógyíttatni kell.

  csak mondjuk én győrben eddig két helyre jártam, ahol nem lehetett eddig sem dohányozni, most esetleg több helyre is benézek majd. és ez a két hely már jó pár évvel ezelőtt nyílt és sokszor nem férünk be ha nem foglalunk helyet. igenis van igény füstemntes helyekre.”
 • 14. Cloeon_dipterum 2011. március 05. 12:56
  „8. iparos 2011.03.05. 08:39
  De megérzi!
  Jóval kevesebb kiadása lesz a dohányosok gyógyíttatása nélkül...”
 • 13. Agent 2011. március 05. 11:04
  „11, attól, hogy itt, vagy ott nem lehet bagózni nem fog egy bagós sem kevesebbet szívni, ennyire egyszerű, a függőség az függőség.”
 • 12. sorriso 2011. március 05. 10:52
  „Mi az összefüggés a munkahelyek és aközött hogy betiltják a dohányzást a szórakozóhelyeken? Magyarázza el valaki, legyen szíves.”
 • 11. iparos 2011. március 05. 10:45
  „Agent!

  Egy doboz cigin mennyi a jövedéki ado? Fogalmi ado?
  Nem beszélve a dohány termesztökröl. Akkor még nem beszéltünk a gyárak munkásairol. Eger, Pécs, Legalább ezer munkanélküli.
  Nem vagyok dohányos! Elemben a jo szivart nem vetem meg!”
 • 10. Agent 2011. március 05. 09:27
  „"A dohányzás nem károsabb mint a zabálás."

  Felőlem bárki azt és annyit zabál amennyit csak akar, nekem nem árt vele, viszont azzal, ha "felfüstöl" igen. Kár ilyen hasonlatokat hozni, korlátolt aki nem érti a lényeget. Bevételkiesés, ugyan, max 10% masszív nikotinista marad el ebben az esetben, viszont legalább 30%-al több ember megjelenik a helyeken, akik eddig nem mentek, mert utálták a bagófüstöt.”
 • 9. Agent 2011. március 05. 09:22
  „ugyan, rossz hasonlat, étterembe/kocsmába/szórakozóhelyre nem állsz be füstölgő autóval, ha cigarettázni akarsz, kimész, ennyire egyszerű. Ettől nem fog kevesebbet cigarettázni senki. Viszont el lehet majd menni szórakozni, kocsmába, bárhová úgy, hogy az ember ne legyen hamutál szagú utána.”
 • 8. iparos 2011. március 05. 08:39
  „Nagy ellenesek! Mi lenne, ha az összes 10 évnél öregebb autot drasztikusan kitiltanák a forgalombol. Akinek uj van, az magasan lesz@rná. Ez a hullám is a nagy amerikábol indult. Annak idején az alkoholt is ott tiltották be.

  Az egy nagy hülyeség, hogy az államkassza nem érzi meg.”
 • 7. meir 2011. március 05. 07:44
  „Heeeeee!!!
  -no es azokkal a polgarokkal mi is legyen akik a Dohanyiparban dolgoznak?????!!!
  konnyu pofazni ugye??”
 • 6. SPAN 2011. március 05. 07:43
  „És a dohányos piás szórja ki azt a tonnányi szemetet is az árokpartra erdőkbe.
  Sőt a kuka mellé a műanyag flakonokat is.
  Én dohányzom sőt sokat utazom de szemetet csak és kizárólag a rendeltetési helyére teszem.
  De ha nem én akkor ti szórjátok az út mellé így van?
  A dohányzás nem károsabb mint a zabálás......ha mértékkel teszed !!
  A statisztika + hm))) lásd Magyarországi átlagbérek 200e.ft.”
 • 5. Túrabakancs 2011. március 04. 23:41
  „1.-es, 3-as egyetértek veletek!
  xverax! /4/
  Nem csak arról van szó hogy egészségtelen másokra értve
  a dohányfüst, hanem arról is, hogy az ember ruhája teljesen
  beveszi a bűzt! Aki nem cigizik, ezáltal azoknak rossz közérzetet
  okoz. Az meg hazugság, hogy bevételkiesést okoz ez a törvény,
  a legrosszabb esetben is csak egy-két hónapig lesz kisebb bevétel
  ezáltal, majd visszaáll minden az eredeti verzióba. Aki nem bír ki bagó
  nélkül 1-2-órát, az menjen a fenébe!”
 • 4. xverax 2011. március 04. 23:16
  „1.: azért ne ess a ló másik oldalára. Mi az hogy megszüntetni a dohányzást?
  és az ivással mi a helyzet???
  van olyan dolog a világon a dohányzáson kívül ami szennyezi a környezetet.
  azokat nem kellene betiltani?
  ÉN NEM DOHÁNYZOM!!! mielőtt mást gondolnál...”
 • 3. Madarász 2011. március 04. 23:10
  „Ugyan már, ezt az egész bevétel kiesést, meg a többi mesét csak a dohányosok találták ki, mert nem bírják ki a bűzrudjuk nélkül néhány órára.
  HAt most kénytelenek lesznek!
  Szerintem minden közterületen és nyilvános helyen be kéne tiltani, aki meg eldobja a csikket, úgy megbüntetni, hogy rámenjen a gatyája, aztán nem kell aggódni a bevétel kiesés miatt. ;)

  Reméljük a törvnyhez lesz ellenőrzés is és példás büntetések és legalább rend lesz, mert a bagósok képesek a kuka mellett fél méterrel is a földre dobni a csikket. Másképp nem lehet őket normális viselkedésre szorítani. Szerintem így sem elég szigorú a tervezet.”
 • 2. knifemaster 2011. március 04. 22:35
  „Kérdezz már meg egy dohányost,hogy a talpas cigit vajon végig szívják e......
  Istenem...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járai: az MNB bérgazdálkodása nem felel meg a nemzeti bankoktól elvárható szintnek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelő bizottsága (fb) megállapította, hogy a jegybank… Tovább olvasom