Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Rekviem a magyar csodacsapatért

Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója előtt kétoldalas cikkben emlékezik meg a legendás magyar aranycsapatról a Kronenzeitung című osztrák napilap.

labdarúgás

A „Rekviem a magyar csodacsapatért” című írásban már a felvezető szöveg hangsúlyozza: a fél évszázaddal ezelőtt történt események hatására talán a futballtörténelem valaha volt legjobb együttese szűnt meg létezni, az a piros-fehér-zöld csodacsapat, amely csak a brazil labdazsonglőrökkel hasonlítható össze.
A szerző kiemeli, hogy amikor 50 éve szökevények áradata indult meg Nyugatra, a Honvéd-, illetve MTK-játékosok – családtagjaikkal, valamint holmijukkal együtt – két buszban érkeztek meg a bécsi Mariahilferstrassén található Hotel Kummerhez (melynek neve érdekes módon bánatot jelent). Ez volt a meccs végét jelző sípszó a világ legjobb, több mint négy éven át veretlen válogatottja számára. A Puskás Ferenc nevével fémjelzett gárda ugyanis 1950 májusában a Wiener Stadionban elszenvedett 5–3-as vereség és az 1954-ben elvesztett berni vb-döntő között nem talált legyőzőre.
A németek elleni 2–3 – olvasható a cikkben – egyben az aranycsapat első halálát is jelentette, hiszen ezután már sosem lépett pályára a legendás felállásban. A végső, 1956-os széthullás után a nemzetközi szövetség (FIFA) által eltiltott Puskás Bécsben edzett, néhány futballista pedig Joschi Walternek, az Austria klubelnökének házában húzta meg magát.
Az utolérhetetlen tizenegy utóélete már csak a szívfájdalomról és a honvágyról szól a lap szerint: 1971-ben, Zakariás József halálával kezdtek eltávozni a csapattagok, később Lóránt Gyula a Kaiserslautern kispadján hunyt el, míg Kocsis Sándor önkezével vetett véget életének.
A számtalan góljára ma már alig emlékező, kórházban ápolt Puskásról terjeng még egy mendemonda, amelyet a szerző szerint Heribert Meisel osztrák sportújságíró és Szepesi György rádióslegenda találtak ki. A „száguldó őrnagy” 1956-os halálhíréről van szó: a forradalom idején ugyanis elterjedt, hogy Puskás életét vesztette a felkelők oldalán vívott budapesti harcokban. Nem sokkal később aztán kiderült az igazság, a világ milliónyi futballrajongójának nagy megkönnyebbülésére...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első pályázat

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom