Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Rekordszintre ugrott az állástalanok száma

Győr-Moson-Sopron - Egyetlen hónap alatt kétezerrel nőtt a munkanélküliek száma a megyében. Megdőlt a rekord: ebben az évtizedben még egyszer sem volt 12 ezernél több az állástalan.

Az országban egyelőre Győr-Moson-Sopron munkaerőpiacát sújtja leginkább a pénzügyi-gazdasági válság. Tavaly szeptember óta – amikor itt még csak 3,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta – kétharmadával lettek többen állás nélkül. Ez csaknem 5100 új állástalant jelent.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) most közzétett friss adatai egészen elkeserítő képet mutatnak, ami ismét rávilágít arra, hogy a hazai viszonylatban fejlettnek számító, a recesszió által leginkább sújtott iparágakhoz szorosabban kötődő térségeket jobban érinti a gazdasági visszaesés, mint a szegényebb vidékeket.

A statisztika szerint januárban 12.462 álláskereső volt a megyében, ami 2085-tel haladja meg a decemberi értéket, és 2502-vel az egy évvel korábbit. A munkanélküliségi ráta így már 6 százalék.

Az utcán lévők számának a növekedése januárban – decemberhez képest – elérte a 20 százalékot, ami a legmagasabb arány hazánkban. Az országban „csupán" 6,7 százalékkal emelkedett az álláskeresők száma, de akadnak olyan megyék Kelet- és Északkelet-Magyarországon – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász- Nagykun-Szolnok –, ahol a változás nem éri el az 5 százalékot sem.

Noha tény, hogy ilyen sok munkanélküli még nem volt a megyében ebben az évtizedben, a szomorú folyamat várhatóan még nem ért véget. Az elmúlt évek adatsoraiból kitűnik, hogy februárban jellemzően – pénzügyi-gazdasági válság nélkül is – 400–500-zal többen vannak munka nélkül, mint januárban. Egy hónap múlva tehát várhatóan újabb negatív rekordról leszünk kénytelenek beszámolni.

Az ÁFSZ gyorsjelentésében további rossz hírek is szerepelnek. A pályakezdő álláskeresők száma tovább nőtt, így már 636 szerepel a rubrikában. Az év első hónapjában ennél kedvezőtlenebb adatot csak 2005-ben és 2006-ban jegyeztek fel. A bejelentett betöltetlen álláshelyek száma ugyanakkor a decemberi 1060-ról hatodával, 891-re esett vissza. Csoportos leépítés 97 embert érintett, 127-tel kevesebbet, mint decemberben, de 42-vel többet, mint 2008 januárjában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 304 forint az euró!

Tovább gyengült a forint. Több mint 304 forintot ért egy euró nem sokkal hétfő este kilenc óra… Tovább olvasom