Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Rekordokat döntöget a márciusi csapadék a Tiszántúl északi részén

A márciusi csapadék területi átlagának háromszorosa, 95,3 milliméter hullott le eddig a Tivizig működési területén.
A márciusi csapadék területi átlagának háromszorosa, 95,3 milliméter hullott le eddig a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) működési területén - közölte Bara István védelemvezető szerdán az MTI-vel.

A 27 mérőállomás közül 15-ben mértek a havi átlag háromszorosát meghaladó vízállást. Hajdúböszörmény, Hajdúsámson, Nyíradony és Nyírábrány településeken, valamint a Debrecen-Bánk mérőállomáson a márciusban eddig lehullott csapadék már a négyszerese a 29,3 milliméteres területi átlagnak - fűzte hozzá.

A meteorológiai előrejelzés a hétvégére további 20 milliméter csapadékot jelez a térségben. Ha ez a mennyiség tényleg leesik, akkor azt jelenti, hogy a hónap utolsó hetében további, átlagosan egy március havinak megfelelő csapadék éri a Tiszántúlt - elemezte Bara Sándor.

Hozzátette, a Tivizig területén tovább nőtt az elöntés mértéke: jelenleg összesen 17 050 hektár föld áll víz alatt, amelyből 3 250 hektár vetés, 3 350 hektár szántó, 7 200 hektár rét és legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális.

A Tivizig 12 belvízvédelmi szakaszból nyolc szakaszon védekeznek: másodfokú a készültség a Tiszai-felső, a Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten valamint a Kadarcs -Karácsonyfoki szakaszon, első fok van érvényben a Berettyó-alsó és a Berettyó-felső, illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 14 szivattyútelepet üzemeltet: naponta több mint 1,6 millió köbméter vizet emelnek át a folyókba, csatornákba.

A Hortobágy-Berettyón továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség; Borznál szerda reggel 306 centiméter volt a vízállás - ismertette Bara Sándor védelemvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP szerint megbukott az ócsai lakóparkberuházás

Az MSZP szerint megbukott az ócsai lakóparkberuházás, amikor kiderült, hogy a csaknem hatszázból… Tovább olvasom