Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Rekordok éve a magyar légtérben

A légiközlekedés élénkülése csúcsokat hozott a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. tevékenységében: 2010-ben napi és havi forgalmi csúcsok dőltek meg a magyar légtérben.

Fehér Imre, a légiforgalmi szolgálat szóvivője, az MTI kérdésére elmondta: az idei év fordulópontot hozott a légi közlekedésben, mert a jelek arra mutatnak, hogy ismét talpra áll a légi ipar a gazdasági válság okozta visszaesés után.

A magyar légtérben 2010 augusztusa óta minden hónapban több repülőgép repült át mint 2008 azonos időszakában. Augusztus elsején született meg a mindenkori napi rekord: azon a napon 3.255 gépet kezeltek a magyar légiforgalmi irányítók, ami 10,5 százalékos növekedés az eddigi legforgalmasabb naphoz, 2008. augusztus 2-ához képest.

Októberben pedig a 47.880 átrepülő gép minden eddigi októberi forgalmat felülmúlt, és 8,2 százalékos növekedést jelentett az előző évekhez képest. Az előző évhez viszonyítva pedig októberben 2,6 százalékkal, novemberben pedig 4,3 százalékkal nőtt a fel- és leszálló repülőgépek száma.

A nyári hónapokban tapasztalt fellendülés később is tartósnak bizonyult. Tavasszal Európa szerte súlyos gondokat okozott az áprilisi vulkáni hamufelhő, ami a magyar légi forgalomban is éreztette hatását.

Abban a hónapban az átrepülő gépek száma 31.778 volt, ami a 2009-es adatokhoz képest 12,3 százalékos visszaesést jelentett, de az érkező és induló forgalomban még jelentősebb, 17,9 százalékos csökkenést tapasztaltak.

A visszaesését azonban ellensúlyozta az év többi hónapjának kiváló teljesítménye, így a HungaroControl teljesíti, sőt várhatóan túl is szárnyalja a 2010-re előirányzott 617 ezres repülőgépszámot.

Olvasóink írták

  • 1. meir 2010. december 28. 11:51
    „a magyar legvedelem is rekordot dontott,amikor a gepeinket csak ferihegy folott vettek eszre!!
    elotte sehol!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi kerüljön a nemzet kirakatába? - Hungarikum törvény készül

Csikós és gulyás, Puskás és pálinka - olyan "hívószavak", amelyekről felismernek minket, magyarokat általában mindenütt a világban. Tovább olvasom