Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Rekordközeli volt a csapadék

Győr-Moson-Sopron - Az elmúlt hat évtizedben mindössze négy-öt olyan hónap volt Sopronban, amikor több eső esett a most júniusinál. A megye más részein harmadával-felével haladta meg a lehullott csapadék mennyisége a sokévi átlagot.

Magyarországon általában az esztendő hatodik hónapjában hull a legtöbb eső, de az elmúlt két hétben úgy érezhettük, hogy a mostani június a szokásosnál is nedvesebb. A tapasztalatot megerősítik a hivatalos mérések. Az Országos Meteorológiai Szolgálat lapunk kérdésére tegnap arról tájékoztatott, hogy Péren 97, Győrben 101, Mosonmagyaróváron pedig 118 milliméter (azaz liter/négyzetméter) csapadék esett. Ezek az értékek az Észak-Dunántúl 76 milliméteres sokévi átlagát 30–50 százalékkal haladják meg.

Ennél majd kétszer több eső áztatta Sopron és környéke földjeit. Sopron-Kurucdombon 192,7, míg a hivatalos soproni adatokat szolgáltató fertőrákosi állomáson 180,9 millimétert regisztráltak. A múlt hét elején volt olyan három egymást követő nap, amikor 38, 29 és 51 milliméter esett a városban, azaz 72 óra alatt összesen 118 millimétert jegyeztek fel, az ottani havi átlag majd másfélszeresét.

Ha már a hivatalos adatokról van szó: noha tavaly júniusban a kurucdombi állomáson csaknem 250 milliméter esőt mértek, minden idők legcsapadékosabb hónapjának 1991 májusa számít Sopronban 215,5 milliméteres értékkel. A második helyen 1996 szeptembere áll 213,4-del, míg a harmadikon 2008 júniusa van, akkor ugyanis Fertőrákoson 196,3 milliméter eső esett. A negyedik a sorban 1964 októbere 187,5 milliméterrel, azaz a mostani 193 és 181 milliméteres értékek a negyedik-ötödik legmagasabbak.

A kelleténél is több égi áldáshoz az átlagosnál egy-két tized fokkal hűvösebb idő társult. A megyében 17,8 és 18,5 Celsius-fok közöttinek adódott a hónap középhőmérséklete. Az elmúlt másfél évben csak tavaly szeptemberben, idén januárban, februárban és júniusban volt hidegebb a sokévi átlagnál.

Az elmúlt két hétben úgy érezhettük, hogy a mostani június a szokásosnál is nedvesebb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágább lett az élet szerdán

Tovább olvasom