Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Rekordárvíz jöhet a Dunán: az értékeiket mentik az emberek Dunakeszin

A Duna felső magyarországi szakaszán a 2002. évben levonult, rekordnagyságú árhullámhoz hasonló lehet a helyzet az idén.
21:30 - Kedd este lezárják a Margitszigetet a közúti forgalom elől

Kedden 18 órától az árvízi védekezésre való felkészülés miatt a Margitszigetet teljes hosszában lezárják a közúti forgalom elől, és a parkolót is kiürítik - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő este az MTI-vel.

A 26-os buszok 18 órától nem közlekednek - írták, és közleményükben egyben arra kérték az autósokat, hogy a nap folyamán hagyják el a BKK margitszigeti parkolóját autóikkal.

Ugyancsak kedden, de már délelőtt 9 órától lezárják a Római-parton a Királyok útját a Nánási út és a Pünkösdfürdő utca között. Emiatt a 34-es busz a 134-es busz útvonalára terelve közlekedik, kifelé a Római fürdő és a Madzsar József utca megállók, befelé pedig a Pünkösdfürdő utca és a Szentendrei út megállók között. Békásmegyer, Újmegyeri tér felé a Dósa utca, a Nánási út, a Szent János utca, a Szamos utca, a Mátyás király út, a Sinkovits Imre utca, a Pünkösdfürdő, a Boglár utca, a Medgyessy Ferenc utca és a Madzsar József utca megállók kimaradnak. Az Árpád híd felé a Pünkösdfürdő utca, a Medgyessy Ferenc utca, a Boglár utca, a Pünkösdfürdő, a Sinkovits Imre utca, a Mátyás király út, a Szamos utca, a Pozsonyi utca, a Nimród utca és a Dósa utca megállók szintén kimaradnak.

A D11-es és a D12-es hajójáratok kedden már üzemkezdettől nem közlekednek a folyó magas vízállása miatt.

19:37 - Ideiglenes védőgátat építenek Leányfalunál

Ideiglenes védőgátat építenek a 11-es főúton Leányfalunál, emiatt átmeneti forgalomkorlátozásra kell számítaniuk az autósoknak - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy a 11-es főút 28-as kilométerszelvényének környékén körülbelül 300 méter hosszan dolgoznak az ideiglenes gát építésén. Az érintett útszakaszon félpályás útzár és óránkénti 40 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, a forgalmat rendőrök terelik.

A munkálatok várhatóan este 10 óráig tartanak - tette hozzá a szóvivő.

19:30 - Az eddiginél több homokzsákkal készül a Pest megyei katasztrófavédelem

Az eddiginél több homokzsákkal készülnek az árvízre a Duna legveszélyeztetettebb Pest megyei szakaszaira - közölte az árvízi teendőkkel összefüggő felmérést követően a megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel.

Spitz Alexandra elmondta, hogy az érintett kirendeltségeiken lévő készleteket több ezer darabbal kiegészítették, így jelenleg például Érden összesen 40 ezer, Vácon 20 ezer homokzsák használható fel az árvízi védekezésre.

Soron kívül intézkedtek a várhatóan fokozott védekezésre kényszerülő települések homokzsákkal való ellátásáról is. Dunakeszire és Kisorosziba például 5-5 ezer, Tahiba és Leányfalura 3-3 ezer zsákot szállítottak. Leányfalu térségében a 11-es utat is meg kell védeni a víztől - tette hozzá.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén eddig hat településen rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget: Kismaroson, Leányfalun, Pócsmegyeren, Szigetmonostoron, Sződligeten és Tahitótfaluban.

16:50 - Rekordközeli vízállás várható több térségben

A németországi Passaunál a Duna vízállása meghaladta az 1501-ben feljegyzett 1220 centiméteres történelmi csúcsot hétfőn, és Budapesten is elérheti a 2002-ben mért 860 centiméteres rekordértéket.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság összesítése szerint Passaunál legutóbb 2002-ben volt rendkívül magas, 1038 centiméteres a Duna vízszintje, a mostani előrejelzések alapján akár 1240 vagy annál magasabb vízállás sem zárható ki.

Nagybajcsnál a Szigetközben 2002-ben 875 centimétert mértek. A jelenlegi számítások szerint az idén itt várhatóan nem születik újabb vízállási rekord, ugyanis 840, legfeljebb 860 centiméteres tetőzést várnak a szakemberek.

Komáromnál a korábbi rekord vízmagasságnál alacsonyabb érték várható. Az is elképzelhető, hogy végül néhány centivel mégis megdől a 2002-ben beállított rekord. Itt 2002-ben 801 centiméteren tetőzött a folyó, most 780 centiméteres vízállást becsülnek a szakemberek, de akár 805 centiméteres vízszint is lehet.

Az eddigi legmagasabb vízállás Esztergomban 771 centiméter volt 2002-ben. Itt most a 2006-os, 766 centiméteres vízszintnél is alacsonyabb értéket várnak. A jelenlegi előrejelzés szerint a 740 centiméteres szint közelében tetőzhet majd a Duna. A mostani becsléshez képest akár 25 centiméterrel kevesebb vagy többi is lehet majd a tényleges vízszint.

Nagymarosnál most 685 centiméteres - legfeljebb 715 centiméteres - vízszintet várnak a szakemberek, amely épp egy centiméterrel több, mint a 2002-ben mért rekord.

Budapesten 2006-ban 848, 2002-ben pedig az eddig mért legmagasabb szinten, 860 centiméteren tetőzött a Duna. A jelenlegi számítások szerint Budapestnél is megközelíti, s akár meg is haladhatja a legutóbbi rekordértéket a Duna vízállása.

A bajor-osztrák határon fekvő németországi Passaunál - ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik - a dunai árhullám tovább emelkedik, az árvízi védekezést irányító válságstáb becslése szerint a vízállás a 1250 centimétert is elérheti.

Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján mondta azt, hogy az elmúlt ötven év legmagasabb vízszintje várható a Dunán a következő napokban.

Pintér Sándor belügyminiszter rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató Győrben megbeszélést folytatott a védekezésben részt vevő szervek képviselőivel, majd azt mondta, hogy az árterületeken élőknek el kell hagyniuk házukat, és a parti sportlétesítményeket sem tudják megvédeni a víztől.

A szakemberek azzal számolnak, hogy a tetőzéskor minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a vízállás a harmadfokú készültség szintjét.

Hétfőn a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkára elrendelte a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) részleges aktivizálását.

Molnár Béla vízügyi főigazgató azt hangsúlyozta, várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet. A Szigetközben a védvonal alacsonyabb, mint az eddig mért legmagasabb vízszint, így ott homokzsákokkal kell a töltést megmagasítani. Budapesten a Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség.

16:50 - Miskolci vízügyesek is segítenek a Duna mentén

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig) szakemberei is segítenek a dunai árvíz elleni védekezésben - tájékoztatta a miskolci központú igazgatóság védelemvezető-helyettese hétfőn az MTI-t.

Csont Csaba elmondta, csaknem száz műszaki szakembert vezényeltek a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszához.

Az Émvizig munkatársai az elmúlt években felkészültségüket már bizonyították a Tiszán, a Sajón és a Hernádon levonuló árvizek elleni védekezésekben - tette hozzá.

16:50 - Budapesten nem járnak a személyszállító hajók

A budapesti városnéző sétahajó kivételével hétfőtől bizonytalan ideig nem közlekednek a fővárosból induló, illetve oda érkező személyszállító kiránduló vízi járművek a Duna magas vízállása miatt - közölte az üzemeltető Mahart PassNave Személyhajózási Kft. a honlapján.

Tájékoztatásuk szerint a Budapest és Bécs között menetrendszerűen közlekedő nemzetközi szárnyashajó helyett június hétfőtől csütörtökig autóbusszal szállítják az utasokat, az árvíz elhúzódása esetén a jövő héttől törlik a járatot.

Hétfőtől határozatlan ideig sem Esztergomba, sem Szentendrére nem járnak a kirándulóhajók, míg a zenés-táncos esti sétahajók, illetve a Vigadó tér és a Margitsziget között közlekedő sétahajók szerdától nem indulnak el a magas vízszint miatt.

Szombaton és vasárnap a Budapest-Visegrád-Esztergom vonalon egyébként menetrendszerűen közlekedő szárnyashajókkal sem lehet majd utazni, mint ahogy töröltek egy június 8-i solti szárnyashajóprogramot is.

A Duna Corso városnéző sétahajó egyórás programjára egyelőre válthatók jegyek - olvasható a személyhajózási cég honlapján.

16:45 - Rendkívül készültség Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében

Két megyében, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

A tárcavezető hozzátette, a jelenlegi információk szerint az eddigi legnagyobb vízmagasság várható az árhullám levonulásakor.

Hangsúlyozta: a technikai és a humán erőforrás is rendelkezésre áll a védekezésre, emellett négyóránként tájékoztatást adnak az embereknek, de ha lényeges vízszintemelkedés lesz, akkor akár óránkénti tájékoztatást is adhatnak.

A későbbiekben várhatóan hajózási tilalmat léptetnek életbe és a közlekedést is korlátozzák - vetítette előre a belügyminiszter.

15:30 - Komáromnál és Esztergomnál rekord közeli vízállással tetőzhet a Duna

A Duna vízmagassága Komárom-Esztergom megyében péntekre megközelítheti az eddig mért legnagyobb értékeket, Komáromnál a 801 centimétert, Esztergomnál pedig a 771-et az Országos Vízjelző Szolgálat internetes oldalán található előrejelzések szerint.

A folyó vízszintje Komáromnál két nap alatt két és fél métert emelkedett, szombattól hétfőn 13 óráig 300-ról 550 centiméterre nőtt. Esztergomnál ugyanebben az időben a vízszint 350-ről 500 centiméterre emelkedett.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az esztergomi védvonal esztergomi gátőrjárására első fokú készültséget rendeltek el, a táti gátőrjárásra viszont a legmagasabb, harmadfokú készültséget léptették életbe, mert Táton időközben megkezdték a Kenyérmezei- és az Únyi-patak visszatöltésezésének munkálatait annak érdekében, hogy a Duna ne duzzaszthassa vissza a két patakot.

Szenes Lajos (Fidesz-KDNP), Tát polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a vízügy szakemberei az ideiglenesen elbontott töltéseket visszaállították, a község megkezdi az árvízre való felkészülést.

A Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság kérésére száz-száz katona váltásokban folyamatosan erősíti és magasítja a gátakat Komárom és Szőny térségében.

15:20 - Több mint százötven szolnoki vízügyes segít a dunai védekezésben

A szolnoki székhelyű Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) állományából 164 gátőr és műszaki szakember segíti társszervezete, a győri Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) munkáját a dunai árvízi védekezésben - közölte Lovas Attila, a Kötivizig igazgatója hétfőn az MTI-vel.

A szolnoki vízügyesek vízőri, segédőri és műszaki irányítói teendőket látnak el, míg egy négytagú csapat vízhozammérést végez - tette hozzá.

A győri központú, a működési területét tekintve Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye egészét magába foglaló Éduvizig hagyományosan az egyik legfontosabb partnere a szolnokiaknak. A győriek a legutóbb az idén tavasszal az ár- és belvíz elleni védekezés során is jelentős segítséget nyújtottak a Közép-Tiszán.

14:45 - Az árvízvédelmi feladatok ellátására a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkára hétfőn elrendelte a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) részleges aktivizálását.

A HM az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, a Magyar Honvédség készen áll arra, hogy technikai eszközeivel és személyi állományával részt vegyen a készültségnek megfelelő szintű árvízvédelmi munkáltatok elvégzésében a Dunán.

A HM közleménye szerint a katonai vezetési szinteken elrendelték a készültséget, megkezdődött az aktuális védekezési feladatok tervezése, szervezése.

A Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság kérésér száz-száz katona fog váltásokban folyamatosan gáterősítési és magasítási feladatokat ellátni Komárom és Szőny térségében.

A honvédség a további felkéréseknek megfelelően segíti a védekezési munkálatokat, a tervek szerint működteti a HKR-t. Ennek megfelelően kezdték meg az operatív csoportok a munkát és a tervezést.

Az operatív csoportok felvették a kapcsolatot a feladatban érintett országos hatáskörű szervek illetékes törzseivel és készen állnak a várható feladatok végrehajtására - írta a HM közleményében.

Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.

Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta: az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell.

14:43 - Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a védekezéshez szükséges összeg rendelkezésre áll, bármilyen probléma megoldását lehetővé teszi a költségvetés.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató Győrben, miután megbeszélést folytatott a védekezésben részt vevő szervek képviselőivel, azt mondta: a 2002-es rekordárvíz szintjén, esetleg annál is magasabban tetőzhet a Duna.

"Nyilvánvaló, hogy az árterületeket el fogja önteni a víz" - mondta a főigazgató. Hozzátette: az ott élőknek el kell hagyniuk házukat, és egészen biztos az is, hogy a parti sportlétesítményeket sem tudják megvédeni a víztől. A szakemberek azzal számolnak, hogy a tetőzéskor minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a vízállás a harmadfokú készültség szintjét.

Széles Sándor kormánymegbízott, a Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság elnöke arról beszélt, hogy a megyei és a helyi szervek felkészültek a rekordmagasságú árvíz kezelésére.

Az Észak-Dunántúlon hétfő délelőtt a miskolci, a nyíregyházi, a pécsi és a szolnoki vízügyi igazgatóság is bekapcsolódott az árvíz elleni védekezésbe. A környező folyók áradása miatt délben bezárták a győri Magyar Vilmos uszodát.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye dunai töltésein rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el, amely lehetővé teszi a társszervek, így a polgári védelmi egységek és a honvédség bevonását a védekezésbe.
Az érintett megyei védelmi bizottságok döntöttek a vámosszabadi határátkelőhely átmeneti lezárásáról, valamint Komárom alatt ideiglenes védvonal kiépítéséről is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján azt írta: a Duna hétfő éjfélkor rekordmagasságon tetőzik a németországi Passaunál, ezután lehet csak pontosabb előrejelzést adni a folyó magyarországi áradásáról. A katasztrófavédelmi szakemberek a 2002-es árvízhez hasonló helyzet kialakulásával számolnak, akkor ötmillió homokzsákot használtak fel a védekezés során.

A Duna áradása jelenleg Győr-Moson-Sopron megyét - ezen belül főként Mecsért és Dunaszentpált -, valamint a fővárost érinti leginkább, de már zajlanak az előkészületek Komárom-Esztergom, Pest, valamint Fejér, Tolna és Baranya megyében is.

Giró-Szász András kormányszóvivő rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a belügyminiszter az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.

Molnár Béla vízügyi főigazgató hangsúlyozta: ezer kilométeren, öt-hatezer ember bevonásával védekeznek az árvíz ellen. Ehhez jöhet még az önkormányzatok részéről további 18-20 ezer ember - tette hozzá.
Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet. A Szigetközben a védvonal alacsonyabb, mint az eddig mért legmagasabb vízszint, így ott homokzsákokkal kell a töltést megmagasítani - magyarázta.

Molnár Béla a fővárosi helyzetről elmondta: az eddigi legmagasabb vízszint körüli értéket várnak, 860 centiméter körül tetőzhet a Duna, vagyis a jelenleginél körülbelül három méterrel lesz magasabb a vízszint. A Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség.

Jelenleg 286,5 kilométeren első, 35,3 kilométeren másod-, 61,6 kilométeren pedig harmadfokú a készültség - közölte a főigazgató, megjegyezve, hogy ezen értékek gyors és hirtelen növekedésére számítanak a következő napokban.

Molnár Béla elmondta: hétfő reggel 8 órakor összeült az országos műszaki irányítótörzs, hogy tájékoztasson a fejleményekről, később pedig a belügyminiszter számolt be a miniszterelnöknek a helyzetről. A védekezésben részt vevő szervek között megkezdődtek az egyeztetések.
Közlése szerint Szolnokról már átvezényeltek 160 műszaki szakembert Győrbe, továbbá Pécsről, Miskolcról és Nyíregyházáról is hasonló átcsoportosítást terveznek, míg a szegedi és a gyulai vízügyi igazgatóságon készenlétben állnak.

Tarlós István főpolgármester másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten. A Főpolgármesteri Hivatal közleményében azt írta: a jelentős csapadék okozta árhullám Budapest térségében 7 méternél magasabb vízállást fog okozni. A tetőzés a hét második felében várható, 800 centiméter körüli vízszinttel - tudatták, hozzátéve: a jelenlegi előrejelzések szerint a Vigadó téri vízmércén ennél magasabb vízállás sem kizárt.

Tarlós István összehívta az árvízi védekezésért felelős fővárosi vezetőket, és több intézkedésről döntött a közúti közlekedést, a tömegközlekedést, valamint a Fővárosi Csatornázási Zrt.-t érintően.

A Honvédelmi Minisztérium közölte, a Magyar Honvédség készen áll arra, hogy technikai eszközeivel és személyi állományával részt vegyen az árvízvédelmi munkáltatok elvégzésében a Dunán. Katonai vezetési szinteken elrendelték a készültséget, megkezdődött az aktuális védekezési feladatok tervezése, szervezése. A Komárom-Esztergom megyei védelmi bizottság kérésére 100-100 katona fog váltásokban folyamatosan gáterősítési és magasítási feladatokat ellátni Komárom és Szőny térségében.

14:40 - Két híd lezárására lehet szükség az árvíz miatt Győr-Moson-Sopron megyében; az egyik esetben a forgalom biztonsága, a másikban a védekezés zavartalansága érdekében történhet meg az intézkedés, az azonban még nem tudható, mikor lép életbe a korlátozás.

A megyei kormányhivatal hétfői közlése szerint a közlekedők biztonsága érdekében állíthatják le a forgalmat Vámosszabadinál a Dunán átívelő – Magyarországot Szlovákiával összekötő – hídnál. A 2002-es árvíz idején a folyó elöntötte a szerkezetet, most ennél is magasabb lehet a vízállás – jelezték.

Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t: a védekezési munkálatok miatt várhatóan le kell majd zárni a kisalföldi megyeszékhely belvárosának szélén álló Petőfi-hidat. Annak egyik oldalát ugyanis el kell rekeszteni, mivel a Rába várható tetőzése magasabban lesz a híd szintjénél, a vízügyi szakemberek pedig el akarják kerülni, hogy a folyó elöntse a környező területet.

A hétvégén már lezárták a győri rakpartot, hétfő délben pedig a mélyen fekvő Magyar Vilmos uszodát.

14:33 - A Duna magas vízállása miatt kedd este nyolc órától az alsó rakpartok teljes hosszában megállási tilalom lép életbe - közölte a Budapesti Közlekedési Központ hétfőn az MTI-vel.

A közleményben emellett arról tájékoztattak, hogy keddtől további intézkedésig nem közlekednek a D11-es, a D12-es és a D13-as hajójáratok.

A D13-as hajók szombat óta nem állnak meg Óbudai-sziget kikötőnél, hétfő óta pedig a D11-es és D12-es hajók nem kötnek ki a Szent Gellért tér kikötőben.

Tarlós István főpolgármester hétfő reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábban közölte: a legutóbbi számítások szerint a Duna Budapestnél majd megközelíti, de nem éri el az eddig mért legmagasabb, 860 centiméteres szintet.

14:31 - A Duna magas vízszintje miatt hétfőtől nem közlekednek a kompok Szob és Pilismarót, valamint Visegrád és Nagymaros között - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t.

Pécsi Norbert közlése szerint a kompközlekedést reggel 8 órától szüneteltetik addig, amíg azt az árvízi helyzet indokolja. A további leállásokról, illetve az aktuális közlekedési információkról az Útinform honlapján lehet bővebb információkat szerezni - tette hozzá a szóvivő.
A Visegrád és Nagymaros között járó kompot üzemeltető cég, az Atlantis Visegrád Club Kft. az MTI érdeklődésére közölte, hogy a leállás (egy irányban) napi 18 járatot érint. Jelentős forgalomkieséssel számolnak, vasárnap például a járműveken kívül 800 utast szállítottak.

Egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a kényszerszünet, információjuk szerint ugyanis az ár igen lassan vonul le a folyón, így valószínű, hogy még a jövő héten sem lehet komppal átkelni a Dunán Visegrád és Nagymaros között - tették hozzá.

14:16 - Az Európai Bizottság készen áll, hogy segítséget nyújtson az árvíz sújtotta közép-európai tagállamoknak - tudatta hétfőn a regionális politikáért felelős biztos.

Az osztrák Johannes Hahn sajnálatát fejezte ki, hogy az árvíz már emberéletet is követelt, egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

"Biztosíthatom az érintett közösségeket és a politikai vezetést is, hogy mi, az európai család készen állunk, hogy segítsünk ott, ahol arra a leginkább szükség van" - idézte az Európai Bizottság közleménye Hahnt.

A biztos emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió Szolidaritási Alapja a 2002-es nagy árvizet követően jött létre, és az a célja, hogy segítse a katasztrófa sújtotta területek talpra állását, átvállalva a katasztrófa elleni védekezés és az újjáépítés költségeinek egy részét.

Mindazonáltal most az a legfontosabb, hogy az emberek biztonságban legyenek - szögezte le Hahn.

A szolidaritási alaptól bármelyik uniós tagállam kérhet segítséget súlyos természeti csapás, vagy bármilyen egyéb, előre nem látható jelentős katasztrófa esetén. A segítségnyújtásnak mindössze két feltétele van. Az adott országnak a katasztrófát követő tíz héten belül kérnie kell a segítséget, valamint a keletkezett kárnak meg kell haladnia az adott ország bruttó nemzeti jövedelmének 0,6 százalékát. A bizottság számításai szerint Csehország abban az esetben fordulhat a szolidaritási alaphoz, ha az árvíz legalább 872 millió euró kárt okoz. Bécs esetében ez a küszöb 1,79 milliárd euró. Berlin pedig 3,67 milliárd euró árvízkárral kérhet segítséget a szolidaritási alapból.

14:00 - További néhány ezer személynek kellett elhagynia lakhelyét hétfőn a fokozódó árvízveszély miatt Közép- és Észak-Csehországban.

A rendőrség közlése szerint eddig összesen mintegy 7 ezer embert menekítettek ki biztonságos helyre. Az elhagyott házakat rendőrök őrzik.

A hivatalos jelentések hétfő délig öt halálos áldozatról tudnak, de a sajtó szerint az árvíz már legalább nyolc emberéletet követelt. Miután több mint egy tucat személy hollétéről nincs információ, a hatóságok is valószínűnek tartják, hogy az áldozatok száma tovább fog emelkedni.

A Moldván az ország déli részéről észak-nyugat felé vonuló árhullám jelenleg elsősorban Prágában, Közép-Csehországban, valamint északon a Moldvának az Elbába ömlése utáni szakaszon okoz súlyos gondokat. A víz már elárasztotta Melník, Kralupy, Lovosice, Ústí és Terezín folyó menti utcáit is. Kralupyt a rendőrség lezárta.

Prága déli külvárosai - Lahovice, Modrany, Zbraslav - jórészt víz alatt vannak, s déltől tömegközlekedési eszközökkel elérhetetlenek. A belváros is részben le van zárva, s a tilos a parkokba való belépés, mert az elázott talajon kidőlő fák veszélyesek lehetnek. Lezárták a turisták elől a Károly hidat, a cseh főváros egyik legnevezetesebb műemlékét is. A híd pilléreit különleges pajzsokkal védik a megáradt Moldva folyó víznyomásától. A metró mindhárom vonalának több szakasza le van zárva, ami fennakadásokat okoz a tömegközlekedésben. Hatósági döntés szerint, aki a veszélyeztetett városrészekből nem tud eljutni munkahelyére, szabadnapra jogosult.

A főváros melletti Rezben leállt az atomkutató intézet, s az alkalmazottakat evakuálták. A Prágától keletre fekvő Kolínban egy kórházból 110 beteget kellett biztonságosabb helyre átszállítani.

Víz alá került a pilseni állatkert egy része is, ahonnan két tigris megszökött. A gondozók által segítségül hívott vadászok azonban rövid időn belül altatólövedékkel elkábították őket. A prágai állatkert egy része is víz alatt van, ezért hétfőn nem nyitott ki.

A Cseh Energetikai Művek (CEZ) bejelentette, hogy biztonsági okok miatt mintegy 150 áramelosztó állomást kényszerült kikapcsolni, minek következtében főleg Közép-Csehországban mintegy 2500 háztartás van áram nélkül.

Prágában a Moldva vízhozama jelenleg meghaladja a 3000 köbmétert másodpercenként, s tovább emelkedik. Az eddigi legnagyobb árvíz idején, 2002 nyarán, a maximális vízhozam 4700 köbméter volt másodpercenként.
Országszerte hétfő délig mintegy 170 útszakaszt zártak le a forgalom elől az áradások miatt. A vasúti társaság jelentése szerint több mint húsz vasútvonal van zárva, s az utasoknak minden vonalon késésekre kell számítaniuk.

13:52 - A Duna vízállása hétfőn meghaladta az 1501-ben regisztrált 12,20 méteres történelmi csúcsot a németországi Passaunál.

A bajor-osztrák határon fekvő városnál - ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik - a dunai árhullám tovább emelkedik, az árvízi védekezést irányító válságstáb becslése szerint a vízállás a 12,50 métert is elérheti.
A Duna vízszintje június elején általában 4 és 4,50 méter között mozog Passaunál, de az utóbbi hetek rendkívül esős időjárása miatt már vasárnap este meghaladta az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es katasztrófa idején mért 10,8 métert.

A történelmi városrészt teljes egészében ellepte a víz, a negyedet lekapcsolták a villanyhálózatról, lakosságát kitelepítették. Az óváros körül 600 ember küzd az ár megfékezéséért, munkájukat a Bundeswehr, a német hadsereg 120 katonája segíti.

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott. A folyók az ország déli és délkeleti részén léptek ki medrükből. Bajorországban tíz járásban és városban rendeltek el katasztrófariadót. Az árvíz Szászországban és Türingia tartományban is több települést elöntött.

Az árvízi védekezésben a Bundeswehr összesen 1760 katonával vesz részt, a legtöbben, 1050-en szászországi gátak erősítésén dolgoznak.
Angela Merkel kancellár hétfőn a katasztrófa sújtotta térségbe utazik - közölte Steffen Seibert kormányszóvivő.

13:50 - - Hétfő este hat órától a Duna egész szlovákiai szakaszán lezárják a folyót a hajóforgalom előtt a fokozódó árvízveszély miatt - közölte az MTI-vel a szlovák Állami Hajózási Felügyelet (SPS) hétfőn.

"Amennyiben a folyó vízszintje a jelenlegi ütemben emelkedik, estére várhatóan eléri azt a szintet amely a gyors sodrással egyetemben nem teszi lehetővé a hajók biztonságos közlekedését" - mondta a döntés kapcsán az MTI-nek Jana Vadkertyová az SPS szóvivője.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) hétfőn napközben másodfokúról harmadfokúra minősítette át az általa korábban kiadott árvízvédelmi riasztást, ez továbbra is öt dél-szlovákiai járásban, a pozsonyi, a szenci, a dunaszerdahelyi, a komáromi járásokban, illetve az érsekújvári járás déli részében van érvényben.

Az SHMÚ fokozott árvízvédelmi készültséget rendelt el három dél-szlovákiai járásban. Ezek közül a dunaszerdahelyi járásban illetve az érsekújvári járás déli részében elsőfokú, a pozsonyi járásban pedig a másodfokú árvízvédelmi készültség a hatályos. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet közlése szerint a harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésének feltételeit (850 centiméteres vízszint) a Duna Pozsonynál várhatóan már kedd délelőttig eléri és a helyzet további súlyosbodására is számítani lehet.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) által kiadott árvízvédelmi riasztások foka a folyó vízszintjének várható alakulását, az árvízvédelmi készültség foka pedig a már elért vízszintet jelzi.

13:49 - Több mint száz közúton voltak hétfőn útlezárások Ausztriában az árvíz miatt az osztrák autóklubok közlése szerint, de az autópályák mindenütt járhatók maradtak.

Alsó- és Felső-Ausztriában, Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokban egyaránt sok helyen akadályozták a közlekedést áradások, vízátfolyások és földcsuszamlások - közölte az ÖAMTC és az ARBÖ. Az autópályákról nem jelentettek lezárt szakaszokat. A vasúti közlekedés ezzel szemben hétfőn is több helyen szünetelt.

Lezárták az autóforgalom elől Felső-Ausztriában a Duna bal partján a B3-as főútvonalat Melk és Krems között, valamint a Duna jobb partján a B33-as főutat Melk és Mautern között.

Továbbra is nehezen volt elérhető hétfőn Salzburg tartományban a Pinzgau vidék, ahol az előző nap átmenetileg több települést teljesen elzártak a külvilágtól az áradások és a földcsuszamlások.

Útlezárások voltak Ausztria nyugati csücskében, Vorarlbergben is hétfőn, noha ott az árvízi helyzet már enyhült a hét végihez képest. Hasonló volt a helyzet Tirolban is, ahol a Németországgal határos részen, Kufstein és Kitzbühel vidékén több út járhatatlan maradt. A Tirolt Salzburggal Németországon át összekötő autópálya-szakaszt a vasárnapi lezárás után újra megnyitották.

Jelentős fennakadások voltak a vasúti közlekedésben is. A Bécs és Salzburg közötti fő vasútvonal újra járhatóvá vált, de a szerelvények több szakaszon csökkentett sebességgel közlekedtek. Salzburg és Innsbruck között továbbra sem jártak a vonatok.

Míg a nyugati országrészben, Vorarlbergtől Salzburgig hétfőn már apadtak a folyók, a keleti országrészben a Duna és az Inn tetőzését keddre várják Ausztriában. Hétfőn a hadsereget is bevonták az árvízi védekezésbe, négyszáz katonával és 24 helikopterrel. További kétezer katonát készültségbe helyeztek.

13:47 - A környező folyók áradása miatt hétfő délben bezárták a győri Magyar Vilmos uszodát - közölte a városüzemeltetéssel foglalkozó, e létesítményt is működtető Győr-Szol Zrt. szóvivője az MTI-vel.

Ozsvárt Tamás elmondta: a mostanihoz hasonló vízállások idején elkerülhetetlenül elönti a Mosoni-Duna a létesítmény alagsorát, ezért megkezdték az alsó szinten az áramtalanítást és a mozdítható berendezések biztonságba helyezését. A szóvivő jelezte: egyelőre nem tudni, mikor vonul le az ár, így azt sem, hogy mikor nyithat ki ismét az uszoda.

13:39 - A hosszantartó, kiadós esőzések miatt árvízveszély alakult ki Csehországban, az országban szükségállapot van érvényben, ezért a Külügyminisztérium arra kéri az országba induló magyarokat, hogy utazás előtt tájékozódjanak úti céljuk aktuális helyzetéről.

A tárca konzuli szolgálata hétfőn honlapján közölte: a cseh kormány vasárnap esti rendkívüli ülését követően az ország csaknem egész területére - kivéve a közép-csehországi pardubicei régiót - szükségállapotot hirdetett ki. Létrehoztak egy 300 millió cseh koronás mentőalapot és mozgósították a katonaságot - írták.

Kiemelték: súlyos a helyzet Prágában, ahol vasárnap harmadfokú árvízvédelmi készültséget hirdettek ki. Lezártak nyolc metróállomást, és a következő napokban várhatóan további metróállomásokat kell lezárni. A kieső metrójáratokat autóbusz- és villamosjáratok helyettesítik.
A konzuli szolgálat arról is beszámolt, hogy a Moldva partján több épületből evakuálni kellett az embereket. Prága több részén biztonsági okokból leállították a gáz-, illetve áramszolgáltatást. Az általános és középiskolákban szünetel az oktatás.

A hatóságok arra szólították fel az embereket, hogy akinek nem feltétlenül szükséges, ne utazzon Prágába. Víz alatt van a magyar turisták által is kedvelt Cesky Krumlov belvárosa is.

Közölték: komoly gondok keletkeztek a vasúti közlekedésben, miután a Prága melletti Kolinban a víz elöntötte a pályaudvar egy részét. Ezért kelet-nyugati irányban több mint negyven járatot állítottak le. Vasárnap 18 órakor már 130 útszakasz volt lezárva az országban.

A konzuli szolgálatnál megjegyezték: a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban további esőzésekre lehet számítani Csehország egész területén.

13:32 - A Duna németországi és ausztriai szakaszán folytatódnak a heves esőzések - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján hétfő délután.

Mint írják, a német polgári védelem tájékoztatása szerint az ország két legsúlyosabban érintett tartományában, Bajorországban és Szászországban a következő 48 órában további jelentős mennyiségű csapadékra számítanak, ezért a folyók vízszintje tovább emelkedik.

Ausztriában ugyancsak folytatódik a heves esőzés, 50-80 milliméter csapadékot várnak Felső-Ausztria, Salzburg, Stájerország és Tirol tartományokban - olvasható az OKF honlapján.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye dunai töltésein rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el, amely lehetővé teszi a társszervek, így a polgári védelmi egységek és a honvédség bevonását a védekezésbe.
Az érintett megyei védelmi bizottságok döntöttek a vámosszabadi határátkelőhely átmeneti lezárásáról, valamint Komárom alatt ideiglenes védvonal kiépítéséről is - áll az OVF közleményében.

13:19 - Az Európai Unió katasztrófavédelmi alapjához fordul támogatásért Ausztria az árvíztől sújtott szomszédjaival közösen - közölte hétfőn egy sajtótájékoztatón Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter.

Spindelegger közlése szerint az osztrák kormány megállapodott a németországi bajor tartományi kormánnyal, valamint a szlovák és a magyar kormánnyal arról, hogy közösen az EU katasztrófaalapjához fordulnak.

Ezt a pénzalapot 2002-ben, a legutóbbi nagy dunai árvíz után hozták létre.
Ausztriában, Németországban és Csehországban a hét vége óta kiterjedt területeken vannak áradások. A Duna vízállása Ausztriában és Németországban eléri és néhol meg is haladja az "évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es áradáskori értéket. Így például Passaunál vasárnap este meghaladta a 2002-ben regisztrált 10,8 métert, és hétfő reggelre elérte a 12 métert.

Spindelegger szerint Ausztriában "hihetetlen összegű" kárra kell számítani, pontos becslések azonban még nincsenek.

Rendkívüli, "bürokráciamentes" segítséget ígért az árvíz utáni ausztriai helyreállításhoz Maria Fekter pénzügyminiszter is minisztériuma költségvetési keretéből.

12:42 - A legfrissebb hírek szerint a Duna hétfő éjfélkor rekordmagasságon, 12 métert is meghaladó vízszinttel tetőzik a németországi Passaunál, ezt követően lehet csak pontosabb előrejelzést adni a folyó magyarországi áradásáról - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő délben honlapján.

A legutóbbi számítások szerint a Duna Budapestnél megközelíti, de nem éri majd az eddig mért legmagasabb, 860 centiméteres szintet. Az állami védvonalakon a vízügy, a folyó fővárosi szakaszán pedig a Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte a védekezéshez szükséges előkészületeket, erőket és eszközöket csoportosítottak át a legkritikusabb pontokra.

Az OKF szakemberei a 2002-es árvízhez hasonló helyzet kialakulásával számolnak, akkor összesen ötmillió homokzsákot használtak fel a védekezés során.

A Duna áradása jelenleg Győr-Moson-Sopron megyét - ezen belül főként Mecsért és Dunaszentpált -, valamint a fővárost érinti leginkább, de már zajlanak az előkészületek Komárom-Esztergom, Pest, valamint Fejér, Tolna és Baranya megyében is.

12:40 - Súlyos árvízhelyzet alakult ki Európa középső részén, árad a Duna, az Elba, az Inn és több más térségbeli folyó. Németország déli és délkeleti részén az elmúlt száz év legsúlyosabb áradására számítanak.

Szükséghelyzetet hirdettek Csehországban, ahol már öt emberéletet követelt az árvíz, de komoly a helyzet Ausztriában és Szlovákiában is.
Hétfő reggelre tovább emelkedett a folyók szintje Németország déli és délkeleti részén, számos településen katasztrófariadót rendeltek el, a védekezésben a Bundeswehrnek, a német hadseregnek az alakulatai is részt vesznek. Bajorország, Baden-Württemberg, Türingia és Szászország egyes térségeiben magasabb árhullám fenyeget, mint 2002-ben, az elmúlt száz év árvizeként számon tartott katasztrófa idején. A legsúlyosabb helyzet a bajor-osztrák határon fekvő Passauban alakult ki, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik. A Duna árhulláma már vasárnap este meghaladta a 2002-ben regisztrált 10,8 métert, és hétfő reggelre elérte a 12 méter. A történelmi városrészt már csak csónakkal lehet megközelíteni.

Bajorországban súlyos a helyzet az Inn mentén fekvő Rosenheimben is, ahol több negyedet ellepett a gátakon átcsapó víz. Szászországban a Mulde áradása miatt Zwickauból 18 ezer embert kellett kitelepíteni, Eilenburgban pedig hétezer embernek kellett elhagynia otthonát. Türingiában is több folyó kilépett a medréből. Baden-Württembergben javult a helyzet a hétvégéhez képest, de a Rajna, a Majna és a Neckar több szakaszán továbbra is áll a hajóközlekedés.

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott. A rendkívül esős időjárás várhatóan még napokig tart. Az árvíz mellett a belvíz is gondokat okoz, az ország déli, délkeleti részén számos közúti és vasútszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az utóbbi napokban.

Súlyos a helyzet Csehországban is: az áradások miatt több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát hétfőre virradóra. A természeti csapásnak eddig öt halálos áldozata van, tucatnyi ember eltűnt. Országszerte mintegy ötven helyen harmadfokú, tehát a legmagasabb árvízkészültség van érvényben. A cseh kormány vasárnap este kilenc órától az ország majdnem egész területére szükségállapotot hirdetett ki. A falvakban házak ezrei maradnak áramszolgáltatás nélkül az áradások miatt: célirányosan kapcsolják le a házakat a hálózatról, mivel számos helyen az áradó folyók elöntik az áramátalakító és -elosztó berendezéseket.

Az észak-csehországi Ústí nad Labemben a megáradt Elba részben elöntötte a folyó melletti utcákat és bevezető utakat, s a víz melletti házakból mintegy 1400 embert evakuáltak. Hasonlóan súlyos a helyzet más környékbeli településeken is. Az Elba ezen szakaszán, ahol általában 3 méteres a vízállás, hétfőn kora reggel 10,5 méterest mértek.

Prága három elővárosban - Lahovicky, Zbraslav és Modrany - az éjjel mintegy négyszáz embernek el kellett hagynia a víz által veszélyeztetett otthonát. Magában a fővárosban elköltöztették az állatkert Moldva-parti részének lakóit is, miután az állatkertet részben elöntötte az ár. A főváros önkormányzata a kényszerű közlekedési korlátozások miatt hétfőre tanítási szünetet rendelt el, a városközpontban a vízbetörés veszélye miatt nem jár a metró, a prágai közlekedési vállalat ezért megerősítette a villamos- és autóbuszjáratokat, és le kellett zárni a Károly hidat.

Pozsonynál is le kellett zárni a Duna rakpartját a fokozódó árvízveszély miatt hétfő délelőtt. A folyó egész szlovákiai szakaszán másodfokú árvízvédelmi riasztást rendeltek el, és a nap folyamán a veszély fokozódására számítanak a folytatódó esőzések miatt. A Duna szlovákiai szakaszának emelkedő vízszintje miatt kialakult helyzet kapcsán hétfőn délelőtt a bősi vízi erőmű műszaki stábja is ülést tart, és nem kizárt, hogy már délután lezárják a folyó szlovákiai szakaszát a hajóforgalom előtt. Az esőzések és a Csehországban kialakult árvízhelyzet fennakadásokat okoz a szlovák vasúti forgalomban is.

Ausztriában különösen Felső- és Alsó-Ausztriában, az Inn és a Duna mentén romlott a helyzet hétfőre virradóra. A folyók vízállása továbbra is megközelíti, helyenként meghaladta a 2002-es nagy árvízkor mért szintet. A Duna Kienstocknál hétfő reggel 9,59 méteren állt, délutánra 10,92 méteres vízállást jeleznek. A 2002-es áradáskor 10,9 méter volt ezen a helyen a Duna vízállása. Az Inn mentén, a német határ közelében Schärding és Braunau település került víz alá. Kritikus a helyzet a cseh-osztrák határ és a Duna között elnyúló Wachau térségben is. Az apátságáról híres Melk történelmi belvárosát vasárnap elöntötte a víz, nyugatabbra, Linznél a Duna tetőzését hétfő délutánra várják. Valamelyest enyhült a helyzet hétfőn a nyugati országrészben, Salzburg és Tirol tartományokban. Az időjárás-előrejelzések szerint hétfőn mérséklődik a csapadék mennyisége.
Az áradások Ausztriában is jelentős fennakadásokat okoznak a vasúti közlekedésben.

12:30 - A közelgő árhullám miatt értékeik időbeni kimentésére hívta fel a Duna mellett lakók figyelmét hétfőn Dunakeszi polgármestere.

Dióssi Csaba (Fidesz) a vízügyi szolgálat előrejelzésére hivatkozva azt írta a város honlapján, hogy a folyó az elkövetkező napokban várhatóan elönti a település Rév dűlői szakaszát.

Egyebek mellett a Dunasor és a dunasori sétány, valamint a vizeskertek nevű terület alacsonyabban fekvő ingatlanjai kerülhetnek veszélybe, ezért az esetleges károk megelőzése, illetve enyhítése érdekében az érintett tulajdonosokat a szükséges értékmentésre figyelmezteti a polgármesteri hivatal.

Bővebb információ a hivatal közbiztonsági referensétől telefonon is kérhető - közölte a polgármester.

12:20 - Ötven éve nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre számítani kell  

Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

Elárasztották vízzel a Kossuth téren épülő mélygarázs munkagödrét

A kormányszóvivő kiemelte: a védekezéshez szükséges összegek rendelkezésre állnak, bármilyen komoly probléma megoldását lehetővé teszi a költségvetés. Magyarország tavasszal már bizonyította, hogy képes megfelelően kezelni az ilyen helyzeteket, és a kormány az illetékes szervekkel "megfelelő előkészítés után áll ezen probléma megoldása elé" - fogalmazott.

Giró-Szász András szólt arról, hogy a belügyminiszter az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.

Molnár Béla vízügyi főigazgató hangsúlyozta: ezer kilométeren, öt-hatezer ember bevonásával védekeznek az árvíz ellen. Ehhez jöhet még az önkormányzatok részéről további 18-20 ezer ember - tette hozzá.

Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet. A Szigetközben a védvonal alacsonyabb, mint az eddig mért legmagasabb vízszint, így ott homokzsákokkal kell a töltést megmagasítani - magyarázta.

Molnár Béla a fővárosi helyzetről elmondta: az eddigi legmagasabb vízszint körüli értéket várnak, 860 centiméter körül tetőzhet a Duna, vagyis a jelenleginél körülbelül három méterrel lesz magasabb a vízszint. A Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség.

Jelenleg 383 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, 286,5 kilométeren első-, 35,3 kilométeren másod-, 61,6 kilométeren pedig harmadfokú a készültség - közölte a főigazgató, megjegyezve, hogy ezen értékek gyors és hirtelen növekedésére számítanak a következő napokban.

Molnár Béla elmondta: hétfő reggel 8 órakor összeült az országos műszaki irányítótörzs, hogy tájékoztasson a fejleményekről, később pedig a belügyminiszter számolt be a miniszterelnöknek a helyzetről. A védekezésben részt vevő szervek között megkezdődtek az egyeztetések - hangsúlyozta.

Közlése szerint Szolnokról már átvezényeltek 160 műszaki szakembert Győrbe, továbbá Pécsről, Miskolcról és Nyíregyházáról is hasonló átcsoportosítást terveznek, míg a szegedi és a gyulai vízügyi igazgatóságon készenlétben állnak.

12:09 - Levonulóban az árhullám a Sajón

Levonulóban az árhullám a Sajón, ennek köszönhetően hétfőtől újra járható a 26-os számú főutat Sajókazával összekötő mellékút Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tudatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor közölte, hogy az utat június elsején zárták le a forgalom elől.

11:59 - A miskolci, a nyíregyházi, a pécsi és a szolnoki vízügyi igazgatóság is bekapcsolódott az árvíz elleni védekezésbe az Észak-Dunántúlon – olvasható a regionális igazgatóság hétfő délelőtti tájékoztatójában, amely a következő 24 órára jelentős vízszintemelkedéseket prognosztizál e térségre.

Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjének közleménye szerint az árvízzel veszélyeztetett településeken kirendelt vízügyi műszaki felelősök koordinálják az előkészítő és védekezési munkákat. Több helyszínen ideiglenes homokzsáktöltő-telepet alakítottak ki.

Reggelig a Duna több alpesi vízgyűjtő területén hullott jelentős mennyiségű csapadék, de hétfőn napokra megszűnik az esőzés. Június közepéig nem is kell újabb nagy esőzésekkel számolni a térségben - írták. Az előző 24 órában a bajorországi és felső-ausztriai vízgyűjtőkön sokfelé mértek 50-70 milliméter feletti, egy-két helyen 100 millimétert elérő értékeket.

A Győrhöz közeli Nagybajcs térségében hétfő reggel 5 órakor a vízállás 584 centiméter volt, kedd reggelre 650-670 centiméterre számítanak a szakemberek. Számításaik szerint Győrnél ugyanezen idő alatt 489-ről 550-570 centiméteres magasságig emelkedik a vízszint, tetőzéskor pedig a 830 centimétert is elérheti. A közlemény szerint a vízszint Esztergomnál a délelőtti órákban lépi át elsőfokú készültség küszöbét; ott és Komáromnál is harmadfokon tetőzhet a Duna.

A Rábán és a Répcén kisebb vízállás-emelkedés tapasztalható, de érdemi árhullám kialakulására nem számítanak, a Lajta teljes szakaszán kissé emelkedik a vízszint - derül ki a közleményből.

Óriási árvizek Európában

11:56 - Csehország falvaiban házak ezrei maradnak áramszolgáltatás nélkül az áradások miatt - erősítette meg hétfőn Prágában az árvízi válságstáb egyik képviselője.

Közlése szerint az áramszolgáltató társaságok célirányosan kapcsolnak le házakat a hálózatról, mivel számos helyen, különösen Közép-Csehországban az áradó folyók elöntik az áramátalakító és -elosztó berendezéseket.

A rendőrség egyik szóvivője, Stepanka Zatloukalova arról számolt be, hogy ötre emelkedett a természeti csapás csehországi halálos áldozatainak száma.

Prágában hétfőn lezárták a turisták elől a Károly hidat, a cseh főváros egyik legnevezetesebb műemlékét. A híd pilléreit különleges pajzsokkal védik a megáradt Moldva folyó víznyomásától.

Az eső továbbra is zuhog Prágában, rácáfolva a meteorológiai intézet minden előrejelzésére.

11:52 - A Duna magas vízállása és az Ausztria felől közeledő árhullám miatt hétfő délutántól határozatlan ideig a lakossági vendégek nem látogathatják a margitszigeti Hajós-Széchy Sportuszodát.

A válogatott és egyesületi sportolók egyelőre a Széchy Tamás medencében megtarthatják edzéseiket, de ha a Duna vízszintje az előre jelzett ütemben emelkedik tovább, akkor a hét második felében az ő esetükben is szükség lehet az uszoda használatának korlátozására - közölte a Nemzeti Sportközpontok (NSK) hétfőn.

Az NSK szakemberei már elvégezték az árvízhez kapcsolódó műszaki megelőző intézkedéseket.

"A védekezést már megkezdtük, lezártuk a zsilipeket, de már most olyan magas a Duna, hogy a szennyvízelvezető-rendszer nem működik tökéletesen, emiatt nem engedhetjük be a nagyközönséget az uszodába" - mondta Dala Tamás, a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ vezetője.
Hozzátette: folyamatosan tartják a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel és figyelik az előrejelzéseket: ha valóban 800 centiméter felett tetőzik a Duna, akkor mindenképpen homokzsákokkal kell megvédeni a létesítményt.

10:53 - Másodfokú árvízvédelmi készültség Budapesten

Tarlós István főpolgármester hétfő reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

Azt írták, a meteorológiai állapotok a Duna vízgyűjtő területén a 2002-es évihez hasonlóak. Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott, és jelenleg is esik az eső a Duna bajorországi, svájci és osztrák vízgyűjtő területén. A jelentős csapadék okozta árhullám Budapest térségében 7 méternél magasabb vízállást fog eredményezni. A tetőzés a hét második felében várható, 800 centiméter körüli vízszinttel - tudatták, hozzátéve: a jelenlegi előrejelzések szerint a Vigadó téri vízmércén mért 860 centiméteres vízállás sem kizárt.

Tarlós István főpolgármester összehívta az árvízi védekezésért felelős fővárosi vezetőket, melynek nyomán több intézkedésről döntött a közúti közlekedést, a tömegközlekedést, valamint a Fővárosi Csatornázási Zrt.-t érintően.

Az épülő Kossuth Lajos téri mélygarázs elárasztása miatt a közúti forgalom elől lezárták Pesten az id. Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között. Terelőútként alapvetően a Bajcsy-Zsilinszky utat és amíg járható, a budai alsó rakpartot javasolják - közölték.

Emellett várhatóan szerda hajnaltól - a vízszint emelkedésének függvényében - a budai és pesti alsó rakparti utak további szakaszait is lezárják. Az alsó rakpartok közúti zárását követően az autósoknak javasolják, hogy a közösségi közlekedést vegyék igénybe. Ennek érdekében járatsűrítéseket is terveznek.

A következő napokban, a vízszint emelkedésétől függően, az óbudai Királyok útját és a Római-part környékén további utakat is lezárhatnak.
A tömegközlekedést érintően a D13-as hajók szombat óta nem állnak meg Óbudai-sziget kikötőnél, hétfő óta pedig a D11-es és D12-es hajók nem kötnek ki a Szent Gellért tér kikötőben. A jelenlegi információk alapján a következő egy-két napban két kikötő kivételével mindenhol megállnak a D11-es és a D12-es hajók, ha azonban a víz elönti az alsó rakpartot a hajóközlekedést felfüggesztik. A későbbiekben így hajózási zárlatra is számítani kell - tették hozzá.

Ezen felül, ha a vízszint jelentősen megemelkedik, a 2-es, 19-es, 41-es villamosok és a H5-ös Hév vonalán is életbe léphetnek korlátozások.
A csatornázási művek hétfő estig, 7 méter 50 centiméteres vízszintig bezárja az összes zsilipet és árvízi kaput. A kedd déli előrejelzések alapján döntenek a további intézkedésekről.

Az esetleges - kisebb mértékű - evakuálások lehetőségéről Tarlós István tájékoztatta a katasztrófavédelmet.

A Főpolgármesteri Hivatal az árvízzel kapcsolatos összes információról tájékoztatást ad a Budapest Portálon (www.budapest.hu). A közlekedési változások a Budapest Portál mellett folyamatosan nyomon követhetők az áradás levonulásáig létrehozott bkk.hu/arviz oldalon és a BKK INFO oldalain (bkkinfo.hu) is - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

10:40 - Rekordárvíz jöhet a Dunán

A 2002-es rekordárvíz szintjén, esetleg annál is magasabban tetőzhet a Duna a mostani árhullám során - mondta Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató hétfőn Győrben, sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott a védekezésben résztvevő szervek képviselőivel.

A főigazgató közölte: a Győr-Moson-Sopron megyei védekezésben résztvevő szervek időarányosan minden feladatot teljesítettek, jelenleg mintegy négyszáz ember dolgozik a gátakon. Ha kell, ez a szám jelent%

Olvasóink írták

 • 4. zoli76os 2013. június 03. 19:44
  „3. Lívia66 2013.06.03. 18:47

  Ott a pont !!!!!!”
 • 3. Lívia66 2013. június 03. 18:47
  „2. Bagoly11

  Szerintem ott, hogy a töltések megerősítése helyett stadionokat húzatnak fel, meg mélygarázsokat építenek.....elvégre arra nagyobb szükség van ezek szerint....
  Kótyavetyére mindig akad néhány adóforint....”
 • 2. Bagoly11 2013. június 03. 15:56
  „Lesz itt baj idén,talán elgondolkodnak honatyáink,hol rontották el.”
 • 1. bazsifekete 2013. június 03. 15:27
  „Győrben nem árasztják el vízzel a Dunakapu téri barlangfürdőt?
  Azt nem veszélyezteti a víz "belső" nyomása?
  Elegendő az árvízvédelmi (vár) fal mellé dózerolni pár köbméter földet, hogy a nagy nyomástól ne boruljon be a fal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyosabban büntethető a családon belüli erőszak

Önálló tényállássá teszi a kapcsolati erőszakot a Btk. hétfőn elfogadott módosítása. Tovább olvasom