Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Reklámok: félelem, horror és szex nélkül

Számos olyan ˝ütősnek˝, szuggesszívnek szánt reklámfilm, plakát készül, ami ellenérzést vált ki az emberekből, pedig a reklámokat szigorú etikai kódex szabályozza.

Több olvasónk is jelezte ellenérzését a miatt a reklám miatt, amivel utcai hirdetőtáblán és tévében találkoztak. A képen egy nyitott koporsó, benne egy halott kislány, mögötte a gyászoló hozzátartozók láthatók. A gyermekgyógyászok is tiltakoztak a ˝sokkoló adománygyűjtő plakát˝ ellen. Egy másik olvasónk a hamis gyógyszerek ellen készült reklámfilm horrorisztikus jelenetét kifogásolta. Dr. Pázmándi Kingát, a Magyar Reklámszövetség etikai bizottságának elnökét kérdeztük arról, hogy meddig mehet el egy reklám a ˝hatáskeltésben˝.

– A reklámozást meglehetősen szigorú, részletes és – különösen a gyermekkorú fogyasztók számára – széles körű védelmet nyújtó jogi és szaketikai szabályok korlátozzák. A társadalmi célú hirdetés azonban sajátos megítélés alá esik. A társadalmi célú reklám – a kifogásolt plakát is ilyen – ugyanis szükséges és arányos mértékben alkalmazhat drámai, sokkoló, félelemkeltő elemeket is. Ez a gazdasági reklámban tilos. A társadalmi üzenet hangsúlyozásához tehát – a szaketikai elvárásoknak megfelelően, körültekintően és indokolt mértékben – az ilyen reklám építhet a szorongásra, lehet megrendítő – említette dr. Pázmándi Kinga. – Ilyen esetben is számításba jön ugyanakkor, hogy a sokkoló hatás nem lépi-e túl az etikai megengedhetőség határait. A Rákellenes Liga említett, társadalmi célú reklámja kapcsán lefolytatott reklámetikai panaszeljárásnak nemrégiben megszületett eredménye is ezt tükrözi.

A reklámszövetség etikai bizottsága elmarasztalta a sokkoló hirdetést.
A reklámszövetség etikai bizottsága elmarasztalta a sokkoló hirdetést.

A reklámetikai bizottság elnöke elmondta: évente átlagosan 50–100 panasz érkezik hozzájuk a sokkolónak, manipulatívnak, sértőnek, a közízlésbe vagy közerkölcsbe ütközőnek ítélt reklámok miatt. A bizottság a Magyar Reklámetikai Kódex alapján bírálja el a panaszokat, a vizsgálat lefolytatása után szükséges esetben állásfoglalásban marasztalja el az érintett reklámot, de nem bírságolhat, nem kényszeríthet a reklám visszavonására. Ezt a felelősen gondolkodó reklámozók az eljárás eredményeként maguk is megteszik. A jogi szankciók kiszabása a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, illetve a GVH hatáskörébe tartozik.

A társadalmi célú reklám szükséges és arányos mértékben alkalmazhat drámai, sokkoló, félelemkeltő elemeket is.
Egyébként a tavaly átdolgozott reklámetikai kódex az ártalmas üzenetek széles spektrumára állít tilalmat. A kódexben szerepel például, hogy a reklámok nem biztathatják lefekvés előtti nassolásra, idegen helyek felkeresésére a gyerekeket, a felnőtteknek pedig nem sugallhatják, hogy a szerencsejáték vagy az alkohol hozzásegít társadalmi vagy szexuális sikerekhez. A szabálykönyv tiltja a hiszékenységre alapított manipulációt.

A reklámokban tilos minden olyan célzás is, amely illegális szerek, tudatmódosító anyagok használatára ösztönözhet, vagy azok elfogadhatóságát közvetíti. Szabályként szerepel az is, hogy gazdasági reklám nem mutathat gyerekeket veszélyes helyzetben: például egyedül nem szerepelhet gyerek veszélyes közforgalmi helyzetben. Az átdolgozott kódexben több külön előírás szerepel a járművek reklámozására, így például: fő üzenetük nem lehet a jármű sebessége, nem jelenhet meg bennük felelőtlen vezetés.

Olvasóink írták

 • 2. TSD81 2010. április 04. 12:25
  „most láttam pont a győzős promot...igen nagy;D
  kell a magyaroknak mint egy falat kenyér
  épp vmelyik nap láttam hogy még megy a delta...azt kellene nyomatni...a zenéje oldschool á vált”
 • 1. Mankapunka 2010. április 03. 14:39
  „Én most a Győzike kampányfilmjére szavazok.

  Jó dolgokat látnak majd a gyerekek minden nap.

  Sörétes puskával lődd agyon a másikat,mert nem tetszik ami a másik akar.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halott csecsemőt találtak Borsodban

Megszülte, majd ellátatlanul hagyta csecsemőjét egy 36 éves vattai nő; a gyermek meghalt. Tovább olvasom