Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Rejtély: miért halt meg a német orvostanhallgató?

Szeged - Meghalt egy másodéves német orvostanhallgató a szegedi belklinikai intenzív osztályon hétfőn. Az egyetemisták között számos variáció kering a tragédia körülményeiről. Az SZTE orvoscentrum belső szakmai vizsgálatot rendelt el.
Meghalt egy másodéves német orvostanhallgató a szegedi „belintenzíven" hétfőn – a városban egyre többen beszéltek erről az elmúlt két napon, ezért magunk is az információ nyomába eredtünk.

Úgy tudjuk, a 21 esztendős P. B.-t súlyos, vérzéses, vírusos tüdőgyulladás miatt halála előtt három hétig kezelték az intenzíven, egy informátorunk szerint „csoda, hogy eddig életben tudták tartani". Úgy tudjuk, korábban az I. számú belgyógyászati klinikán is kezelték, majd szegedi albérletéből szállították be a mentők a körintenzívre.

– Rengeteg pletykát hallani, nem tudjuk, pontosan mi történt – mondta egy nevét titkoló német orvostanhallgató az egyetemi könyvtárban. Három társával együtt csak annyit közöltek: innen, a könyvtárból ismerték a fiút, aki albérletben lakott Szegeden, két barátjával. Kérdeztük, ők bejönnek-e ma a könyvtárba. – Nem, templomba mentek – felelte egyikük.

Egyetemisták a külföldi hallgatók oktatási központja előtt; a német fiú haláláról sok a szóbeszéd közöttük Fotó: Schmidt Andrea
Egyetemisták a külföldi hallgatók oktatási központja előtt;
a német fiú haláláról sok a szóbeszéd közöttük. Fotó: Schmidt Andrea


A halálhír nem érte váratlanul a társakat: napról napra rosszabb állapotban volt a német fiú. Arra a kérdésre, hogy akkor miért nem Németországban ápolták, nem tudtak válaszolni.

Két német fiatalembert az orvostudományi kar épületeihez közel, az utcán állítottunk meg. A kérdés hallatán nagyot nyeltek, és egymásra néztek. „Látásból ismertük őt, de nem akarunk beszélni erről" – mondta egyikük.

Az egyetemi klubban két fehér köpenyes hallgatótól érdeklődtünk. Egyikük, Thomas úgy fogalmazott: „ez mindannyiunknak óriási veszteség". Azt is elmondta, úgy tudják, hantavírus okozta a fiú halálát, vagyis olyan lázzal, hányással, köhögéssel, izomfájdalommal és tüdőödémával járó fertőzés, amelyet rágcsálók terjesztenek. Az ember az állati vizelettel szennyezett vízzel vagy talajjal érintkezve fertőződhet, de a szennyezett por a légutakon és a bőrön keresztül is fertőz. Az elhunyt fiú egyik tanára szerint korábbi norvégiai tanulmányútján kaphatta el a vírust.

Belső vizsgálat

Kerestük Pál Attilát, az SZTE orvoscentrum elnökét; a hivatal előadója, Hegedűs Mariann hívott vissza. – Belső szakmai vizsgálat indult, amelynek nagyjából egy hét múlva lesz eredménye, addig nem nyilatkozunk ebben az ügyben – tudatta. Az Országos Mentőszolgálat régiós orvosigazgatója, Cserjés Andrea tőlünk értesült az esetről: mára ígért tájékoztatást.

Olvasóink írták

 • 13. hallgato 2008. október 02. 18:45
  „Fleto, nagyon szigoruak az elvarasok az orvosokkal szemben is. Es hidd el nekem, elveszik a diplomat akarmilyen kis hibaert is... Meg hamarabb, mint 1 jogsit. Korulnezel es mar volt-nincs orvosi diploma.”
 • 12. re: ludvig 2008. október 02. 08:33
  „"Egy gk. vezető balesetet okoz elveszik a jogosítványát hosszú időre, vagy örökre, miért nem lehet ezt az oirvosokkal is megcsinálni?"
  Ezt a marhaságot kitől hallottad? Mióta veszik el a jogsidat, ha balesetet okozol? (maximum ha halálos) Hosszú időre? Örökre?
  Kicsit nézzél már utána!”
 • 11. pfff 2008. október 02. 08:29
  „ludvig

  Azt sem tudod miről beszélsz.
  Ilyen fizetés mellett ki ne sztrájkolna? Egyébként még nem hallottam, hogy orvosok sztrájkolnának. Egyszerűen csak elmennek külföldre dolgozni. Orvosi eskü vagy sem, valamiből élni is kell. Te se dolgoznál 100-200 ezerért, ha simán megkapod valahol a fél milliot.
  Ráadásul emberéletekről van szó, ahogy mondtad. Mondjuk megnézném hány ember életét mernéd a kezedbe venni, és vállani érte a felelőséget (legyen az műtét, vagy kezelés) egy orvos havi fizetéséből. Utána ugráljál.”
 • 10. sdfsdf 2008. október 01. 23:22
  „Legalább derüljön már ki, hogy a srác hol fertőződött meg!”
 • 9. Bac 2008. október 01. 18:54
  „Kedves Ludvig!
  Miből gondolod, hogy hibáztak az orvosok? Hol láttad Te ezt leírva? Miből gondolod, hogy az orvosa nem tett meg mindent azért hogy meggyógyítsa? Miből gondolod, hogy a fiú nem egy késői stádiumban került a szegedi klinikára?
  Sajnos sokan vannak akik meghalnak mert betegek, igen, vannak akik orvosi mulasztások miatt, de szerintem felelőtlen minden orvosra ráhúzni, hogy nem végzi a munkáját... sőt.”
 • 8. ludvig 2008. október 01. 17:29
  „A mai egészsségüggyel kapcsolatban már semmit sem csodálkozok. Nemcsk sztárkolni kellene, hanem közben gyógyítani és azokat az orvosokat akik hibáznak -emberéletekről van szó- hosszú időre, vagy örökre eltiltanám a praktizálástól. Egy gk. vezető balesetet okoz elveszik a jogosítványát hosszú időre, vagy örökre, miért nem lehet ezt az oirvosokkal is megcsinálni?”
 • 7. Stewe 2008. október 01. 13:51
  „" Munkatársunktól " egy csóró egyetemista lehet aki aprópénzé´ szállítja a híreket...”
 • 6. hinta 2008. október 01. 13:49
  „Fletó nem fél a hantavírustól? Mert amennyit ő hantázik, még bajba kerülhet.”
 • 5. PrettyWoman 2008. október 01. 13:19
  „Goldmund. Nálad a pont”
 • 4. Goldmund 2008. október 01. 10:18
  „Na, meg ez a gyöngyszem!
  "Arra a kérdésre, hogy akkor miért nem Németországban ápolták, nem tudtak válaszolni."
  Akkor válaszolok helyettük: azért, mert 1000 km-t utaztatni egy intenzív osztályos ellátásra szoruló beteget nem lehet.
  Ehhez nem kell nagy ész, csak kicsit több, mint az újságíró fejében van...”
 • 3. lolita 2008. október 01. 09:57
  „Ertelmetlen az egezsz leiras,na meg a halalhir nem erte varatlanul ket tarsat,hat tessek ezen eligazodni.”
 • 2. Tolvasó 2008. október 01. 09:31
  „Igen, véglülis csak körülírták a címet, de semmi konkrétat..”
 • 1. sziszifusz 2008. október 01. 08:58
  „Edzettek vagyunk Kisalföldben és kórházi hírekben- néhány emlékezetes tudósítás olvasható volt az elmúlt hónapokban.
  Ez most ismét besorol.
  Megtudtuk,hogy - vizsgálják a csodát amely három hétig életben tartotta a német egyetemistát.Aki időközben elhunyt.
  Gratula.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romakárpótlás ügy: 26 vádlott

Megye - Tanumeghallgatásokkal folytatódott hétfőn a romakárpótlás ügye a Győr-Moson-Sopron Megyei… Tovább olvasom