Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Régiónk vámosai évet értékeltek

Amellett, hogy változatlan létszám mellett több feladat hárult az állományra, összesen közel 280 milliárd forint bevételt szedtek be az állam kasszájába különböző vám, illetve adó formájában a nyugat-dunántúli regionális vámparancsnokság munkatársai.
Móricz Tibor alezredes
A Vám- és Pénzügyőrség Nyugat-dunántúli Regionális Parancsnokságához tartozó 15 vámhivatal tavaly közel 1,7 millió vámkezelést végzett, aminek során 232 milliárdos vámbevételt értek el. Bűncselekményt 1543 esetben tártak fel, több mint 3,2 milliárd forint értékben. Kiemelkedő volt a cigarettacsempészet felderítése 1 milliárd 100 millió forint értékben.


A regionális parancsnokság szombathelyi központjában tegnap tartott sajtótájékoztatón a megbízott parancsnok, Móricz Tibor alezredes elmondta, hogy az uniós csatlakozás miatti létszámstop és a technikai feltételek hiányából adódó megnövekedett munkaterhek mellett teljesítették a kitűzött feladatokat. Jövedéki szakterületen 43 milliárd forintot vételeztek be a költségvetés számlájára. Az illegális kereskedelem feltárása érdekében szervezett 105 akciójukon 12 millió forint értékű jövedéki terméket foglaltak le.

A tájékoztatón jelen lévő dr. Bencze József vezérőrnagy, rendészeti főigazgató elmondta, hogy ez az év sem lesz könnyebb az előzőnél. A területi munka áttevődik a jövedéki termékek ellenőrzésére, miután az EU-vámok jelentősége a belső határokkal visszaszorul. Kísérleti jelleggel már most mobil ellenőrző csoportok kezdték meg működésüket, amik a belső határellenőrzések helyett a mélységi, belterületi ellenőrzéseket hajtják végre. A részben elkészült csatlakozási stratégia tartalmazza azokat az új feladatokat, amelyek a korábban kapott feladatokat váltják ki. A cél az, hogy ne kelljen jól képzett kollégáktól megválni a szervezetnek.

Július 1-jétől kibővül a vámnyomozók hatásköre. Attól az időponttól kezdve a határokon ki-, illetve becsempészett, vagy az országon áthaladó kábítószer-szállítmányok felderítésében is teljes hatáskörrel rendelkeznek. Végigviszik az ügyet, azt nem kell átadniuk a rendőrségnek.

Azon kérdésünkre, hogy milyen stádiumban van a korábbi regionális parancsnok leváltásával járó „cukorügy" kivizsgálása, a főigazgató elmondta: áttekintették a visszaélés módját, s megállapították, hogy több ponton mulasztás történt. Két kolléga fegyelmezetlensége megállapítható. Ugyanakkor amiatt, hogy a visszaélést hosszú időn át nem vették észre, a parancsnok is felelős, de szándékosság, korrupció gyanúja nem merült fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valahol Európában

Szombaton volt a Valahol Európában című musical győri premierje. A szerzőgárda tagja Böhm György és… Tovább olvasom