Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Régészek is dolgoznak a Deák téren

A soproni Deák téren megkezdődtek a felújítást megelőző régészeti kutatások. Főként római kori sírok feltárását várják a szakemberek.
A nagyszabású térfelújítást megelőzően, a héten birtokba vették a Soproni Múzeum munkatársai Közép-Európa leghosszabb terének egyes részeit, hogy régészeti munkákat végezhessenek.
– A Deák étterem előtt zajló földmunkáknál régészeti felügyeletet látunk el – kezdte Gabrieli Gabriella, a Soproni Múzeum régésze. – Ha tehát bármilyen muzeális leletre bukkanunk, ásatásokat fogunk végezni, s ideiglenesen leállítjuk a markológépek munkáját. Ezen túlmenően elkezdődik a tér Mátyás király utcai térségében – a volt felvonulási részen – a beton felbontása. A tervek szerint a GYSEV-igazgatóság előtti területen turisztikai központot húznak fel, az alapozás előtt azonban régészeti szempontból vizsgáljuk át a terepet. A munkák kettő-öt hétig is eltarthatnak, attól függően, milyen eredménnyel járunk.
Gabrieli Gabriella elmondta: ismereteik szerint a Széchenyi tér és a vasútállomás között található az egykoron híres borostyánkőút egy szakasza. Ezen a részen a római korban temetők helyezkedtek el, így a szakemberek elsősorban síremlékek, illetve más halotti tárgyak felszínre kerülését várják. A XX. század első éveiben a postapalota térségében lefolytatott régészeti munka eredményei szerint az is valószínűsíthető, hogy a borostyánkőút eme pár száz métere mentén az évszázadok során fazekasműhelyeket is létrehoztak. Nem kizárt tehát, hogy kézműipari emlékek kerülnek elő a föld mélyéből. A tér alatt csordogáló Rák-patakhoz is reményeket fűz a régész, mondván: mivel nem lehet tudni, a római korban pontosan hol is volt a víz medre, szerencsés esetben hídfő vagy más építészeti emlék fölbukkanása is lehetséges.
Az eredeti elképzelések szerint mintegy három méter mélységig zajlik majd a régészeti kutatás. Ha szükséges, mélyebbre is leásnak. Az előkerülő leletekből a későbbiekben kiállítást szerveznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden zsák homok után számláznak

Az árvízi védekezés a becslések szerint 20 milliárd forintba is belekerülhet. A költségeket az állam… Tovább olvasom