Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Reformokért küzd az Akadémia

Folytatás az 1. oldalról.

– Elnök úr, az ön számára hosszú vagy rövid lesz az idő az októberi rendkívüli akadémiai közgyűlésig?
– Nagyon sok a teendő a reformok folytatásáért, hiszen nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy a magyar kutatógárda eredményes legyen, az Akadémia és intézetei is megfeleljenek a kor kihívásainak. Most nem felelnek meg.
– Tulajdonképpen erről beszélt a mostanában sokat idézett kutató, Szabó Csaba is a közgyűlés előtt megjelent írásában, s ezt nyilatkozta lapunknak is. Miért számított ez – legalábbis a közgyűlési visszhang szerint – „bombának”? Egyesek szerint ön a közgyűlési beszédbe mintha beleépítette volna a Szabó által felvetett kérdésekre adandó válaszokat...
– Jó, hogy ezt így kérdezi, mert legalább végre alkalmam van elmondani: a közgyűlési beszédem szövege tíz nappal korábban olvasható volt az interneten, mint ahogy Szabó Csaba némelyek által botrányosnak mondott írása megjelent. Magam is úgy gondolom, s ezért mennek a reformtörekvések már egy éve, hogy az Akadémia sokban megújulásra szorul. Egyébként pedig nem értem, hogy a Szabó Csaba egyetemi tanárrá történő kinevezése vagy nem kinevezése körüli huzavona miatt miért éppen az Akadémiát támadja, s nem az ebben illetékes Oktatási Minisztériumot. Az Akadémia orvosi osztályának tagjai – s magam is – az egyetem kérdésére, hogy Szabó Csaba alkalmas-e egyetemi tanárnak, döntő többségében azt válaszolták, hogy igen, alkalmas. Szabó Csaba mióta hazajött, kutatásaihoz 1,4 milliárd forint támogatást nyert, fizetése az egyetemen több mint havi egymillió forint és márciusban magas kitüntetést is kapott. Én igazából azt szeretném, s erről szólnak a reformtörekvések is, ha minél több fiatal tudósunk hasonló megbecsülés mellett hazajönne vagy itthon maradna.
(Az MTA elnökével készült interjúnkat lapunk jövő heti Szieszta mellékletében olvashatják.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódások várhatók

Sopronban a Pozsonyi úti, a Híd utcai és a Storno Ferenc utcai körforgalmaknál elkezdődnek a… Tovább olvasom