Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Reformokat sürgetnek a külföldi lapok

Az európai sajtó is foglalkozik a magyar választások eredményével és a várható hatásokkal. Összességében azt lehet megállapítani, hogy az új kormánytól érdemi gazdasági lépéseket várnak külföldön.
Sok megfigyelőre valószínűleg nem tesznek nagy hatást a hétfőn bejelentett magyar reformígéretek miután az elmúlt 5 évben azt látták, hogy az ország túllépett minden deficit-előrejelzést – írta a Financial Times brit üzleti napilap. A lap szerint a forint védelme és az euró bevezetése érdekében Gyurcsány Ferencnek azonnal csökkenteni kell az államháztartási hiányt. A svájci konzervatív Neue Zürcher Zeintung spórolásra sarkall, hogy a magyar pénzpiacok elkerüljék a további presztízsveszteséget.

A liberális osztrák Der Standard kiemelte: a beruházók abban bíznak, hogy Gyurcsány Ferenc kihasználja a lehetőséget és Magyarországot ismét az eurózóna felé vezető útra állítja. A német közszolgálati rádió a Deutschlandfunk óriási kihívásnak tartja a magyar gazdaság további közelítését az unióéhoz. Olyan reformokat kell hoznia az új kormánynak, amelyek révén Magyarországon belátható időn belül be lehet vezetni az eurót. A svéd rádió kamikáze feladatnak nevezte, ha a miniszterelnök valamennyi ígéretét teljesíteni szeretné, hiszen a magyar állami költségvetést előbb igen drasztikusan szanálni kell.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings szerint a magyar kormánynak vissza kell vennie a kampányban elhangzott ígéreteiből. A feltörekvő piacok londoni elemzői úgy vélik: a koalíció meggyőző választási eredménye jó hír a piacnak, amely azonban nagy valószínűséggel nem hajlandó várni az őszi önkormányzati választásokig az érdemi költségvetési reformokra. S ami mindennél nagyobb súllyal esik latba, az Európai Bizottság a magyarországi választások befejezése alkalmából emlékeztette a következő kormányt, hogy Brüsszelben szeptemberre várják tőle a programot az államháztartási hiány csökkentésére.

A pozsonyi Pravda szerint fogyókúra vár a magyarokra a választások után

Az Európai Unió legmagasabb költségvetési deficitjének csökkentése fájdalmas lesz ahhoz, hogy az euró bevezetésének kritériumait Budapest teljesítse 2008-ig, 50 százalékkal kell csökkenteni a hiányt, tehát minden szinten kell a változás és ez magára a kormányra is vonatkozik. A Pravda értesülései szerint tagja lesz az új Gyurcsány-kormánynak Szili Katalin, aki a környezetvédelmi és Hiller István, aki az összevont oktatási és kulturális tárca élén áll majd. A diplomácia új irányítója Szanyi Tibor a gazdasági tárca eddigi államtitkára lesz – írja a pozsonyi Pravda, mely szerint Gyurcsány négy évre nyert, Orbán viszont örökre veszített.

A liberális SME arra figyelmeztet, hogy ugyan Gyurcsány Ferenc gyors reformintézkedéseket ígért, kérdéses azonban, hogy az elszántság hosszú életű lesz-e, fokozódni fog rá a nyomás, hogy halassza el a reformokat, mert ősszel helyhatósági választások lesznek Magyarországon, amelyeket ugyancsak meg akarnak nyerni a szocialisták, sőt megismétlődhet a négy évvel ezelőtti forgatókönyv, osztogatásba kezd a magyar kormány. Nem lesz tehát könnyű dolga Gyurcsánynak – állapítja meg a SME –, meg kell vívnia a harcát a posztkommunista szocialista párton belül is, mert „a kádári érából megörökölt apparatcsikok biztos, hogy nem támogatják a népszerűséget veszélyeztető reformokat". A reformok elhalasztása azonban beláthatatlan következményekkel járna - állapítják meg a szlovákiai lapok.

Az orosz lapok Gyurcsány személyes diadaláról írnak

Gyurcsány újraválasztása azt jelenti, hogy folytatódik az orosz-magyar kapcsolatok reneszánsza és Magyarország Oroszország legfontosabb kelet-európai partnere marad – írta keddi értékelésében a hivatalos kormánylap a Rosszijszkaja Gazeta, amely csakúgy, mint a liberális Nyezaviszimaja Gazeta a miniszterelnök személyes diadalának minősíti az eredményt.

A szintén kormánypárti Izvesztyija szerint viszont a lakosság jelentős része nem annyira személyes vonzódásból szavazott Gyurcsányra, hanem azért, mert az ellenzék vezére, Orbán Viktor számukra nem volt szimpatikus. Az Izvesztyija egyébként Orbán nacionalistának minősíti, akinek kormányzása alatt Magyarország összeveszett szomszédaival és majdnem a nullpontra vitte kapcsolatait Oroszországgal.

Az ellenzékinek számító Kommerszant Gyurcsányt a kormánypártok aduászának nevezi, és úgy véli, hogy a magyar ellenzéknek nem volt hozzá hasonló csillogó személyisége. A lap szerint a magyar eredmények megerősítik a Közép-Európában, de az egész kontinensen érezhető balratolódást. Minden moszkvai elemzés aláhúzta azt a tényt, hogy ezúttal először sikerült egy kormánynak dupláznia, és így, mint az Izvesztyija megjegyzi, ezúttal elmaradnak az ilyenkor szokásos cserék az államapparátusban, így a diplomaták között is.

Egy román lap szerint a határon túli magyarok csapásként élik meg a Fidesz vereségét

A romániai lapokban az árvíz elmosta a külpolitikai híreket, a magyar választásokról azonban megjelent néhány kommentár. Az ortodox húsvét miatt, csak keddtől megjelenő bukaresti lapok mindegyike megállapítja, hogy a magyarországi rendszerváltás óta először fordul elő, hogy a kormányzó koalíció hatalmon marad. Annak ellenére vezetheti tovább az országot a szocialista-liberális koalíció, hogy rossz a költségvetés helyzete, a 6,1 százalékos deficit nagyobb, mint bármelyik új európai uniós tagállamban és nagy az ország külföldi adóssága.

A Romania Libera azt írja Felelősségterhes győzelem című cikkében, hogy a régi-új kormányfőnek akarva akaratlanul komoly megszorító intézkedéseket kell bevezetnie. A Cotidinaul újság kommentátora a baloldal győzelmét a Fidesz kampányhibáinak tulajdonítja és annak, hogy „kolonizálni akarta a jobboldalt". A baloldal győzelméhez hozzájárult az is, hogy támogatottsága nőtt a fiatalok körében, akiket nem annyira a múlt, inkább a kevésbé konfliktusos jövő érdekel. Hasonló véleményt fogalmaz meg az Evenimentul Zilei kommentátora is, és úgy látja, hogy a Fidesz vereségét és várható politikai hanyatlását csapásként élik meg a határon túli magyarok, akik Orbán Viktortól feltétlen támogatást kaptak és összehasonlíthatatlanul kevesebbet Gyurcsány Ferenctől.

A bukaresti Új Magyar Szó vezércikkírója szerint a szocialista-liberális koalíció győzelme esélyt ad arra, hogy az ország és minden magyar felemelkedjen, és mintát szolgáltathat egy majdani romániai szocialista és liberális összefogáshoz, amelyben az RMDSZ jelentené a stabil és hatékony kormányzáshoz szükséges biztosítékot. A kolozsvári Krónika kommentátora a második rendszerváltás című cikkében úgy véli, hogy ezentúl kevésbé lesz meghatározó a politikában a '89-es rendszerváltás, a most kialakuló politikai versenyben Orbán Viktor megszűnik a baloldal réme lenni, csupán az újjáalakuló jobboldal egyik vezető politikusa lesz. És lassan az se lesz meghatározó, hogy a szocialisták vezetői az egykori KISZ vezető arcai voltak.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden zsák homok után számláznak

Az árvízi védekezés a becslések szerint 20 milliárd forintba is belekerülhet. A költségeket az állam… Tovább olvasom