Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Recept egy spórolós nyaraláshoz

Hozzávalók az olcsó nyaraláshoz: kalandvágy, és persze zsebpénz. Előkészületek: egy vagy több hónap robot valahol, és a szülők meggyőzése, hogy támogassák gyermekük világjáró-ambícióit.

Csak egy kis vállalkozó kedv szükséges
Először eldöntjük, kivel szeretnénk menni: romantikus egy hét a kedvessel, vagy inkább egy laza nyár a barátokkal? (Családi programot általában a közös kasszából finanszíroznak, így arra nincs gondja egy vékonypénztárcájú diáknak. Az igazi kihívás, ha a társaságban nincs egy „igazi felnőtt", aki gondolkodik mindenki helyett. Most csak erről beszélnék.) Szóval elővesszük a térképet, és a színes pacnik közül kiválasztjuk a legvonzóbb úti célt, amely lehet külföld vagy belföld, pénztárcától függően. Ha van egy ismerősnek valahol nyaralója, egyértelművé válhat a helyszín, és megspórolhatjuk a szállásköltséget. Ha vannak barátok, és van cél is, viszont nincs szállás, akkor jöhetnek szóba a (vad)kempingek, kulcsosházak. (Az apartmanok, nyaralók, panziók nem az olcsó nyár „kellékei".) A megkérdezettek közül volt, aki a vadkempinget választja idén, bár ez egyre kevésbé ajánlott, különösen természetvédelmi területeken, ahol sátrat verni drága „mulatság" is lehet.
A legolcsóbb a vadkemping, de legális kempingben megszállva is jól jövünk ki
A 20–25 éves korosztály szívesen választja a kempinget. Csak sátrat kell szerezni hozzá, és szükséges bizonyos elszántság. Egy éjszakára, egy főre 600–900 Ft a sátorhely ára. Ezért a pénzért használható a zuhanyzó, WC. Lakókocsi is bérelhető 700–1000 Ft körüli összegért, fejenként és lakókocsinként egy éjszakára. (Az interneten elérhető egy magyarországi szálláslehetőségeket rendszerező adatbázis www.copalmanach.hu címen.) Sátras rendezvény az EFOT (Egyetemisták, Főiskolások Országos Találkozója) vagy a Sziget Budapesten. Rengeteg speciális tábor van táncosoknak, sportolóknak, utazással, programokkal. Egyre többen keresik a kulcsosházakat, és többen gondolják úgy, hogy a használaton kívüli épületeket átalakítva egy kis bevételhez juttatják a családjukat és olcsó szálláshoz a fiatalokat. A www.kulcsoshaz.hu honlapon tájegységenként lehet válogatni a lehetőségek között, megtaláljuk a címet, a fenntartó elérhetőségét, árát (800–2000 Ft/fő/éj között mozog). Rendmániásoknak csak fokozott utánjárás mellett ajánljuk. Jó szervezőkészséggel, kellő odafigyeléssel olcsón, és civilizált körülmények között kaphatunk szállást.

Kalandvágyók megpróbálkozhatnak a vízitúrával
Ha van diákigazolványunk, az utazás kevesebbe kerül, ha nincs, már lehet számolgatni, hogy melyik éri meg jobban: öten egy autóban, ami kicsit szűkös, de a költségek megoszlanak, és oda megy, ahova szeretnénk; vagy a vonat. A megkérdezett fiatalok többsége az autót részesítené előnyben, amelyet azonban a „felmenők" nem szívesen adnak kölcsön – így marad a vonat. Környezet- és pénzkímélőbb „utazás" a komolyabb felkészültséget igénylő túra szárazon vagy vízen. Kenuval vagy kajakkal (1500 Ft-ért lehet bérelni naponta, a pontos ár a „csónak" méretétől függ), szárazföldön gyalog vagy biciklivel. Ha az ország másik végén szeretnénk biciklizni, érdemes figyelni a vonatra: ha nincs bicikliszállító kocsija, akkor csak 4-6 bicikli fér el, a többi az állomáson marad.

Ha van szállásunk, megszerveztük az utazást, gondoskodni kell a betevőről, spórolós nyaralásnál olcsó alapanyagokról, esetleg a szülők által becsomagolt hazairól, ami finom, és nem is kerül pénzbe – nekünk.

A főiskolások, egyetemisták egyben megegyeztek: a nyaralást barátokkal, esetleg kedvessel tervezik, a családját senki sem említette. Az utat ösztöndíjból, illetve munkából spórolt pénzből kívánják fedezni, a szülői hozzájárulás alatt általában az otthonról elvitt ételt és italt értik. Többen szeretnének külföldre menni, az úti cél és a költségek azonban igen eltérőek, van, aki három nappal és 15 ezer Ft-tal számol, míg más egy hétre 200 ezer Ft-ot is rászán – igaz, ő nem is tartja magát átlagos hallgatónak. Arra a kérdésre, hogy szerintük mennyi pénz kell minimum egy egyhetes, belföldi nyaraláshoz, igen különböző válaszokat adtak. Volt, aki megjegyezte, hogy a legeslegspórolósabb nyaralás az, ha mindenkit elküldünk otthonról, miután telepakolták a hűtőt, és meghívjuk a barátainkat. Ha a szállást vadkempingezéssel meg tudják oldani, és ennivalót otthonról visznek, akár 5000 Ft-ból is kijöhet az egy hét. 2000 Ft/fő/éj szállással és napi 3000 Ft-os étel-ital fogyasztással, utazással és szórakozással együtt 60-70 ezer Ft az összeg.
A hallgatók általában az interneten tájékozódnak, de nem ritka, hogy elindulnak és csak este derül ki, hol sikerül szállást találni. Ez rugalmasabb, és olcsóbb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdag kínálat a könyvünnepen

Kétszázegy magyarországi és határon túli kiadó újdonságai örvendeztetik meg mától június 16-ig a… Tovább olvasom