Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Reakciók a Reformszövetség javaslataira

A Reformszövetség szombati javaslatait az MDF támogatja, az SZDSZ szerint konszenzus kell.

A Reforszövetség javaslatai >>

Az MDF támogatja a Reformszövetség javaslatait

A Magyar Demokrata Fórum támogatja a Reformszövetség által bemutatott javaslatcsomagot, a testület válságkezelő terve ugyanis számos ponton megegyezik az általuk javasolt programmal -olvasható Dávid Ibolya közleményében. Az MDF elnöke szerint a tervezet erőssége abban rejlik, hogy nem egy közelgő választásig kínál túlélési lehetőséget, hanem hosszútávon. A jelenlegi helyzetben pedig éppen ilyen felelős hozzáállásra van szükség - fogalmaz a párt.

A Reformszövetség most ismertetett programjával az MDF-hez hasonló utat jár be, csupán az Országgyűlésen kívül teszi ezt - olvasható a közleményben. Dávid Ibolya szerint a kormányzat és a Fidesz azért utasította el azonnal és éles hangon a programot, mert ennek a két oldalnak a javaslatcsomag őszintesége fáj, ahogyan fájt az MDF őszintesége is október 18-án, a Nemzeti Csúcson. A tervezet erőssége azonban pontosan ez, hiszen rámutat az ország különösen súlyos és válságos helyzetére, s egyben megoldást is kínál rá. A program ereje abban rejlik, hogy nem június 7-ig lát, nem egy közelgő választásig nyújt túlélési lehetőséget, hanem hosszútávon - olvasható a közleményben. Az MDF szerint "ebben a helyzetben nem a tegnap hallott politikai nyilatkozatokra van szükség, hanem felelős hozzáállásra. Nem a választóktól kell félni, hanem éppen az egész ország jövője érdekében kell kiállni, és őszintén beszélni".

"Most itt a lehetőség, hogy az ellenzéki erők az üres retorikai elemeken túllépve közösen nyújtsanak megoldást, s együttes erővel kényszerítsék valódi lépésre a kormányzatot. Bízunk benne, hogy a parlamenti többséget alkotó ellenzék minden pártjában lesz elég erő és bátorság ehhez" -olvasható a közleményben. A következő négy és fél évben 1325 milliárd forintot spórolna az állami kiadásokon a Reformszövetség. A kiadáscsökkentés körülbelül felét a szociális területen érnék el: például elvennék a 13. havi nyugdíjat, az ellátást befagyasztanák. Az adócsökkentéssel is párosuló intézkedések azonban lehetővé tennék, hogy a legalacsonyabb jövedelműek helyzete ne romoljék - hangzott el a javaslatokat ismertető sajtótájékoztatón szombaton.

SZDSZ: politikai konszenzus kell a Reformszövetség programjához

Az SZDSZ jó kiindulópontnak tartja a Reformszövetség javaslatait, és arra kérik Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy ezek tükrében alakítsa át programját. Erről Fodor Gábor, a liberális párt elöke ír vasárnapi közleményében. A szabad demokraták Orbán Viktortól is azt kérik, hogy támogassa a kezdeményezést és a Fidesz érdemben vegyen részt az erről szóló parlamenti vitában.

A Reformszövetség programja alapjaiban jó irányba mutató, az ország problémáival őszintén szembenéző javaslat - fogalmaz közleményében Fodor Gábor. A liberális politikus szerint a Reformszövetség képes volt egy széles körű szakmai konszenzust teremteni a programhoz, most az egész politikai elit felelőssége, hogy sikerül-e a politikai konszenzust is megteremteni a javaslatokhoz. Az SZDSZ jó tárgyalási kiindulópontnak tartja a Reformszövetség javaslatait. Arra kérik Gyurcsány Ferencet, hogy ezek tükrében gondolja újra saját javaslatait, és késlekedés nélkül ennek szellemében alakítsa át programját.

A szabad demokraták Orbán Viktortól is azt kérik, hogy támogassa ezt a kezdeményezést, és a Fidesz érdemben vegyen részt az erről folyó parlamenti vitában. Fodor Gábor közleményében idézi Gyurcsány Ferenc mondatát, hogy "a Reformszövetség javaslatainak társadalmi hatása időnként dermesztő". A pártvezető úgy véli, hogy a kormányzat cselekvőképtelenségének társadalmi hatása lesz rémisztő. Az SZDSZ elnöke szerint a reformok ára mindig kisebb, mint a reformok halogatásáé.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. gjozsi88 2009. február 23. 15:22
  „tricse!
  Az államnak ezentúl van még számos kiadása is!
  MÁV,BKV, tömegközlekedés,oktatás,egészségügy!Munkanélküliek ellátása!Közel 1 millió közalkalmazott bére! Az állam kiadási oldalát ugyanugy terheli a forint gyengeség,tehát az import kényszer alatt álló termékek sokkal drágábbak!
  Az államnak kötelező feladatai az infrastruktura fejlesztése,autópályák építése,egyébb munkahely teremtő beruházások támogatása!Ezek mind mind pénzbe kerülnek!Lehet vitatkozni,hogy drágák,de ezeknek ha több idő is,de van megtérülési ideje,ellenben a Fidesz által beruházott milleniumi zászlóknak!
  Csak a BKV 5 évente 80 milliárd adósságot termel,mert európai nagyvárosok közül legszinvonalasabb,igy legdrágább szolgáltatást nyujtja!
  Oktatás: Képzelje el,hogy ismerősöm a közelmultban végzett szoc ped főiskolát! Az adott diplomaosztón 400 levelezős diplomát adtak ki,ebből 2-en dolgoznak szociális területen!Ha 1 millióba számolom az 1 diplomát,akkor megállapítható,hogy 200 millióért képeztünk egy szociális munkást..!
  Javaslom,hogy az országgyülés honlapján keresse meg a költségvetést és tanulmányozza!”
 • 21. tricse 2009. február 23. 14:55
  „Köszi,értem én,de nem csak ezek voltak a bevételek hiszen voltak itt ingatlaneladások,cégeladások,csak a Szerencsejáték Rt-ből származó bevételek nem is beszélve a milliárd eurónyi kölcsönökről amik befolytak---ezt még légyszi világosítsd meg nekem hova tűntek el!
  Amúgy köszi a hozzám való türelmedet,remélem mások is olvassák és okosodnak belőle!:)”
 • 20. gjozsi88 2009. február 23. 13:07
  „tricse!
  Csak néhány adalék:Az államnak fizetünk 3 millióan TB járulékot,nyugdijjárulékot,havi átlag 150 ezerből,a mi kb 15%-unk,amit a munkáltató kb megdupláz,az összesen 2500 milliárd!(Ebből most már ,ha jól tudom8% magán nyugdijpénztárba megy ezt le kellene vonni a 2500 milliárdból!) Ennyi azaz 2500 milliárd az egy évi nyugdij,amit az államnak ki kell fizetnie!Mi maradt az egészségügyre,ha még azt is figyelembe veszem,hogy a közel 3millióból kb 1 millió közalkalmazott,akinek az egész jövedelme a költségvetés kiadási oldalát terheli!
  Tudod az a baj,hogy 1,8 -2 millióan nem tudunk eltartani 8 milliót,úgy,hogy ez a nyolc millió semmiről nem hajlandó lemondani!(13.havi közalkalmazotti bér nyugdij 80 ezer felett,szoc segélyek,ingyen utazás...)
  Az államnak az igazságosabb elosztás érdekében(a 14 ezer milliárdos költségvetés bevételi oldalát elő kell teremtenie) nem csak jövedelem ,hanem fogyasztási adókra is szüksége van,ezek a fogyasztásra fordítható jövedelmek csökkenésével(itt jönnek a hitelek) jelentősen csökkennek! A szükséges pénzt két módon lehet előteremteni:1.Csökkentjük az állami kiadásokat( minden 4ft-ból 3ft bérjellegü,1 ft dologi kiadás,mentők,rendőrség,tűzoltók iskolák,önkormányzatok,egészségügy...! Ez esetben azt is figyelembe kellene venni,hogy a fogyasztási adók maguktól cskkennek,hogy ez a csökkenés lassuljon ezért a munkát tehelő adókat kell csökkenteni,a vásárlóérték miatt!Itt tudni kell,hogy a törlesztőrészletek a lakosság jövedelmének 50-70%-át előre elköltötte!A rezsi kifizetése után maradó pár forintot kell növelni,hogy tudjon venni valamit!
  2.Tovább növeljük az adókat!Ez utobbi lehetetlen!
  Az adó csökkentés,csak még drasztikusabb kiadás csökkentéssel kompenzálható!”
 • 19. tricse 2009. február 23. 11:46
  „az előző hír második oldalra kerülése miatt bemásolom ide :)
  25. hozzászólás tricse 2009.02.23. 08:33

  "Eddig az volt a baj,hogy több pénzt kellett beszedni,mert a most megszorításra javasolt kiadásokat fedezni kellett,ha ezekre kevesebbet kell kifizetni,akkor kevesebbet kell beszedni!"

  Nem vagyok egy matekzseni és csak szőrmentén olvasgattam évek során a politikát érintő cikkeket,de ennyiből is világos volt számomra,hogy a bevétel a rendszerváltás óta óriási volt és ha csak arra költötték volna amit most meg akarnak szorítani akkor itt kánaán lenne,de frankón és már régen kevesebbet kellene beszedni! Pl. amit Te ismételgetsz folyton,hogy az emberek eszetlenül vásárolgattak hitelre,sokszor felesleges és nélkülözhető dolgokat ezzel eladósodva ezer évre---hát de könyörgöm a politikusok ugyanezt csinálták csak nagyban,nem egy család max.5 tagját ellehetetlenítve,hanem többmillió embert!
  Vagy megint én vagyok a hüle?:)”
 • 18. TancsKaszabell 2009. február 23. 10:57
  „Megint a szokásos "legkézenfekvőbb" megoldás körvonalazódik,kis hazánkban.
  Nevezetesen az ország problémáit azok terhére kell "orvosolni"akik a legszegényebbek,a legalacsonyabb jövedelműek,a nyugdíjasok,de hát ők vannak legtöbben? Igen mi vagyunk legtöbben,nekünk nincs hatásos érdekképviseletünk,nincsenek bankbetéteink,nem igen van módunk szóvá tenni panaszainkat,különben is ki hallja meg manapság a szelíd kérlelő szót?
  A legszegényebbek rovására,akik ezért még szegényebbek lesznek.Bizony!!
  A többi,az ország népességének kevésbé,vagy egyáltalán ,nem szegényebb rétege, -akik szerintem az ország számára meg nem engedhető színvonalon élnek-, mit vajon tesz az országért?Miről hajlandó lemondani ebben a helyzetben?
  Semmiről sem hajlandó lemondani!! Ha valaki erre példát mond ebben az "össznépi" közgazdászok által összeállított javaslatból,annak ezt megköszönöm.
  Hogy miről mondhatnának le?Nem sorolom fel az ötleteimet.Nyugodtabb lennék,ha csak odáig jutnának el,hogy nem veszik igénybe azokat a társadalmi juttatásokat amiket bizony nem rájuk találtak ki,hanem azoknak akik ezeket a javakat képtelenek megszerezni,sokféle okból.
  Sokféle okból.
  Igen ,mégis csak kéne néhány példa,az állami kompetenciájú szférából.
  -Mindenféle prémium kifizetés letiltása ,a helyzet javulásáig!
  -Veszteséges gazdasági szervezetekben a vezetői fizetési szintek csökkentése.Pozítív eredmény esetén emelése!
  -A 13.-havi juttatások letiltása!Mindenféle automatizmus megszüntetése!
  ..............Aztán a banki tevékenység rendezése,tevékenységük finoman szólva ...
  EZT A RÉSZT ÖNKÉNT MODERÁLTAM...... !
  ..............Aztán az országgyűlés tagjainak felszólítása az adózási kötelezettségeik betartására................talán akkor növekedne a közmegítélésük,ami manapság soha nem látott szintre romlott le,a mohóságuk,gátlástalanságuk a "példamutatásuk" miatt!
  Atöbbi gazdálkodó szervezet képes az "öngyógyulásra"nekünk csak a játékszabályokat kell kialakítani a számukra,lehetőleg úgy ,hogy ne veszítsék el a játékkedvüket,
  Egyébként!
  A javaslatok jók és célratörőek,minden bizonnyal,-van rá példa bőven-,sikeresek lesznek,persze ha időben alkalmazzák!Egyre nagyobb a késedelmünk!
  Viszont finoman szólva,hiányos,nem számíthat az egyetértésünkre, mivel "BECSTELEN" támadás a védtelenek ellen!”
 • 17. gjozsi88 2009. február 23. 07:39
  „tricse!
  A munkáltatói járulék csökkentés az értékhez kötött,%-ban kifejezett érték!A javaslattevő a rendelkezésére állló adatok alapján azt javasolja,hogy ennek a mértékét csökkenteni kell,mert azok fizetnek nagy pénzt be akik többet tudnak termelni,tehát azokat bénitjuk elvonással akik még a növekedést tudnak mutatni!Ezért javasolják az egy összegü befizetést emelik,hogy azok is vállaljanak terheket,akik eddig külömböző technikákkal nem mutattak ki megfelelő árbevételeket,minimálbérre jelentették be az embereket!(Megpróbáltam egyszerűen,de nem teljesen pontosan) A kormány törekvése,hogy a munkának legyen értéke,vásárlóereje növekedjen és azok is vállaljanak több terhet akik eddig nem vagy alig tették!Ezért kell a munkát terhelő költséget csökkenteni, a szja-t csökkenteni, és a fogyasztási tipusu adókat emelni!Az áfa emelés mértéke,feltehetően, a túltermelés miatt nem egy az egyben fog áremelkedést eredményezni!A költségvetés bevételi oldalának a kiadásokhoz kell igazodnia!
  A kiadási oldal a megszorítások nélkül finanszirozhatatlan lesz,ha az adókat nem csökkentjük a termelő szféra versenypoziciója romlik, nem lesz képes megélhetést biztosítani SENKINEK!”
 • 16. gjozsi88 2009. február 23. 07:07
  „nocomment41!Még mindig nem sikerült semmit összeszedned,hogy mi jön a kormány váltás után?”
 • 15. tricse 2009. február 22. 23:01
  „"A munkáltatói járulékcsökkentés ellentételezéseként a program 2010-tol ajánlja a tételes egészségügyi hozzájárulás emelését a jelenlegi 1950-rol 5000 forintra, a 20 százalékos általános forgalmi adót pedig átmeneti jelleggel 24 százalékra növelnék."

  ezt most olvastam a reformszövetségtől---ez mi lefordítva butuslibusra?”
 • 14. nocomment41 2009. február 22. 20:35
  „"Mégis feloszlatják a parlamentet? Az SZDSZ lebegtet
  Holnap tárgyal a parlament önmaga feloszlatásáról. A SZDSZ lebegtet: csak hétfő délelőtt döntenek"
  Az MDF-nél azt mondták: nem zárkóznak el a FIDESZ javaslatától, hiszen korábban maguk is kezdeményezték a parlament feloszlatását. Az MSZP már korábban jelezte, hogy nem támogatja a feloszlatásról szóló indítványt. Nyakó István szóvivő szerint a gazdasági válság mellett egyetlen józan politikai erőnek sem lehet érdeke, hogy egy politikai válságot is előidézzen.

  Az SZDSZ frakció, akik korábban szintén elutasították a javaslatot, megváltoztathatja álláspontját. A liberálisok hétfőn újra egyeztetnek arról, hogy miként voksoljanak.

  ,,Holnap fog az SZDSZ frakció erről tárgyalni a napirenden lévő feloszlatási dolgokról. Azt szeretnénk, ha a lehető leggyorsabban kapna választ ez a krízis a kormánytól és cselekvőképes kormánya lenne az országnak. Ez élvez nálunk prioritást." - mondta Gulyás József szdsz-es országgyűlési képviselő.
  http://atv.hu/hircentrum/2009_feb_megis_feloszlatjak_a_parlamentet___az_szdsz_lebegtet___video.html”
 • 13. gjozsi88 2009. február 22. 18:47
  „zsiros!
  Még a 13.havi közalkalmazotti bért sem akarod elvenni! Most mégis bezáratnád a hivatalokat? Elvennéd a teljes bért a közalkalmazottak egyrészétől?”
 • 12. zsiros 2009. február 22. 18:36
  „Az összes kormánytag(rokonait is beleértve)vagyonát zárolni,árverezni.Hivatalokat minimalizálni,vízfejet megszüntetni.Ez csak az eleje lenne.”
 • 11. Komissar 2009. február 22. 16:05
  „ez a jó? ember mindig arról hantáz, amit a nép hallani akar. (14. havi nyugdíj, a tavalyi népszavazás.)
  viszont 19 éve késlekedik a reform, ami a cocializmust végleg megszüntetné.
  ebből a késésből ez is 4 évet vett ki.
  nem tudom mitől lenne hiteles, mikor elszalasztotta legnagyobb lehetőségét 2006 őszén? csak akkor neki kellett volna a "reformszövetséghez" hasonló megszorítást véghezvinni. ekkor is bebizonyította, hogy számára csak a hatalom fontos.
  nagyon sok a megvezethető világtalan, így 2010-ben újra koronázás lesz. magyarország bánatára.”
 • 10. gjozsi88 2009. február 22. 13:55
  „Komissar!
  Akkor ezt miért nem most mondja!?
  Miért csak populista igérgetéseit halljuk?Miért Ő az egyik legnépszerübb politikus?Mitől hiteles???”
 • 9. Komissar 2009. február 22. 13:45
  „gjozsi88 2009.02.22. 11:31
  orbán minielnök első felszólalása:
  további megszorításokra van szükség, mert elődöm elqrta, nem kicsit, nagyon.
  éppen ezért nem ígérhetek 14. havi nyugdíjat, a családi pótlék emelését újabb 4 évre elvonom.”
 • 8. gjozsi88 2009. február 22. 11:31
  „nocomment41! Feloszlott a parlament, előrehozott választás,nyert a Fidesz,Orbán Viktor a miniszterelnök...!Ide légy szíves egy olyan programot gépelni,ollózni,ami a helyzet megoldását tartalmazza,számokkal,adatokkal hatástanulmányokkal együtt!!!”
 • 7. gjozsi88 2009. február 22. 11:28
  „49!
  A 3 millió feletti éves jövedelmeket 38%-os adó súlytja,az alattiakat 18%!Ez szerintem külömbség! Ebben a rétegben tartoznak a reálszféra dolgozói,akik eddig döntően finanszirozták az államot!A 3 millió felettiektől többet elvenni,további vásárlóérték csökkenéssel,ami a gazdaság további csökkenésével jár!
  Az állami szférában szerették volna,mert csak ez a kormány kompetenciája és nem hoz pénzt,csak visz,legalább a 13.havit elvenni,nem engedtük,egyetértünk a Fidesszel,a szakszervezetek sztrájkjával!
  Hangsúlyozom,hogy a kormány megszorító csomagja,mely szükséges rossz,messze nem éri el a Reform Bizottság által javasolt elvonásokat,mégis brutálisnak nevezzük! A Fidesz javaslata teljesen a másik oldalon van! Azt látjuk,hogy mit nem szeretnénk,ha elvennének,de azt is jó lenne megmondani,hogy mit tegyünk helyette,mert azt csak a kormánytól és most a Reform Bizottságtól hallottuk! A nem a kettő közt lévő Fidesz javaslatokat nem ismerjük!Azt látjuk,hogy a nemzet megmentője,Orbán Viktor azért lobbizik,hogy az unió adjon közép-kelet európának még pénzt,amit a pazarló rendszereink átalakításáig nem fogunk megkapni,csak komfrontálódunk azokkal akik az országot finanszirozzák!”
 • 6. nocomment41 2009. február 22. 11:13
  „"Két előterjesztést vitatnak meg az Országgyűlés feloszlásáról
  Az Országgyűlés feloszlásáról szóló népi kezdeményezésről, valamint az ugyanezt javasló ellenzéki indítványról dönt jövő heti kétnapos ülésén a parlament. A Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány azt kezdeményezte, hogy "a 2006-ban alakult Országgyűlés kimondja a feloszlását."
  "Navracsics Tibor (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) országgyűlési határozati javaslata március 8-i hatállyal oszlatná fel a parlamentet, mivel szerintük Magyarország alapvető érdeke, hogy mielőbb hiteles, az egész társadalom valós legitimációjával bíró és számon kérhető Országgyűlés és kormány irányítsa az országot."
  http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1159377”
 • 5. 49. 2009. február 22. 11:07
  „Én csak a 3 millió feletti éves keresettel rendelkezők megszorítását hiányolom.
  Ők milyen elvonásban részesülnek?
  A fizetésük 10-50%-át kapják?
  Mert az általuk javasolt megszorítás, csak a legalacsonyabb jövedelműekre és a nyugdíjasokra vonatkozik. Az, hogy megvonják a 13. havi bért és nyugdíjat, még érthető, de a nyugdíjak befagyasztása kicsit erős, akkor tartanám reálisnak, ha a havi 1 millió értékhatár felettieknél az egész havi juttatást megvonnák, ők már tudtak tartalékot képezni, de havi 100e Ft-os fizetésből és nyugdíjból élőknek ez valahogy nagyon nehéz, vagy lehetetlen.
  Az országban a veszteséges állami vállalatok vezetőit elbocsátáskor még meg is jutalmazzák több millióval/milliárddal, hogy az őt követőnek is kedvet csináljanak az adósság tovább fokozására.
  Nem hinném, hogy az országot csak a legszegényebb rétegnek a még szegényebbé tételével lehetne megmenteni.
  A Reformszövetség tagjai, azzal, hogy kidolgozták a nép sanyargatásának a legrémesebb módszerét, álljanak elő a saját maguk megszorításával is. Éljenek ők is abból a jövedelemből, amit oly nagyon sajnálnak.”
 • 4. gjozsi88 2009. február 22. 10:56
  „nocomment41!
  A Reform bizottság javaslatai,a kormányénál nagyobb megszorításokat tartalmaznak! Ez még távolabb van a Fidesz elképzelésétől!!!”
 • 3. miracle 2009. február 22. 10:55
  „A fidesz szerint 14. is járna...
  A parlament feloszlatása és egy fidesz-királyság ugyanúgy semmire nem lenne jó.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét sérült egy frontális ütközés után

Két ember súlyosan, öt pedig könnyebben megsérült abban a balesetben, amely vasárnapra virradóra… Tovább olvasom