Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Ray (Ray)

Életrajzi film egy zenészről, akit Ray Charles-nak hívtak. A huszadik századi popkultúra egyik legnagyobb alakjáról, aki pályája során 12 Grammy-díjat kapott, 75 albumot adott ki, s 76 toplistás dalt szerzett, Taylor Hackford készített nagyszabású játékfilmet.
rendező: Taylor Hackford

forgatókönyvíró: James L. White, Taylor Hackford
operatőr: Pawel Edelman
zene: Craig Armstrong, Ray Charles
producer: Howard Baldwin, Karen Elise Baldwin, Stuart Benjamin, Taylor Hackford, Ray Robinson Charles Jr.
vágó: Paul Hirsch

szereplő(k):
Jamie Foxx (Ray Charles)
Kerry Washington (Della Charles)
Regina King (Margie Hendrix)
Patrick Bauchau (Dr. Hacker)
Warwick Davis (Oberon)
Clifton Powell ( Jeff Brown)
Aunjanue Ellis (Mary Ann Fisher)
Harry J. Lennix (Joe Adams)
Terrence Dashon Howard (Gossie McKee)
Larenz Tate (Quincy Jones)

A film sztorija

Ray, a vak, fekete kamasz bátran felszáll a floridai buszra egyedül, és átszeli az Államokat, hogy az éppen nyüzsgő seattle-i dzsesszéletben pallérozza zenei tudását. Kezdetben sokat kell küszködnie azért, hogy tisztességesen bánjanak vele és meglelje saját útját. Majd felfedezi őt az Atlantic Records lemezcég, üstökösként tör be a zenei életbe, és hírnévre tesz szert világszerte. Eközben azonban bepillantást nyerünk a sztár életének sötét oldalába is: tanúi leszünk küzdelmének a kábítószerrel és a viharos szerelmi ügyekkel. Ám ez a lebilincselő és megrendítő utazás nem csupán előre vezet, hanem vissza Ray gyermekkorába is. Mert miközben nemzedékének egyik legnagyobb legendájává válik, fel kell dolgoznia magában ötéves kori élményeit is - amikor az öccse meghalt, ő pedig elvesztette látását. Ez az időszak kitörölhetetlen nyomot hagyott Ray életében, érzéseiben és halhatatlan zenéjében.

A Ray a szegregált délről érkező, szegény sorsú, vak színes bőrű kisfiú története, aki a társadalmi és művészi korlátokat ledöntve átírta az amerikai zene történetét. Aki viszontagságait, fájdalmát és személyes útvesztőit olyan hatásosan fogta egybe művészetében, akár a sokféle zenei irányzatot - a dzsesszt, a Rhythm & Bluest, a rock and rollt, a gospelt, a Country & Westernt; akinek teljesen egyedi látásmódja volt, és aki a zenehallgatás új módjaira tanította meg a világot. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - stej

"Azok számára - s nyilván nem kevesen vannak ilyenek - aki kívülről fújják a mester életrajzát, Hackford filmje nem több profi módon
kivitelezett bálványimádásnál. Megtudhatjuk belőle a fontosabb lemezszerződések részleteit, a polgárjogi aktivista harcának alakulását, a drogelvonón történteket és a koncertpódiumokon aratott diadalokat. Látjuk a nagy embert, de nem érezzük. Jamie Foxx úgy nyeri meg - egyébként meggyőző játékával - a Ray Charles-hasonmásversenyt, hogy a jellegzetes mozdulatok lekopírozásán túl nem visz közelebb a figurához. Panaszkodni azonban nincs okunk, a show ugyanis önmagáért beszél. Ebben a moziban Ray Charles-ról a slágerei mondanak a legtöbbet: amikor csak felhangzik valamelyik, nincs mese, megindulnak a lábak széksorok között."
A teljes cikk

mozinet.hu - SzB

"A történet precíz felépítése ellenére a Rayből hiányzik az az egyedi hangvétel, ami igazán érdekfeszítővé és maradandóvá tudná varázsolni a filmet. Hackford hiába mutatja be főhőse lelki vívódását, ha közönségét képtelen igazán megérinteni. A helyzeten nem javítanak a gyerekkori visszaemlékezések borzasztóan túlstilizált képi megoldásai, melyek a legváratlanabb pillanatokban, visszaemlékezések és drogos víziók formájában kerítik hatalmába a virtuóz művészt.

Ami mégis az átlag fölé emeli a filmet, az nem más, mint természetesen a fantasztikus zene és a címszerepet alakító Jamie Foxx."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öltözzünk pirosba!

Az örök divatszín, amely minden öltözéket,  s minden ruhaanyagot vérpezsdítővé tud varázsolni, akár önmagában, akár más színekkel kombinálva. A piros élettel teli, ragyogó, kihívó, szexis. Feltűnő, merész, határozott, rajongójának energiája, ereje kimeríthetetlennek tűnik. A piros emeli a test hőmérsékletét és ösztönzi a vérkeringést is. Tovább olvasom