Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Rattan: a természet közelsége

Természetes szépsége folytán a rattan és fonott bútor évszázadok óta divatos. A hagyományos bútoranyagoktól eltérően a rattan változatos formára és méretre alakítható, és jól házasítható mindenfajta textillel.

A rattanbútor olyan változatos, mint maga a természet, ezért befogadja a hagyományos vagy modern, sőt eklektikus vagy akár szimplicista stílusokat is. Megfelelő választással elérhető a harmonikus lakásenteriőr. Jellemző sajátossága, hogy a kárpitozott bútorokkal szemben a bútor vázat soha sem takarja el a kárpit, a keret szépsége mindig érvényesűl. A keret stílusának megfelelő textilválasztás fokozza az esztétikus összhatást. A rattanbútor tartóssága és értéke döntően a vázkerettől függ, ezért célszerü azt vásárlást megelőzően alaposan megvizsgálni. A rattanbútor készítés művészete a szilárdság, a kényelem és a tetszetőség együttes megvalósításában rejlik.

Mi a rattan?

A rattan őserdőben növő tömör liánszerű kúszónövény. Hosszanti irányú párhuzamos szálszerkezete, eltérően a keresztirányú szálszerkezetű egyéb faanyagokétól, rendkivül szilárdá, ugyanakkor hajlíthatóvá teszi úgy, hogy nem veszít eredeti szilárdságából.

Gyakorlatilag a rattan egy, a talajból kinövő gyökér, amely a napfényt keresve, tüskés leveleivel megkapaszkodva felfelé tör az őserdei bokrok és fák lombozatában, elérve akár 50-100 méter hosszúságot is. A dzsungelben, a fáradságos és veszélyes munkával járó kitermelést követi a darabolás, egyengetés, tisztítás és szárítás. A gőzölés hatására meglágyult rattandarabokat ezt követően kézzel vagy sablonban a megfelelő formára hajlítják. A gyenge

minőségű bútorok készítésénél alkalmazott szegeléssel és háncskötözéssel szemben, a minőségi rattan bútorok gyártásánál rozsdementes acélcsavarokkal, ragasztásal és dugózással történik a gondossan méretre vágott és formázott elemek egymáshoz rögzítése dekorativ, időtálló bőrkötéssel. Természetesen sokféle fajta és minőségű rattan létezik. Gyártóink csak "A" osztályú Sulawesi szigetéről származó rattan alapanyagot használnak.

További előnye a rattanbútornak, hogy a környezetet kiméli, mert a levágott rattan a gyökérről megújulva tíz-tizenkét év múlva újra aratható.

A fonat a rattan szálak néhány milliméter átmérőjű hasítéka. A keményebb sűrűbb szerkezetű rattanból készülnek a bútor fonatok, míg a lágyabb, lazább szerkezetű rattan fonatokból kosarakat, háztartási tartóeszközöket készítenek.

A bamboo vagy másnéven bambusz törzse, a tömör rattanétól eltérően üreges, ezért nem hajlítható. A rattan külső hasítékából általában thonet és rattan széküléseket és háttámlákat készítenek.

Fontos részletek, amelyekre a rattan és fonott bútorok vásárlásakor ügyelni kell: 

Anyagsűrűség

Legjobb minőségű az "A" osztályú rattan, amely nehezebb, tömörebb, szilárdabb, mint a gyenge minőségű anyag.

Elszíneződés

A rattan anyagon, a fákhoz hasonlóan, természetes "hibák" lehetnek, mindazonáltal a sötét foltok és szürkés elszineződések gyengeminőségű rattanra utalnak. Néha fehérítő szereket használnak a színek kiegyenlítésére, amely azonban meggyengíti az anyagot.

Átmérő

A funkciónak megfelelő átmérőjű anyagot kell használni. A kerethez vastagabbat, a decorativ részletekhez vékonyabbat. A Kudos Rattan gyártói csak az előzőkben meghatározott feltételeknek megfelelő "A" osztályú rattan anyagot használnak, amely a különböző kezelési eljárásokkal egyűtt biztosítja az elsőosztályú minőséget.

Konstrukció

A rattan keret megfelelő szilárdságát erősítik a jól elhelyezett és finoman megmunkált dekorativ elemek. Csak a helytelen méretű anyagválasztás és a rossz illesztés teszi az egyébként légies és hihetetlenűl szilárd rattanbútort ingataggá és recsegővé.
Az illesztések pontos formára marása és csavararozása elengedheteten.

Egyes nagy terhelésnek kitett részeket, mint az étkezőasztalok súlyos csiszolt üveglapot tartó lábazata, gyártóink belső láthatatlan acélvázzal is megerősítenek.

A bútorok tartósságát többek között meghatározza az alkalmazott fonatsűrűség is. A gondos, ugyan több anyagot használó sűrűszövés, szemben a kevesebb agyagot használó laza szövéssel, a bútor szilárdságát és tartósságát növeli.

A kötés

Bár a kötés szerepe elsősorban esztétikai, célja a látható illesztések takarása. Az általunk használt bőrkötés időtállósága kontinentális éghajlatunkon fontos. A hagyomágyos háncskötések kiszáradnak, eltöredeznek és lefoszlanak.

Felületkezelés

A felület finom kidolgozása rendkivül kézimunkaigényes, aprólékos feladat. A gyengén kidolgozott felület egyenetlen, rücskös, karcos, durva tapintású, gyakran a rossz minőségű rattan miatt is. A pácolást akrillal történő lakozás követi, amely kemény, selymes tapíntású felületet képez.

A párnázat minősége

A párnázatnak kettős szerepe van. Esztétikailag szép legyen, ugyanakkor a kényelmet is szolgálja. A nem megfelelő sűrűségü anyag vagy törmelékszivacs használata eselén a párnákat egy időután "kiülik", azok fészkessé és kényelmetlenné, majd használhatatlanná válnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősít a Rába az orosz piacon

Stratégiai együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Moszkvában Alekszandr Juskevics, a… Tovább olvasom