Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Ratifikálták az európai alkotmányt Finnországban

Befejeződött az európai alkotmány ratifikálása Finnországban: miután a törvényhozók két nappal korábban nagy többséggel elfogadták, Tarja Halonen finn elnök is ellátta kézjegyével az okmányt.
Finnország - az Európai Unió soros elnöke - a 16. állam, amely elfogadta az Európai Unió hányatott sorsú alkotmányát. Mivel a francia és a holland választók tavaly népszavazásokon nemet mondtak rá, a finn elfogadásnak csak jelképes a jelentősége, hiszen mind a 25 EU-tagállamnak jóvá kellene hagynia ahhoz, hogy életbe lépjen.

Finnországban nem rendeztek róla népszavazást, de valószínűleg "átment" volna egy referendumon is, hiszen - közvélemény-kutatások eredményei szerint - a finn lakosság nagy része támogatja. Finnország EU-elnöksége alatt a finn diplomácia nagy erőfeszítéseket tett a halódó alkotmány felélesztése érdekében. Finn illetékesek nem hivatalos megbeszéléseket folytattak erről a többi 24 tagállam képviselőivel. Matti Vanhanen finn kormányfő az EU december 14-15-i brüsszeli csúcstalálkozóján kíván beszámolni az erőfeszítések eredményeiről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázadás a beteges nőkép ellen

Soma Mamagésa új oldaláról mutatkozik meg: a reklámfilmekben és a kifutókon látható idealizált… Tovább olvasom