Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Rákszimatoló kutyák

A kutyák képesek a lehelet alapján felismerni az emberek szervezetében lappangó rosszindulatú daganatot, méghozzá igen korai stádiumban – állítják amerikai és lengyel tudósok.
Fotó: MTI
Ez a felismerés annál is fontosabb, mert például a tüdőrák a legalattomosabb és legagresszívabb karcinómák közé tartozik. Korai felismerése klinikai módszerekkel ma is megoldatlan; mire a tünetek jelentkeznek, és a panaszos orvoshoz fordul, többnyire már késő. Jól jellemzi a helyzetet a túlélési arány: az utóbbi 20 év alatt ezt 7,4-ről alig 8,6 hónapra sikerült növelni. Öt évvel a diagnózis felállítása után a tüdőrákos betegeknek már csak húsz százaléka van életben.

A korai felismeréshez nyújthatnak hatékony segítséget a kutyák, amint azt kaliforniai és lengyel kutatók klinikai tanulmánya mutatja. Kísérleteik során bebizonyosodott, hogy az ebek nagy találati pontossággal választják ki szimatukkal a tüdő- és mellrákban szenvedő betegeket – írta a Der Spiegel. Az ebek a vizsgálat előtt semmiféle különleges kiképzést nem kaptak. A három hetes felkészülés alatt csupán azt kellett megtanulniuk, hogy feküdjenek le az olyan műanyag hengerek előtt, amelyekbe előzőleg rákbetegek leheltek bele. Az egészséges személyek leheletét tartalmazó hengereket viszont csak megszagolniuk kellett, majd utána továbbmehettek a következő hengerhez.

A jelöletlen hengereket mindkét végükön lezárták; sem a kutyák kiképzői, sem a tudósok nem tudták előre, mely hengerek tartalmazták rákos betegek leheletét. A kutyák több mint 12 ezer leheletmintát szimatoltak meg, és 90 százalékos pontossággal ismerték fel közöttük a betegek „szagát". Olyan személyek esetében is fekve maradtak a henger előtt, akiknek orvosa még csak korai stádiumban lévő karcinómát diagnosztizált előzőleg.

Hogy mit is éreznek ilyenkor a kutyák, azt a tudósok egyelőre csak találgatják. Feltételezik, hogy a daganatos sejtekből más jellegű anyagcseretermékek szabadulnak fel, mint az egészségesekből – és ezt képesek a kutyák rendkívül érzékeny szaglásukkal felismerni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekvő forgalom a szállodákban

Egyre több magyar kel útra, hogy hétvégéjét valamilyen szálláshelyen töltse. A belföldi turizmus… Tovább olvasom