Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Rákkeltő élelmiszer-színezék a kolbászban

A legújabb kutatások szerint rákkeltő lehet a kolbászokhoz és vagdalthúsokhoz felhasznált vörös színezék. A Vörös 2G vagy E 128 jelzéssel feltüntetett anyag hatásait állatkísérletek igazolják. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalnak nincs tudomása arról, hogy a hazai gyártók használnának ilyen színezéket.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) illetékesei szerint a kifogásolt élelmiszerszínezék a szervezetbe jutva olyan anyaggá - anilinná - alakul, amelyről az eddigi kísérletek alapján feltételezik, hogy rákkeltő. A szakemberek álláspontja szerint az E 128 fogyasztása ezért élelmiszerbiztonsági aggályokat vet fel - olvasható a Magyar Élelmiszer-bizotnsági Hivatal közleményében.

A kérdéses színezéket a hivatalos előírások szerint csak olyan kolbászokhoz használhatják, amelyek legalább 6 százalékban gabonát tartalmaznak. Hamburgerhúsnál legalább 4 százalékos zöldség és/vagy gabonatartalom esetén engedélyezik, és mindkét esetben csak kilogrammonként legfeljebb 20 milligrammot.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az E 128-at tartalmazó élelmiszerek tartós fogyasztása nem jelenti feltétlenül azt, hogy a fogyasztónál rákos daganat alakul ki. Ezt a folyamatot több olyan tényező befolyásolja ugyanis, mint a genetikai adottságok vagy a dohányzás. A rákos megbetegedésre való hajlamot azonban csökkenti, ha kevesebbet fogyasztanak az E128-ból és a hasonló káros anyagokból.

Forrás: Független hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 07.11.

Tovább olvasom