Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Rákgyógyszerek: célegyenesben az onkológiai rendelet

Még ezen a héten megjelenhet a nagy értékű rákgyógyszerek felhasználását szabályozó rendelet.
Még ezen a héten megjelenhet a nagy értékű rákgyógyszerek felhasználását szabályozó rendelet, amelynek első változata a múlt év végén nagy visszhangot váltott ki – írja a csütörtöki Magyar Hírlap a Medicalonline.hu egészségügyi portálra hivatkozva.

A lap ismerteti: az eredeti tervezetben mindenki megkaphatta volna a szert a betegség felfedezése után, akinél a tudomány jelenlegi álláspontja szerint hatásos lehet. Ennek feltétele volt azonban, hogy legyen kilátás a tumor műtéti eltávolítására, tehát minden végstádiumú beteg kiszorult volna a kezelésből.

A legújabb rendelettervezet szerint azonban több helyről kihúzták, hogy ha két egymást követő képalkotó diagnosztikai kontroll során komplett klinikai "tünetmentes állapot" igazolódik, a kezelést fel kell függeszteni. Emellett sok esetben a szereket nemcsak első vonalbeli, hanem másod- és harmadvonalú kezelésnél is adni lehetne majd.

A portál szerint a dokumentum több pontjából is eltűnt az a feltétel, hogy operálhatóvá váljon a beteg. A tervezet legfontosabb újdonsága azonban megmaradt: az OEP csak a harmadik és csupán hatásos kezelés esetén vehetné át a finanszírozást a gyártótól. Ennek hatására a készítményhez az eredetileg tervezettnél több beteg férne hozzá, ám mindazok, akiknek időközben nőtt a daganatuk, kiesnek a kezelésből. Ha viszont jól reagálnak majd a modern szerekre, a biztosító "átveszi" őket, s mindaddig finanszírozza a gyógyításukat, amíg az hatásos vagy szükséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntektől változik a büntető és a szabálysértési kódex

Február 1-jével számos ponton kissé változik a büntető törvénykönyv (Btk.) és a szabálysértésekről… Tovább olvasom