Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 14°C Még több cikk.

Rák: évről évre mohácsi vész

A rák elleni kutatásairól világszerte ismert Molnár József, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora is segítette a Rákközelben című kötet megjelenését. A könyv megdöbbentő tényeket ismertetve igyekszik fölhívni a figyelmet erre a mindenkit fenyegető betegségcsoportra.
A daganatos betegségek évente egy-egy mohácsi vészt jelentenek. 1526-ban Mohácsnál a törökkel vívott csatában elpusztult a huszonhétezer főnyi magyar sereg többsége, s 1980-ban a KHS adatai szerint több mint huszonhétezer ember halt meg Magyarországon rákban. Azóta ez évről évre megismétlődik, és a Magyar Rákregiszter szerint az ezredfordulót követően évente hatvanezer ember esetében állapítanak meg az országban daganatos betegséget – hívja föl a figyelmet a könyv. Nemzetközi felmérés tanúsítja: negyvenöt ország közül 2000-ben Magyarország világelső volt a rákhalálozási sorrendben, és ez azóta sem változott.

Mik az okok? Dr. Farkas Ilona „A rák ellen, az emberért, a holnapért" Alapítvány kuratóriumi titkára – egy, a kötetben idézett tanulmánya révén – fölhívja a figyelmet a helytelen életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás kockázatnövelő hatása mellett a környezetszennyezés szerepére is. Rámutat: a lakosság többsége mintegy „biológiai levegőtisztítást végez", egy év leforgása alatt mindenki négymillió liter belélegzett levegőből vonja ki a szennyező anyagokat oly módon, hogy azok lerakódnak a légutakban, elősegítve a daganatok kialakulását. Talán nem alaptalan az az említettekhez hozzáfűzhető föltételezés: a Kárpát-medence „mélyedésalji viszonyai" között sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a légszennyeződés csökkentésére, mint magasabban fekvő országokban, ahonnan a szél gyorsan elfújja a szennyező anyagokat és hosszasan lebegteti – nálunk.

De a táplálkozás is hibáztatható. Molnár József, Csizmadia Imre, Penke Botond és Viskolcz Béla szegedi professzor irányításával 18 ország kutatói kiderítették: a növények úgynevezett oxidatív stresszel válaszolnak az őket ért külső káros hatásokra – a talajvízbe kerülő vegyszerektől kezdve a túlzott ultraibolya sugárzásig –, antioxidánsaikkal próbálva az említetteket kivédeni. Következmény: az e növényeket illetve alkotórészeiket tartalmazó élelmiszerek antioxidánstartalma minimálisra csökken. És az antioxidánstartalom csökkenése maga után vonja a rákképződésben rendkívül nagy szerepet játszó szabadgyökképződést, s mi ezeket a szabadgyökdús ételeket esszük. Azoknak, akik egyebekre is kíváncsiak a rákkal kapcsolatban, mindenképpen ajánlott a könyv.

(Márkus Csaba: Rákközelben. SLV Press Kiadó, 220 oldal)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktív pihenés húsvétkor

Egyre többen csomagolnak össze húsvét közeledtével: a locsolkodókra várás helyett az ország más… Tovább olvasom