Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Rajtoltak a kucsmások

Hozzáértő gombagyűjtők járják ezekben a napokban az erdőt és a mezőt, a meleg tavaszi idő számos fajta szép példányait előcsalogatta. Matusek Miklós, Sopron hivatásos gombaszakértője nagy felhozatalra készül, hiszen, mint mondja, egy csapásra megkezdődik a tavaszi gombaszezon.
Az előhírnökök már itt is vannak, viszik a gyűjtők a soproni vásárcsarnokba a Kis-Tómalom mögötti tölgyesből az ízletes kucsmagombát. Mások a Lövérekben összegyűjtött fattyú kucsmagombákat vizsgáltatják át. A kettő közötti különbséget az avatott szem egy-kettőre felfedezi.
– A fattyú kucsmagomba mindig hosszabb szárú, kisebb kalapú névrokonánál – mondja Matusek Miklós. – Tény, hogy ezek a korai gombák többe kerülnek ilyenkor, a szezon kezdetén. Kilójukért 2000 – 2500 forintot is elkérnek. A többi tavaszi fajtára még néhány hetet várni kell. Ilyen az erdei laskagomba, amely könnyen összetéveszthető a redős papsapkagombával, ami viszont már enyhén mérgező. Rövidesen megjelenik a tövisalja gomba is a kökényesek és gyümölcsöskertek alján. Ez ehető gomba, de megszólalásig azonos a kerti döggombával, amely viszont elfogyasztása után súlyosabb megbetegedéseket okozhat.
Szerencsére az erdők legmérgezőbb gombájának, a gyilkos galócának még nincsen itt az igazi szezonja. Ki tudja, miért, ebből a fajtából a tévétorony és a határ közötti területen terem a legtöbb. A gombaszakértőnek minden évben több alkalommal is megakad a szeme egy-egy ilyen példányon. Ezekből egyetlen lemezdarabka is elegendő egy család megbetegedéséhez.
Igaz, a gombagyűjtésben még nem ismerik az előrejelzés fogalmát, de az kétségtelen, hogy viszonylag nagy pontossággal meg lehet jósolni, milyen fajták előfordulása várható a tavaszi hónapokban. Matusek Miklós szerint a gombát kedvelők rövidesen számíthatnak a ráncos tintagomba és a májusi pereszke megjelenésére. A tintagomba jóízű csemegének számít, de aki eszik belőle, annak egy korty alkoholt sem szabad fogyasztania, mert így többszörösére felfokozódik az egyébként alig észlelhető mérgező hatása...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plakát-csúfságok

Finisben a választási kampány: az egyik képviselőjelöltnek kiszúrták a szemét, a másiknak… Tovább olvasom