Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Ráfizethet az állam a földárverésekre?

Agrárszakemberek szerint a kormányrendelet képletébe hiba csúszhatott, hiszen esetenként még az államnak kellene fizetnie a licitálás győztese számára.
A Magyar Hírlap beszámolója szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által még februárban aláírt és most megjelent rendelet két képletet, valamint egy normatív értéket tartalmaz annak megállapítására, hogy az ország különböző területein mennyit ér a termőföld. A szakemberek ennek alapján számolni kezdtek, és arra a következtetésre jutottak, hogy esetenként nem a vevő fizetne az állami földekért, hanem az eladónak kellene pénzt adnia az árverés győztesének.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára, Máhr András elmondta, hogy a probléma a haszonbérbe adott föld esetén keletkezik, amikoris a bérlettel terhelt föld értéke kisebb. Ebben az esetben a képletből hiányzik egy zárójel, illetve a képletben szereplő diszkont-kamatláb mértékét osztani kellene százzal, hogy legalább matematikailag elfogadható eredmények jöjjenek ki. A reális érték azonban még így sem igazolódik.

Kérdés, hogy a már csak ügyvezetőként működő Orbán-kormány orvosolni tudja-e a hibát.

A Magyar Nemzeti Földalap Kht. kezelésében mintegy 400 ezer hektárnyi föld van jelenleg, ám a versenytárgyalásokon ennél kevesebb földet hirdetnek meg, mivel a 10 évnél hosszabb haszonbérleti szerződésekkel terhelt földeket nem fogják meghirdetni. A versenytárgyalások elvileg június első felében indulhatnak meg, feltéve, hogy addig az új kormány nem állítja le a folyamatot, vagy a beadványok alapján az Alkotmánybíróság nem vétózza meg a földtörvény még decemberben elfogadott módosítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főpásztori ima

Jim Sanders, a Krisztus Szeretete Egyház főpásztora imádkozik a betegekért szombaton délután egy… Tovább olvasom