Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Rádió-távirányítású dízelmozdony

Egyedülálló műszaki fejlesztésként egy rádió-távirányítóval felszerelt dízelmozdonyt mutattak be Sopronban. A vontató itt tölti féléves próbaidejét, majd újabb hat hónapon át a konténerterminálban tesztelik.
Az Európai Unióhoz legutóbb csatlakozott országok közül először Sopronban mutatták be a rádió-távirányítóval felszerelt mozdonyt.
Az újdonság az, hogy a vezető nem a mozdonyban ül, hanem a peronról irányítja a tolatási és vontatási manővereket. Így nagyobb a látástere és nő a biztonság.
– Amennyiben működőképes lesz a mozdony – márpedig miért ne lenne az –, akkor további öt dízelt alakítunk át – mondta el a tegnapi ünnepélyes átadáson dr. Székely Csaba, a GYSEV Rt. vezérigazgató-helyettese. – Úgy számolunk, hogy a beruházás öt éven belül megtérül. A közel 35 millió forintos fejlesztés révén megalkotott technikai újdonságot fél évig a személypályaudvaron, majd újabb hat hónapig a konténerterminálon tesztelik. Végezetül a sínpálya építésénél próbálják majd ki.
A tegnapi bemutatón részt vett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium képviseletében Horváth Zsolt Csaba. A helyettes államtitkár a Kisalföld kérdésére válaszolva elmondta, folyamatosan dolgoznak azon, hogy a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd pályaszakasz a GYSEV Rt. üzemeltetésébe kerüljön. – A magyar és az osztrák fél szándéka megegyezik: ezen a részen is ugyanazt a szolgáltatást kell biztosítani, mint az a Sopron–Győr szakaszon már megvalósult – egészítette ki Horváth Zsolt Csaba. – Ehhez persze hozzátartozik, hogy a kapcsolódó állomások is a GYSEV-hez kerüljenek. Ennek módjáról még további tárgyalásokat kell lefolytatnunk.

Személy- és teherforgalom Sopronban

A soproni Állomás utcai pályaudvaron naponta mintegy 150 személykocsit indítanak, illetve fogadnak. Ehhez jön még az 50–60 tehervagon. A konténerterminálban a vasutasok huszonnégy óra alatt átlagosan 1500 kocsit mozgatnak meg és indítanak útnak. Az új fejlesztéssel gyorsabbá és biztonságosabbá válik a vagonok rendezése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom