Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 29°C Még több cikk.

Rába: A válság ellenére stabil számok

Budapest - Az ipari válság ellenére teljesül a Rába Járműipari Holding éves terve, árbevétele várhatóan meghaladja a hatvanmilliárd forintot – közölte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Pintér István elnök-vezérigazgató. A jövő sok bizonytalanságot rejt, az már biztos, hogy a téli leállás egy héttel hosszabb lesz, mint a megszokott.
A Rába első kilenc hónapjának számain nyoma sincs a válságnak. A vállalat árbevétele 45,3 milliárd forint volt, 9,1 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Nyeresége egymilliárd 610 millió forintot tett ki, tavaly ilyenkor 725 millióról adott számot az elnök-vezérigazgató. Az év első három negyedévében a Rába mindhárom üzletága – futómű, alkatrész, jármű – nyereséges volt. A társaság az amerikai piacon 47 százalékkal nagyobb árbevételt produkált, mint egy évvel korábban. Mindezt annak köszönheti a Rába, hogy az általános visszaesés ellenére speciális futóművek értékesítésével magas szinten tudta tartani amerikai szállításait. Jelentősen bővült az Európai Unió országaiba irányuló export, a növekedés húszszázalékos volt.

Pintér István: A recesszió hatásai minden bizonnyal a Rába működését is kedvezőtlenül befolyásolják. Fotó: H. Baranyai Edina
Pintér István: A recesszió hatásai minden bizonnyal a Rába működését is kedvezőtlenül befolyásolják. Fotó: H. Baranyai Edina

Pintér István elnök-vezérigazgató arca akkor komorult el, amikor a jövőt firtató kérdések szóba kerültek. Úgy vélekedett, hogy a pénzügyi piacokról kiinduló gazdasági válság nyomán a járműiparban kibontakozó recesszió hatásai minden bizonnyal a Rába működését is kedvezőtlenül befolyásolják. Bízik azonban abban, hogy a korábban végrehajtott hatékonyságjavító intézkedések és a korábbinál alacsonyabb hitelállomány elegendő tartalékot biztosítanak a hatások tompításához. A helyzet bizonytalan, napról napra változik, megrendelőikkel napi kapcsolatot tartanak fenn, hogy a jövő tervezhető legyen. Az már biztos, hogy a szokásos téli leállás egy héttel meghosszabbodik.

A budapesti sajtótájékoztatón felvetődött: a Suzuki után a Rába beszállítója lehet-e a Kecskeméten 2012-től termelő Mercedes-gyárnak. Pintér István elmondta, intenzíven dolgoznak azon, hogy egy német nyelvterületen jártas céggel közös vállalatot hozzanak létre, amelynek segítségével megtalálják az utat a Mercedeshez. A Rába régóta személygépkocsi-beszállító. A Suzukinak évente 300 ezer autóhoz ülésalkatrészt – vázat, habot és huzatot – gyárt móri üzemében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélybe került Lüszi énekhangja

Betegen készül a Megasztárra Tóth Lüszi. A kis énekesnő olyan feszített tempót diktált magának, hogy… Tovább olvasom