Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Quaestor-ügy - Tarsoly Csaba előzetes letartóztatásáról szombaton döntenek

Tarsoly Csaba előzetes letartóztatását indítványozza a Fővárosi Főügyészség – értesült a Nemzeti Sport.


A Nemzeti Sporttal Bagoly Bettina, a vádhatóság szóvivője tudatta:
a Quaestor-ügy mindhárom, csütörtök este őrizetbe vett gyanúsítottja, így Tarsoly Csaba előzetes letartóztatását indítványozza a Fővárosi Főügyészség.

A lap értesülései szerint az előzetes letartóztatásról a Budai Központi Kerületi Bíróság dönt szombaton.

Őrizetbe vették Tarsoly Csabát


Gyanúsítottként hallgatták ki csalás bűntette miatt Tarsoly Csabát - tájékoztatott ügyvédje, Papp Gábor pénteken. A rendőrség közleménye szerint mindhárom csütörtökön előállított ember őrizetben van. 

Papp Gábor ügyvéd elmondta: védence, Tarsoly Csaba és ő is  panasszal élt a gyanúsítás ellen. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte a rendőrség honlapján: mindhárom embert, akit a Készenléti Rendőrség Nemzeti  Nyomozó Iroda (NNI) csütörtök délután előállított a Quaestor-ügyben,  gyanúsítottként hallgatták ki csalás bűntettének megalapozott  gyanúja miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették őket. A nyomozást a Fővárosi Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett folytatják - tették hozzá.  
   
A rendőrség korábban arról tájékoztatott, hogy a Quaestor-ügyben  csütörtökön több helyszínen házkutatást tartottak, és "a  vagyon-visszaszerzési intézkedéseket is megkezdték".  
   
Március 9-én Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta a  Magyar Nemzeti Bank (MNB) illetékes vezetőjét arról, hogy a  rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a  kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt  jelentett. A cég indoklása szerint "a Buda-Cash botrány olyan  pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac  normális működését.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában arról beszélt, a brókerügy megmutatta: hiányzik Magyarországon egy olyan kincstári rendszer, amely megfelelő kondíciókkal biztosítaná a közpénzek, benne az önkormányzati pénzek "parkoltatását".

Közölte: a kormányfő két héttel a Quaestor-ügy kirobbanása előtt utasította a minisztereket, vegyék ki vélhetően kockázatos helyen lévő pénzeiket. Egyes ellenzéki pártok politikusok érintettségét, más pártok a legfőbb ügyész felelősségét firtatták pénteken.

A Hír24 riporterének sikerült rögzítenie, ahogy a rendőrök éjszaka elviszik budai házából a Quaestor brókerház vezérét, Tarsoly Csabát.(...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan  mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a  Quaestor-csoport likvid pénzügyi eszközeit".  
   
Az MNB másnap felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor  Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységét felfüggesztette. A  jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a  vállalkozás vezetésétől annak jogköreit.  
   
Március 11-én a rendőrség házkutatásokat tartott, többek között  a Quaestor cégcsoport Váci úti székházában.  
   
A hvg.hu március 23-án arról számolt be, hogy cégbírósági adatok  szerint távozott Tarsoly Csaba, felesége és apja is a Quaestor  Pénzügyi Tanácsadó Zrt. éléről. A cég március 16-án tartott  közgyűlési jegyzőkönyve szerint megszűnik az igazgatóság, és  Tarsolyék helyett a cég vezérigazgatója a tápiósági lakcímű Orgován  Béla lesz.  
   
A tápiósági férfiről a helyiek azt mondják, élete nagy részében  munkanélküli volt, középfokú végzettsége sincs, és korábban  közmunkás is volt.  
   
Tarsoly Csaba az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt  írta, hibát követett el, amikor a reorganizációs tanácsadó  javaslatát elfogadta az átmenetre szóló új tisztségviselő  elfogadásakor. A Quaestor-csoport fő tulajdonosa közölte, úgy  döntött, hogy vezető tisztségeit visszaveszi annak érdekében, hogy  ne merülhessen fel kár okozásának gyanúja. A cégvezető ennek  érdekében intézkedett a szükséges közgyűlések és taggyűlések  összehívásáról.
   
Az NNI szerdán még azt közölte: csalás bűntettének gyanúja miatt  ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást.

Orbán Viktor megerősítette, hogy kapott levelet a QuaestortólOrbán Viktor  miniszterelnök szerint a brókerügy megmutatta, hogy hiányzik  Magyarországon egy olyan modern kincstári rendszer, amely megfelelő  kondíciókkal biztosítaná a közpénzek, benne az önkormányzati pénzek  "parkoltatását".  
   
A kormányfő ezt pénteken mondta a Kossuth Rádió 180 perc  című műsorában, helyes döntésnek nevezve, hogy az első brókercég  bedőlése után megtették azokat a lépéséket, amelyekkel "az emberek  pénzét meg lehetett menteni". Kifejtette: az első brókerügy, a  Buda-Cash-ügy után azonnal úgy döntöttek, fel kell számolni azt a  kockázatos megoldást, hogy brókercégeknél vannak adófizetői forintok.  
   
Orbán Viktor megerősítette, hogy kapott levelet a Quaestortól -  ezt közvetlenül küldték neki -, és ennek tartalma megegyezett azzal  a bejelentéssel, amelyet a cég a jegybanknál tett. A kormányfő azzal  folytatta, hogy ezután azonnal beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági  miniszterrel, átküldte neki a levelet, hogy lépjen kapcsolatba a  brókercéggel, ha tárgyalni akarnak.  
   
Arra a kérdésre, hogy a kockázatos befektetések kivonásáról  szóló döntés már e levél megérkezése előtt megszületett-e, a  miniszterelnök megismételte: jóval korábban.  

Csütörtökön írtuk

Három embert előállított a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Quaestor-üggyel összefüggésben csütörtök késő délután - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján.

Több internetes portál is úgy értesült, Tarsoly Csaba, a Quaestor tulajdonosa is az előállítottak között van. A közlemény szerint jelenleg több helyszínen tartanak házkutatást a nyomozók, és a vagyon-visszaszerzési intézkedéseket is megkezdték. Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az M1 aktuális csatorna híradójában este 8 óra előtt azt mondta, a délután kezdődött házkutatás még nem ért véget. Hangsúlyozta továbbá, hogy a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik. A Quaestor tulajdonosának ügyvédjére hivatkozva több internetes portál is beszámolt arról, hogy az előállítottak egyike Tarsoly Csaba, a társaság alapítója.

Az NNI szerdán közölte, hogy továbbra is ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a Quaestor-ügyben csalás gyanúja miatt. A szerdai közlés szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást. A nyomozás érdekeire tekintettel a folyamatban lévő eljárásról bővebb tájékoztatást nem áll módjukban adni - tették hozzá.

Előzmények:
Március 9-én Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.

A cég indoklása szerint "a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit".

A Magyar Nemzeti Bank másnap felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységét felfüggesztette. A jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit.

Március 11-én a rendőrség házkutatásokat tartott, többek között a Quaestor cégcsoport Váci úti székházában.

A hvg.hu március 23-án arról számolt be, hogy cégbírósági adatok szerint távozott Tarsoly Csaba, felesége és apja is a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. éléről. A cég március 16-án tartott közgyűlési jegyzőkönyve szerint megszűnik az igazgatóság, és Tarsolyék helyett a cég vezérigazgatója a tápiósági lakcímű Orgován Béla lesz.

A portál beszámolt arról is, hogy Orgován Béla nevén két frissen alapított céget találni az Opten cégadatbázisában, mindkettőnek ő az egyetlen tulajdonosa és ügyvezetője. Mindkét cég idén január 27-én alakult, és idén februárban jegyezte be a cégbíróság, mindkettőt 3 millió forint jegyzett tőkével. A cégek: ONSZID-MA Kft. (saját tulajdonú ingatlan adásvétele) valamint a KONIMONIKA Irányítástechnika Kft. (ipari gép, berendezés üzembe helyezése).

A tápiósági férfiről a helyiek azt mondják, élete nagy részében munkanélküli volt, középfokú végzettsége nincs, és részt vett a közmunkaprogramban.

A Quaestor Csoport fő tulajdonosa az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hibát követett el, amikor a reorganizációs tanácsadó javaslatát elfogadta az átmenetre szóló új tisztségviselő elfogadásakor.

Tarsoly Csaba úgy döntött, hogy vezető tisztségeit visszaveszi annak érdekében, hogy ne merülhessen fel a gyanú bármilyen kár okozására. A cégvezető ennek érdekében intézkedett a szükséges közgyűlések és taggyűlések összehívásáról. Szerdán valamennyi szükséges közgyűlést és taggyűlést megtartanak, a változást a Cégbíróságra csütörtökön lehet benyújtani - jegyezte meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeveszett az anyjával, magukra gyújtotta a házat

Noha édesanyját megpróbálta megakadályozni abban, hogy az égő lakást elhagyja, az idős asszony mégis… Tovább olvasom