Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Quaestor-kártalanítás: szakmai véleményre vár a védelmi alap

Az MNB kezdeményezte a befektető-védelmi Alapnál, hogy a Quaestornál fiktív kötvénnyel rendelkező károsultaknak is fizessenek kártalanítást. A Beva tudomásul vette, szakmai véleményre vár.
A Befektető-védelmi Alap (Beva) tudomásul vette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett álláspontját, miszerint a Bevának kártalanítani kellene a fiktív Quaestor-kötvénnyel rendelkező befektetőket, az alap igazgatósága azonban csak azt követően alakítja ki hivatalos álláspontját, hogy az általa megbízott külső jogi szakértők véleményét kézhez kapta - reagált Farkas Péter, a Beva ügyvezető igazgatója a jegybank alelnökének kijelentésére az MTI-nek.

Windisch László, az MNB alelnöke kedden azt közölte, hogy az MNB kezdeményezi a Befektető-védelmi Alapnál, hogy a Quaestornál fiktív kötvénnyel rendelkező károsultaknak is fizessenek kártalanítást, mert a jogi elemzés során az MNB arra jutott, hogy mivel befektetési szolgáltatási tevékenység keretében átvett ügyfélpénzekről van szó, ezért "ez a Beva szempontjából biztosított tevékenységnek minősül".

Farkas Péter hozzátette: az MNB bejelentésének részletei még nem ismertek, az indokolás azonban fontos megállapításokat tartalmazhat.

A Beva igazgatósága az egy hete megtartott rendkívüli ülésén egyhangúlag határozott arról, hogy külső jogi szakértők véleményét szerezi be az úgynevezett "fiktív kötvények" kártalanításával kapcsolatban, és mivel ezek a vélemények még nem állnak rendelkezésre, így e tekintetben a Bevának még nincs hivatalos álláspontja, válaszolta az MTI kérdésére Farkas Péter.

Az esetleges kártalanításhoz szükséges fedezetre vonatkozó kérdésre Farkas Péter közölte, hogy a Buda-Cash által a Bevának jelentett adatok szerint 13 ezer ügyfél követelhet maximálisan 17 milliárd forint összegű kártalanítást, de ezt az összeget csökkenti az az értékpapír mennyiség, ami a brókercégnél megtalálható és amit a befektetők részére a felszámoló ki fog adni. A Buda-Cash ügyfeleinek kártalanítására a Beva vagyona elegendő lehet - írta.

A Quaestor Értékpapír Zrt. ügyében ugyanakkor még nem indult felszámolás, így a Beva kártalanítási eljárása sem kezdődött el és ebben az ügyben nem állnak rendelkezésre konkrét adatok arról, hogy mekkora összeget igényelhet a kártalanítás, mondta a Beva vezetője.

Március 30-tól küldik az egyenlegközlőket


Március 30-tól kezdik kiküldeni az egyenlegközlő adatlapokat a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. ügyfeleinek - olvasható a társasághoz kijelölt felügyeleti biztos tájékoztatása a társaság honlapján.

Az ismertető szerint az egyenlegközlő tartalmát a csoport jelenlegi ismeretei alapján állítják össze. Az informatikai rendszer átvizsgálása még folyamatban van, ezért a felügyeleti biztos arra kéri az ügyfeleket, hogy vizsgálják meg adatlapjukat, és ha a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem áll fenn egyezőség, akkor legkésőbb 2015. április 20-ig vegyék fel a kapcsolatot a számlavezető fiókhálózati munkatárssal.

Amennyiben nem él észrevétellel az ügyfél, úgy az egyenleget elfogadottnak tekintik.

Hangsúlyozza azt is, hogy a Quaestor Financial Hrurira Kft. által kibocsátott, esetleges fedezetlen kötvénykibocsátások problémájával még nem áll módjukban foglalkozni, ezen ügyletek átvilágítása folyamatban van, a majdani teendők ennek eredményétől függenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért az influenzajárvány

Az országosan regisztrált betegszám a járványküszöb alá csökkent, véget ért az országos járvány. Tovább olvasom