Kisalföld logö

2018. 07. 15. vasárnap - Henrik, Roland 16°C | 28°C Még több cikk.

Pusztul a zöldségtermés negyede

25 %-os terméskieséssel számolnak a zöldségtermelők az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt.
Az öntözésen ugyan spóroltak ebben a hónapban a termelők, de a sok csapadéknak már nem tudnak örülni. Rothad a paprika, a burgonya, szedni kellene a hagymát, de az időjárás miatt ez lehetetlen. A termelők és a szakemberek szerint is legkevesebb negyede a terméskiesés. Tóth Ritától, a megyei növény- és talajvédelmi szolgálat munkatársától megtudtuk: paprikamegbetegedésekről még nem kaptak jelzést. A többi növénykultúra viszont alaposan megsínyli a csapadékos időjárást.

– A legtöbb gombabetegség szaporodásának kedvez a mostani esős időjárás – tájékoztatott Tóth Rita, a megyei növény- és talajvédelmi szolgálat munkatársa. – Tapasztalható a burgonya- és a paradicsomvész, a szőlőben pedig a lisztharmat jelenik meg. A hagymánál a szürkepenész a későbbiekben, a tároláskor okozhat gondot.

Úszik a haszon

Noha a paprikatermelőktől nem érkezett bejelentés a növényvédelmi szolgálathoz, ennek ellenére a gazdálkodók azért tudják, milyen problémákkal kell szembenézniük. Acsalagon Nagy Gyula és Szilágyi András is zöldségtermelők, földjeiken áll a víz, számításaik szerint ez a termés huszonöt százalékát viszi el. A paprikának a második szedése esedékes, de a nagy sár miatt erre nincs esélyük, ráadásul a víznyomásos területeken kiveszik a növény. Nem kap levegőt, rothadásnak indul. A burgonya szintén rothad már a földben, nem bír a sok csapadékkal. Ugyanígy jártak a káposztával és a hagyma nagy része is odaveszhet.

– Már régen renden kellene lennie a hagymának és száradnia, de most még csak kiszedni sem lehet – sorolja a gondokat Nagy Gyula. – A gyökérzeten kétökölnyi a sár, ez nem szárad meg nekünk még egy jó darabig.

Színtelen a paprika

– Az elején még szépnek indult a termés, de most a piaci igényeket sem tudjuk teljesíteni – teszi hozzá Szilágyi András. – A krumplinak például a vetéstől a szedésig összesen négyszáz milliméter csapadékra lenne szüksége, egyenletes eloszlásban. Idén viszont csak augusztusban leesett vagy kétszáz. A pontos kárt még nem tudjuk felmérni, de hogy a haszon megint elúszik, az már biztosnak tűnik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mosonmagyaróvári irodájában megerősítették: térségükben augusztusban összesen százötvenkettő milliméter eső esett.

Az acsalagi gazdák szerint a kukoricának kedvez egyedül a sok eső, a tengerit nem károsítja a víz. Szalánczy Zsolt, a Rábaközi TÉSZ elnöke is úgy látja, hogy a zöldségtermelők minimum huszonöt százalékos kieséssel számolhatnak.

– A „pirosba érő" paprika tíz nap hátrányban van, elmaradt a színesedés, félő, hogy a mennyiség is eszerint alakul – vázolta a helyzetet a szakember. – Kérdés, hogy a zöldpaprikát elfogadja-e a piac helyette. Az árkiesés viszont így is jelentős, hiszen legalább egy, másfél szedés elmarad.

A sok csapadék az uborkásoknak sem kedvez. A fekvő ültetvények már amúgy is leszálló ágban vannak, de a kordonosok is megsínylik az augusztusban szokatlan körülményeket. Amíg a hónap közepén és végén mindig csúcsmennyiséget szedtek a termelők, most szinte az átlagot sem érik el. A hűvös éjszakák és az eső miatt a betegségek is fokozottabban jelentkeztek, a rendszeres növényvédelem is keveset használt.

Iszapbirkózás

A határbeli állapotokra jellemző, hogy Szilágyi András sokat próbált járműve sem birkózott meg a sárral. Néhány száz méter megtétele után bekötöttek a kerekek, mentésre volt szükség. A Landini traktorral aztán nem volt probléma, noha néhol félméteres vízen kellett átvergődni, hogy a paprikaföldet megközelíthessük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ellenőrzik a gyümölcs ízét

A hipermarketekben ki ellenőrzi a zöldségek, gyümölcsök minőségét? Kiderült: az ízt sehol senki nem… Tovább olvasom