Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Püspökké szentelték Palánki Ferencet

Palánki Ferenc 1964. március 11-én született Balassagyarmaton. Az érettségi után a Győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán tanult tovább.

Püspökké szentelték Palánki Ferencet szombaton a zsúfolásig telt egri bazilikában tartott ünnepi szentmisén; a szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Juliusz Janusz apostoli nuncius és Ternyák Csaba, a főegyházmegye érseke végezte.

XVI. Benedek pápa tavaly december 27-én nevezte ki Palánki Ferencet az Egri Főegyházmegye segédpüspökévé, egyúttal a fidolomai címzetes püspöki címet adományozta neki. Az ünnepi szentmisén jelen volt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia legtöbb tagja, számos határon túli püspök. Erdő Péter szentbeszédében kiemelte: a műszaki, tudományos és gazdasági fejlődés "bonyolult helyzetek tömegébe sodorja az emberiséget".

Ezekben eligazodni, sőt másokat is vezetni óriási feladat - hangsúlyozta. Az apostolok utódai nem csak fokozatban, de lényegileg is más módon folytatják küldetésüket, mint az egyház többi tagjai. A püspök többnyire valamelyik részegyházban, egyházmegyében tölti be szolgálatát, de az egész világra szóló sajátos küldetést is teljesít - mutatott rá a bíboros. Erdő Péter hozzátette: nemcsak a zsinatok és szinódusok, nemcsak az Apostoli Szentszék munkája, hanem "a püspöki kollegialitás tanácskozási és testvéri együttműködési formái is kifejezik ezt a hitben megragadható alapvető valóságot".

A püspöki konferencia munkája is alakalom arra, hogy "egymást gazdagítva segítsük akár az egész ország katolikus egyházának életét, erősödését és missziós ébredését. Egyszerre kell küzdenünk és harcolnunk a fáradtság és a teológiai felületesség, az itt-ott jelentkező túlterheltség kísértései ellen, és ugyanakkor bátran ki kell lépnünk az evangélium hírével a világ elé egy elöregedő és gyakran hitét, lelkesedését vesztett nyugati civilizációban" - fogalmazott. Mint mondta, szólni kell minden emberhez, tovább kell adni az örömhírt, ebben a misszióban pedig kiemelkedő a püspökök szerepe.

Palánki Ferenc 1964. március 11-én született Balassagyarmaton.

Az érettségi után a Győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán tanult tovább. 1989 és 1994 között elvégezte az Esztergomi Hittudományi Főiskolát, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézetében szerzett tudományos fokozatot, licenciátust. Palánki Ferencet 1994. június 18-án szentelték pappá. 1994 és 1996 között káplán volt Balassagyarmaton. 1996-tól 2000-ig Dorogházán, majd 2000-2005 között Püspökszilágyon plébánosként dolgozott. 2005-2010 között a váci szemináriumban spirituálisként, azaz lelki vezetőként tevékenykedett. Ugyanilyen tisztséget töltött be tavaly augusztus 1-től a budapesti Központi Papnevelő Intézetben.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. február 26. 14:50
    „No, most már biztos feltalálhatja a jó istenhez a telefont és a hozzá vezető utat építheti, Ha egyszer a közlekedés és távközlést jól megtanulta. Mert helyezkedni az már biztos tud.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion ütközött autóval az M1-esen

Megindult a forgalom az M1-es Budapestről kifelé vezető oldalán, ahol reggel egy baleset miatt… Tovább olvasom