Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Pünkösdöt ünneplik a keresztény egyházak

Ma és holnap ünneplik a pünkösdöt a keresztény egyházak a húsvéti időszak lezárásaként.

A keresztények pünkösdkor a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspök Konferencia elnöke ma délelőtt az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szervezi pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom kertjében a Karizmák ünnepe a családok évében elnevezésű rendezvényt, amely a főegyházmegye ifjúsági és családi napja. Az eseményen délután pódiumbeszélgetést folytatnak Erdő Péterrel, utána pedig szentmisét tartanak. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, tiszántúli püspök ma délelőtt a debreceni református Nagytemplomban úrvacsorával egybekötött istentiszteleten hirdet igét.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke ma délelőtt hirdet igét a budapesti Deák téri evangélikus templomban. A szertartáson megemlékeznek a templom 200 évvel ezelőtti megalapításáról, ennek keretében három emléktáblát is avatnak. Az eseményen részt vesz Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, illetve szlovák és osztrák evangélikus egyházi vezetők. Az istentiszteleten arról is megemlékeznek, hogy a Deák téri templomban eredetileg három nyelven, magyarul, németül és szlovákul is tartottak szertartásokat.

Az egyik felavatandó tábla erre hívja fel a figyelmet, a másik Jan Kollár egykor itt szolgáló szlovák lelkészről, míg a harmadik Székács József szuperintendens (akkori püspök) és Győri Vilmos evangélikus íróról, akadémikusokról emlékezik meg. Gáncs Péter pünkösdhétfőn a fővárosi Markó utcai börtönben hirdet igét a fogvatartottaknak. Az ószövetségi korban Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a "hetek ünnepét", amelyet pentékoszténak (ötvenedik nap) neveztek. Az ötvenedik nap eredetileg aratási, hálaadási nap volt. A magyar nyelv - számos más nyelv mellett - ebből származtatja a pünkösdi ünnep ma használatos nevét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejezés előtt a felsőzsolcai ipari park fejlesztése

Várhatóan augusztusban adják át a Miskolchoz közeli felsőzsolcai ipari park újabb, 42 hektárnyi,… Tovább olvasom