Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Pszichológus: minta vagy szembefordulás

Radó Emília gyermekpszichológus szerint a tizenéves gyerekek esetében ezeknek a megmozdulásoknak nincs politikai vetületük, az pedig különösen meglepő volna, ha a középiskolások komolyan aggódnának a vizitdíj, a gázár vagy az őket még nem érintő tandíj miatt. A mintát nem a politikusoktól vagy a sajtóból merítik – mivel újságot általában még nem olvasnak: a minta szülőktől vagy pedig éppen a velük való szembefordulásból ered. A pszichológus idézett egyik páciensétől egy kulcsmondatot, a fiú arra a kérdésre, hogy miért tört össze egy asztalt, így válaszolt: „Azért, hogy valami újat lehessen belőle csinálni.”

A szabadidő nem túl okos eltöltéséről és sokszor a kevés szülői gondoskodásról is árulkodik, ha egy közösség – legyen szó bármilyen jellegűről – erős szívóhatást gyakorolhat a diákra. Radó Emília szerint a „Magyarországot a magyaroknak” jelszót hirdető és olykor katonai felszerelésben masírozó gyerekek esetében az a veszélyes, hogy még nincs saját identitásuk, és amíg valaki nem tudja pontosan, hogy ő kicsoda, addig nem szerencsés, ha ideo-

lógiákkal próbál azonosulni – a csoport hatására. Egyébként ezekre a gyerekekre – független attól, hogy a táptalaj nélküli forradalmi hév elragadja őket – az a jellemző, hogy ugyanúgy nem érdekli őket a politika, ahogyan a szüleiket sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépítő fűszerek

Zsálya, kakukkfű, rozmaring, menta. Az illatos zöldfűszerek a konyhánkban már kivívták méltó… Tovább olvasom