Kisalföld logö

2016. 10. 22. szombat - Előd 4°C | 13°C

Pszichológia tanuló szülőknek

A szülők többségének legalább akkora izgalom az iskolakezdés és az első hónap, mint gyermekeiknek. Benczéné Tímár Irén pszichológus szerint ha eloszlatjuk félelmeinket, csemetéink is biztosabbak lehetnek a dolgukban, hatékonyabban helytállnak óvodájukban, iskolájukban.
Az első hetek eseményei meghatározóak lehetnek mind a gyermek, mind pedig a szülő életében. Érdemes naponta megbeszélni, számba venni, mi történik a tanórákon, az iskolaidőn kívül is és az sem árt, ha az anyuka, apuka is mesél mindarról, ami a munkahelyen történt – vélekedett a pszichológiai és pedagógiai tanácsadó munkatársa. – A gyermeknek ez némiképp biztonságot adhat csakúgy, mint a megszokott tárgyával való elalvás, s erről nyugodtan tájékoztathatjuk az óvónőket, dajkákat.
A legfontosabb túlélési stratégiára nem válasz az, hogy csip-csup ügyek miatt a csemeténket átíratjuk egy másik intézménybe. Hiszen az életben is akadnak kudarcok és nehézségek, amelyeket meg kell tapasztalni és le kell küzdeni. Ha beszoktatásról van szó, elsősorban az anyukákra gondolunk, pedig az apukáknak mindebből legalább ekkora szerep jut.

– Ha apu, anyu mesél arról, velük hogyan történt mindez, a gyerekek is könnyebben birkózhatnak meg a nehézségekkel – folytatta a szakember –, a nagy testvér pedig a kisebbeknek mindig olyan minta, amit jó utánozni, modellként követni. Ha nem tetszik az intézmény, a szülők gondolják végig először, mi a baj. Nem szerencsés a helyzetből való azonnali kilépés, hiszen a nehézségek leküzdése, megoldása a személyiségfejlődés része.

Manapság már nemcsak az iskola-, de az óvodaválasztás ürügyén is felkeresik a szülők a pszichológiai és pedagógiai tanácsadót, s a választás igencsak komoly dilemma elé állítja a családokat. A nyelvtanulásról például eltérőek a vélemények, de a legújabb pszichológiai vizsgálatok szerint nem biztos, hogy egészen kicsi korban hasznos a mindenáron való, erőltetett nyelvtanulás. Az írás-olvasás elsajátítását követően rendkívül fogékonyak a gyermekek, jobban el tudják különíteni az anyanyelvüket és az idegen nyelvet. A játék megkülönböztetetten fontos az óvodáskorúak életében, amit nem becsülhetünk le más rovására.

Biztonságot adó tárgyak

A kicsik ezt idővel elhagyják, de adott esetben az érzelmi biztonságot adó tárgyak segíthetik az újtól való félelem leküzdésében. A mai pedagógia egyre elfogadóbb az efféle „heppeket" illetően, legyen az egy puha párna vagy plüssállat. Ne becsüljük le a gyereket, az időérzékét, mert a megbeszélés, az egyeztetés megnyugtatólag hat, segítheti a váltást.
Ha nem tetszik az intézmény, a szülők gondolják végig először, mi a baj.
Érdemes naponta megbeszélni, számba venni, mi történik a tanórákon.

– Nincs behatárolhatóan pontos idő, de az a tíz-tizenöt perc minden csemetének egyénre szabottan jár – vélekedett Benczéné Tímár Irén. – A kamaszok nem mindig nyílnak meg, a rájuk való odafigyelést azonban ők is igénylik. Ne azt kérdezzük, mi volt az óvodában vagy az iskolában, hiszen a formális kérdés helyett érdemesebb meghitt beszélgetést kezdeményezni akár a pozitív, akár a negatív élményekről. Nem javaslom a szülők gyerekkel együtt történő tanulását. Ha segítségre van szükség, inkább külső embert kérjünk meg erre, de a gyerek önállósodását, motivációs készségét az egyedül való felkészülés segíti leginkább.

Harcsás Judit
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intimtornával a boldogabb párkapcsolatért

Betegségeink egy részéről még társaságban is nyíltan beszélünk, de vannak olyan egészségügyi gondok,… Tovább olvasom