Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Protokoll

A nagy emberek vendégeskedései, díszsétái – bárhol, bármilyen közösségben történjen az – külsőségeikben és hasznosságukban sem igen változnak.
Akik változnak, azok a díszséták szereplői. Kötelező a fülig érő száj, vagy tartózkodóbb udvarias mosoly, a lényeg azonban semmit vagy alig változik. A protokoll örök. Örökbecsű fotó örökíti meg most például az utókor számára, amint egy idősek otthonában egy matrónakorú hölgy pogácsás tányért nyújt a magas rangú vendégnek. A kalandot már nagyon ritkán átélő idősek otthonában az igazán izgalmasak a protokollséták előtt vagy után történnek, ha történnek. Amikor azt kell megtárgyalniuk a fenntartóknak a bentlakókkal, hogyan is legyen ezután. Amennyiben meg akarják tartani az idősek otthonában az ellátás eddigi nívóját, több támogatásra lesz szükség a bentlakóktól. Ötvenezer forint körüli összegre.

Akinek futja a nyugdíjából, vagy akit támogatnak, rendben van. És akinek nincs ennyi az öregségi járandósága? Pedig jó lenne, ha a támogatás kifizetése mellett maradna is néhány forint. Gyógyszerre és olyan passzióra, hogy ha egy édesszájú öreg néha megkívánna egy szelet csokit vagy krémest, meg tudja venni. Rendben, persze, van rá törvény, hogy néhány ezer forintot ott kell hagyni az idősnél. De hát nem borzasztó 70–80 évesen visszajutni abba az anyagi csődbe, amilyenben tizenévesen leledzett valaki, amikor egyetlen fillér nélkül, üres zsebbel járta az utcákat? Az egyik győri idősotthonban idén már 50–60 lakó kerülhet abba a helyzetbe a 300-ból, hogy kérvényeznie kell, hogy maradjon nála egy kevéske „zsebpénz".

De szép is ez a protokoll! A pogácsát viszont illik elfogadni, mert jó szívvel adják. Az olyan hír, hogy a magas rangú vendég itt, meg ott járt, a kívülálló számára érdektelen, ne tagadjuk. De szegény idősekre nem túl gyakran nyitják rá az ajtót, s ha mégoly formalitásról is van szó, örülnek. Protokollséták voltak, vannak, lesznek. Hajdan, abban a bizonyos „átkosban" is végigszáguldott az esztergályosból lett nagyember a győri, soproni, mosonmagyaróvári üzemeken: „A kereset?" – kérdezte, aztán már a harmadik esztergánál járt, amikor elhangzott a válasz. Ilyenek voltak azok a személyes találkozók. De azért akadt kivétel is. Amikor például az egyik otthonban a gyomorbajos nagyember visszautasította az ebédet. Prá nem igazán emlékeznek szeretettel, mert hiába készültek a házigazdák. És persze a nagyfőnökkel érkezett stáb is ebéd nélkül maradt.
A pogácsát illik elfogadni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnokok Ligája

A B csoportban: Dunaferr–Knjaz Milos (szerb) 39–24 (21–13). Tovább olvasom